„Atvira Klaipėda” sutvirtėjo

Svarbu, Veidai

Jau kitą mėnesį „Atvirai Klaipėdai“ sukaks dveji metai. Be galo džiugu, kad artėjant šiai sukakčiai įvyko vienas labiausiai trokštų dalykų – pagaliau atsirado galimybė į komandą pasikviesti dar vieną narį.

Nuo šiol su „Atviros Klaipėda“ bendradarbiaus patyrusi uostamiesčio žurnalistė Virginija Spurytė, po poros metų pertraukos sugrįžtanti į žiniasklaidą.

Kol kas didžiausiu iššūkiu savo gyvenime Virginija vadina dalyvavimą ekspedicijoje „Misija Sibiras“, iš kurios sugrįžus ją 2015 m. pasitiko ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Viskas Jūsų rankose

Kai prieš beveik dvejus metus kartu su kolegomis nusprendėme eiti prieš srovę ir bandyti įgyvendinti savo svajonę, žinojau, kad bus nelengva, bet nesitikėjau, jog reikės atiduoti tiek daug.

Tikrai vyliausi, kad jei ne po pusmečio, tai bent po metų skaitantys „Atvirą Klaipėdą“ pamatys, kad mūsų pažadai nesiskiria nuo darbų ir bent dešimtadalis, 20 proc. pradės investuoti į visiškai laisvą žodį, skirdami kas mėnesį po eurą. Deja. Kaip ne kartą rašiau tradicinėse mūsų ataskaitose, per mėnesį  „Atvirą Klaipėdą“ skaito 60-90 tūkst. žmonių, o nuolat remia tik apie 50… Jiems esu be galo dėkingas.

Geras žodis visada smagu, bet žurnalistas irgi žmogus – jis atsidaręs šaldytuvą taip pat tikisi rasti ten ko nors pavalgyti, gerais žodžiais skrandžio neužkiši. Jis taip pat turi ir kitus, ne tik būtinuosius poreikius. Tad tendencijai nesikeičiant, išlaikyti visos nuo pat pradžių kartu panorusios eiti bendraminčių komandos nebuvo jokių šansų. Nepaisant to, Valdas Pryšmantas, Rolanda Lukoševičienė, Livija Grajauskienė ir praktiką „Atviroje Klaipėdoje“ atlikusi Gabrielė Ruočkutė kai tik gali ir toliau neatlygintinai dalinasi savo straipsniais, kuriuos jiems pavyksta parengti likus laiko nuo savo darbų. Ir jiems esu be galo dėkingas. Kaip ir vienam iš Lietuvos žurnalistikos patriarchų Rytui Staseliui, kuris kas savaitę dalinasi savo įžvalgomis-komentarais. Kaip ir fotografui Matui Mačiulskiui, kuris prieš pradėdamas studijas nusprendė įgyti ir fotoreporterio patirties bei pastarąjį mėnesį džiugina savo puikiais fotoreportažais.

Tad iki šiol kasdien „Atvirą Klaipėdą“ kurdavome tik dviese su kolege Palmira Martinkiene, nors daugeliui atrodo, jog čia dirba mažiausiai penki-šeši žmonės. Visgi viskas turi ribas. Kad ir kaip mylėčiau savo profesiją, savo gimtą miestą, galiausiai supratau, kad tai vis tiek neatstos brangiausio, ką turiu – mano šeimos. Dveji metai be normalių atostogų, be laisvų vakarų ir savaitgalių, adekvataus atlygio įdedamam darbui man jau atrodė riba, kada buvo galima sustoti ir pasakyti: „Džiaugiamės ir didžiuojamės tuo, ką pavyko padaryti, bet užteks”.

Be galo džiugu, kad to nereikės. Ir mes dar panervinsime arba pradžiuginsime dar ne vieną 🙂 Ir su gerokai didesne jėga, nei iki šiol.

Taip pavyko todėl, kad mūsų mieste yra ir verslas, kuriam nereikia nusipirkti žiniasklaidos tylėjimo, pagyrų ar „pasiderinimo”. Kuris nesitiki jokios grąžos iš „investicijos” į „Atvirą Klaipėdą”. Verslas, kuris supranta mūsų idėją ir misiją (visų rėmėjų logotipai skelbiami pirmo puslapio apačioje ir finansinių atskaitų puslapyje). Būtent jo dėka pagaliau pavyko sukaupti bent pusmečio finansinį rezervą.

Esu labai dėkingas Virginijai, kad ji ryžosi sugrįžti į žurnalistiką ir prisijungti prie „Atviros Klaipėdos”. Su ja teko susidurti nuo pat savo žurnalistinės karjeros pradžios ir Virginija visada buvo ta, su kuria buvo itin sunku, bet malonu konkuruoti dėl to, kas pirmesnis praneš svarbesnę, įdomesnę ar iki šiol niekam dar negirdėtą žinią savo skaitytojams.

