Klaipėdoje žudiku tapęs ukrainietis teisme surengė šou

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Skanesnio duonos kąsnio ieškojęs ir į Klaipėdą dirbti atvykęs Ukrainos pilietis turės 11 metų praleisti už grotų. Jis nuteistas už tai, kad uostamiesčio centre mirtinai subadė savo tautietį. Išgirdęs apie skirtą bausmę, ukrainietis teisme prapliupo raudoti ir koneveikti savo advokatą.

Teisme ukrainietis Valerii Kravchenko slėpė veidą, bet demonstravo savo šeimos nuotrauką. Virginijos Spurytės nuotr.

Klaipėdos apygardos teismo teisėja Aurelija Sadauskaitė penktadienį paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį 41 metų Ukrainos piliečiui Valerii Kravchenko. Jis pripažintas kaltu dėl to, kad šiemet gegužės 14-ąją paryčiais septyniais peilio dūriais nužudė savo tautietį. Nužudytojo kūną apie 5 val. ryto praeiviai rado prie Manto ir Naujojo sodo gatvių sankryžos.

V. Kravchenko netrukus buvo sulaikytas, o kitą dieną jam skirta kardomoji priemonė – suėmimas trims mėnesiams.

V. Kravchenko skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė, kurią reikės atlikti pataisos namuose. Veikiausiai jis už grotų laiką leis ne Lietuvoje, o Ukrainoje, jei pareikš tokį norą.

„Bausmės vidurkis už nužudymą yra 11 metų, tokios bausmės ir prašiau, tad nuosprendžio neskųsiu“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius.

Ukrainietis nužudytojo našlei turės atlyginti 30 tūkst. eurų dydžio neturtinę žalą, o mamai – 10 tūkst. eurų.

Panašu, kad teise apskųsti nuosprendį per 30 dienų pasinaudos pats V. Kravchenko, nes teisme jis surengė tikrą šou. Kai teisėja jo paklausė, ar suprato nuosprendį, ukrainietis atsakė neigiamai. „Blogai suprantu rusų kalbą, todėl prašau man viską išversti į ukrainiečių. Galbūt teisme kažką pasakiau, o jūs ne taip supratote, todėl ir sprendimas toks“, – dėstė V. Kravchenko.

Kai teisėja patikino, kad jis visus savo pastebėjimus galės surašyti skųsdamas nuosprendį ir paliko salę, ukrainietis pradėjo garsiai raudoti, šaukti ant jį raminti bandžiusio advokato. „Aš nekaltas“, – rėkė V. Kravchenko. Ir teismo dar prašė jam skirti psichologinę ir psichiatrinę ekspertizę.

Prokuroras A. Saunorius stebėjosi ukrainiečio pareiškimu, kad jis nesupranta rusų kalbos. „Viso proceso metu jo ne kartą buvo klausta, ar jis supranta rusiškai. Jis tai patvirtindavo. Aišku, jis turi teisę turėti gimtosios kalbos ar tos, kurią supranta, vertėją, tačiau pats tikrai rusiškai kalba gerai, be jokio akcento“, – tvirtino A. Saunorius.

V. Kravchenko ir nužudytas ukrainietis buvo bendradarbiai, jie dirbo suvirintojais vienoje uosto įmonių. Abu jie gyveno nuomojamame bute Naujojo Sodo gatvėje. Gegužės 15 dieną abu vyrai turėjo išvykti š Lietuvos namo, nes buvo pasibaigusi darbo viza ir kontraktas.

Anot A. Saunoriaus, naktį iš gegužės 13-osios į gegužės 14-ąją abu ukrainiečiai gėrė. Tarp jų kilo konfliktas dėl buities darbų. Jie vienas kitam ėmė priekaištauti dėl tvarkos. Sugėrovai susimušė ir dabar jau nužudytas vyras V. Kravchenko išmušė priekinių dantų protezą. Vėliau vyrai susitaikė ir kartu nuėjo į netoli esantį barą, kuriame vėl vartojo svaigalus.

Iš baro V. Kravchenko patraukė į butą ieškoti protezų, jų nerado, todėl užsidegė ieškoti bendradarbio. Gatvėje jie vėl susitiko, o tada ir kilo kruvinas konfliktas, kurio metu V. Kravcheno ir subadė kitą ukrainietį.

Pats V. Kravchenko, anot prokuroro, pripažino faktą, kad dūrė peiliu, bet aiškino, jog tai buvo būtinoji gintis. Esą kitas ukrainietis norėjo jam spirti, V. Kravchenko gynėsi ranka, kurioje laikė peilį, todėl sugėrovas juo ir susižalojo.

Tačiau teismas atmetė tokią versiją, nes jo veiksmai iki paskutiniojo konflikto buvo sąlygoti pykčio ir įvertinti kaip siekis atkeršyti. Tokia išvada padaryta įvertinus tiek paties kaltinamojo, tiek liudytojų parodymus ir padarytų sužalojimų pobūdį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Kūdikį pro langą išmetęs tėvas - nepakaltinamas

Praėjusių metų lapkritį uostamiestį sukrėtusio įvykio atomazga, kai mirė pro pirmo aukšto langą tėvo išmestas 5 mėnesių kūdikis, artėja prie ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This