Tad lieka tik pakartoti, kad viskas – Jūsų, skaitančiųjų „Atvirą Klaipėdą” rankose. Tik nuo Jūsų priklauso, ar Virginija darbuosis čia ir po pusmečio, ar „Atviroje Klaipėdoje” atsiras stiprus video turinys ir technologinės naujovės, ar galėsiu drąsiai kviestis kartu darbuotis ir kitus puikius kolegas.

Vienas Jūsų euras gali žiauriai daug! https://www.atviraklaipeda.lt/parama/

Apie Virginiją

„Labai teisingas posakis – niekada nesakyk niekada. Kai prieš dvejus metus pasitraukiau iš žurnalistikos, tikrai sakiau, kad į ją nebegrįšiu. Tačiau vis kirbėjo mintis, kad žurnalistika yra būtent ta sritis, kuri man labiausiai tinka ir patinka. Todėl džiaugiuosi, kad likimas ir aplinkybės taip susidėliojo, kad tapau „Atviros Klaipėdos“ dalimi“, – paprašyta skaitytojams paaiškinti savo apsisprendimą sakė V. Spurytė.

Dar visai neseniai, per pastaruosiuose savivaldos rinkimus, ji buvo nusprendusi dalyvauti politikoje – įsitraukė į visuomeninio komiteto „Vytautas Grubliauskas ir komanda“ veiklą.

„Tačiau politika iš mano gyvenimo pasitraukė, kai baigėsi rinkimai. Supratau, jog politika man labiau patinka, kai esu kitoje barikadų pusėje – žurnalistikoje. Matyt, reikėjo viską išbandyti, kad suprasčiau, ko labiausiai noriu. Dabar žinau, kad labiausiai noriu objektyviai informuoti klaipėdiečius apie tai, kas vyksta mūsų mieste. Manau, kad būtent tai sugebu daryti geriausia“, – sakė Virginija, nes pirmas klausimas, kuriai jai uždaviau, buvo, ar ši politinė patirtis nesukliudys jai tais atvejais, kai reikės „tarkuoti” dar visai neseniai bendražygiais buvusius ir į valdžią patekusius politikus.

Virginija turi 15 metų darbo žurnalistikoje patirtį. 2001 m. ji į uostamiestį atvyko iš Joniškio rajono, kai nusprendė Klaipėdos universitete studijuoti žurnalistiką. Po pirmo kurso praktikai ji pasirinko Palangos laikraštį.

„Perskaičiusi mano pirmąjį straipsnį, redaktorė pasakė, jog geriau eičiau dirbti virėja, nes žurnalistės iš manęs tikrai nebus. Tada užvirė kraujas ir noras įrodyti, kad ji neteisi. Po mėnesio ta pati redaktorė paprašė manęs likti dirbti“, – prisimena V. Spurytė.

2002-ųjų spalį, radę investuotojus, visa senojo laikraščio komanda išėjo ir įkūrė naują – „Palangos naujienas“. Jame dirbo ir V. Spurytė.

„Ir tada gyvenimas nepašykštėjo iššūkių. Iš darbo išėjo redaktorė ir jo vadovai šias pareigas patikėjo man. Tada man buvo 21-eri ir, manau, kad buvau jauniausia laikraščio redaktorė visoje Lietuvoje“, – pasakojo V. Spurytė.

2005 m. ji buvo pakviesta dirbti į dienraštį „Klaipėda“, tapo vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja. Vėliau ji dirbo portale DELFI.

„Buvo ir garbė, ir atsakomybė, ir neįkainojama patirtis dirbti Klaipėdos naujienų redaktore didžiausiame Lietuvoje interneto portale“, – sakė kolegė.

Tačiau po 15 metų, kuriuos dirbo žurnaliste, ji buvo nusprendusi padėti tašką žiniasklaidoje.

„Ir ji pasikeitė, ir aš pasikeičiau. Tuomet atrodė, kad žiniasklaidoje jau padariau viską, ką galėjau. Tačiau mano nuomonę pakeitė „Atvira Klaipėda“. Tai tokia žurnalistika, apie kurią svajoja kiekvienas žurnalistas. Man svarbiausia yra laisvė objektyviai informuoti skaitytojus apie įvairius procesus. O „Atvira Klaipėda“ būtent tuo ir yra išskirtinė, tad aš čia“, – teigė žurnalistė.

Beje, kol kas didžiausiu iššūkiu savo gyvenime ji vadina dalyvavimą ekspedicijoje „Misija Sibiras“. Į tolimąjį Sibirą, Tomsko sritį, ji su dar 15-os jaunuolių grupe vyko 2015 metais. Brangiausia dovana, kurią, pačios žodžiais, ji parsivežė yra pasididžiavimo Lietuva, Klaipėda jausmas.

„Kaip mes puikiai gyvename. Dažname Sibiro kaimelyje net nėra vandentiekio, kitų civilizacijos elementų. Viename kaimelyje aplankėme Viktoro ir Lidijos šeimą. Viktoras yra tremtinio sūnus, likęs gyventi Sibire. Nors Lietuvoje jie buvo tik vieną kartą, bet jų meilė mūsų šaliai yra neišmatuojama. Jų namuose gausu lietuviškos atributikos, jie prašė, kad mes jiems padainuotume lietuvių liaudies dainų. Tada supratau, kaip mes nevertiname to, ką turime, ir kaip Lietuvą myli tie, kuriuos su ja sieja tik nedidelės gijos. Tada ir supratau, kaip aš didžiuojuosi Lietuva, Klaipėda. Kaip jas myliu, kaip noriu jas puoselėti. Tikiu, kad dirbdama žurnaliste prie to puoselėjimo galėsiu prisidėti“, – sakė V. Spurytė.

11 Comments

  1. Dalia

    Sveikinu Virginiją už jos tokį apsisprendimą. Puiku, kad AK stiprėja tokiais puikiais žurnalistais… Visiems JUMS sėkmės nelengvame jūsų darbe….

    Reply
  2. Dontrust

    Atvira Klaipėda yra tikrai puikus projektas, kuris tikėkimės, gyvuos dar ilgai. Bet Virginija aš kažkaip nebetikiu, nors seniau patiko straipsniai, aštri plunksna, po to kai pasuko į politiką ir ėjo į rinkimus…et, nebe tas…netikiu, kad bus objektyvi ir rašys ką nors tokio, ko nenorėtų politikos bičiuliai, kurie valdo miestelį…

    Reply
    • Virginija Spurytė

      Ramia sąžine ir atvira širdimi galiu Jus nuraminti, kad mano objektyvumas niekur neišnyko. Politikoje buvo naudinga pabūti, kad suprasčiau, jog joje nenoriu būti. Manau, laikas parodys, kad politikoje jokių bičiulių neturiu ?

  3. Miestietė

    Jeigu kiekvienas klaipėdietis kas mėnesį pervestų po vieną eurą, ar bent po 50 centų. Tai galima būtų puikią komandą turėti. Klaipėdos gyventojų yra berods kažkur apie 150000! Jeigu jie visi būtų mąstantys žmonės… Ačiū Dievui kad mąstančių daugėja, todėl ir pavedimų daugės. Apsimoka, kada yra laisva spauda be cenzūros. Kiti berods iš savivaldybės biudžeto lėšų išlaikomi? O ten kad darbo neprarasti galimai šališkai turi ir rašyti, ne tautai, o įsteigtajai valdžiai… Nieko gero iš to žmonėms, teisybės vistiek nesužino. O Atviroje Klaipėdoje bent kiek yra tikros tiesos. Todėl pirmyn, švieskite visuomenę, kad ji tobulėtų ir judėtų link tikrosios demokratijos.

    Reply
  4. Renaldas

    Du nuostabūs dalykai, įvykę šiandien: pirmasis tai ši žinia apie naują Atviros Klaipėdos komandos narį ir antra – įvykusi konferencija Dalyvauk. Kaip sakė konferencijos moderatorius Andrius Tapinas, nepriklausoma žiniasklaida ir stiprios bendruomenės turi būti du sarginiai šunys, akylai stebintys visuomenei tarnaujančius ir už tai gaunančius iš tos visuomenės atlyginimą. Nepriklausoma Klaipėdos žiniasklaida šiandien kaip reikiant ūgtelėjo, o neabejingi savo aplinkai piliečiai konferencijoje turėjo progą pasisemti žinių ir padiskutuoti kaip jiems geriau atstovauti savo interesus ir veikti kartu su tarnautojais ir socialiai atsakingu verslu. Kas negalėjo atvykti į konferenciją, peržiūrėti Jus dominančius pranešimus galite KBA paskyroje Facebook’e.
    Sėkmės, Virginija!

    Reply
  5. Pensininke

    Pagarba, mano diena prasideda su atviraklaipeda

    Reply
  6. Reporteris

    Puiku.Klaipėdos žurnalistų bendruomenė džiaugiasi dukros- paklydėlės sugrįžimu ir tikimės,kad aštri plunksna neatšipo.

    Reply
  7. Nojus

    Žemai lenkiuosi prieš jus. Šiuomet sutikti taip besiaukojančių tikrai nelengva. Su ypatinga pagarba.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū labai!

  8. Ilythiiri

    Sėkmės!

    Reply
  9. Rytis

    Sveikinu pastiprinus komandą! Virginija – puiki žurnalistė ir labai smagu ją matyti čia.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This