Daugiabučių namų kiemuose – vis aršesnės kovos dėl vietos

Svarbu, Temos

Automobilį gretimo daugiabučio namo kieme pastatęs klaipėdietis sulaukė nemalonaus siurprizo – jis viešai buvo išvadintas parazitu. Vyras įsitikinęs, jog nemalonaus turinio raštelį parašiusi bendrijos valdyba peržengė visas padorumo ribas.

Prie automobilio rastą raštelį klaipėdietis įvertino kaip grasinimą. Skaitytojo nuotr.

Rado raštelį-grasinimą

Į „Atviros Klaipėdos“ redakciją kreipėsi klaipėdietis, kuris piktinosi daugiabučių namų savininkų bendrijos „Lelija“ valdybos elgesiu.

Debreceno gatvėje gyvenantis vyras pasakojo, kad vieną vakarą, savo daugiabučio namo kieme neradęs vietos pastatyti automobilį, jį paliko gretimame kieme, prie Debreceno g. 31 namo. „Aikštelė prie to namo yra vieša, kaip ir visos kitos, esančios prie daugiabučių. Ryte prie automobilio radau raštelį-grasinimą, pasirašytą DNSB „Lelija“. Tik tuomet supratau, kodėl čia esama laisvų vietų. Ko gero, kitą kartą automobilį rasčiau apgadintą“, – pyko klaipėdietis.

Prie automobilio rastame raštelyje yra tarsi surašytas žmogaus prisipažinimas, kad jis „Lelijos“atžvilgiu yra parazitas, nes niekuo neprisidėjo prie šios automobilių stovėjimo aikštelės įrengimo, nemoka už aikštelės valymą, priežiūrą ir apšvietimą.

Raštelyje taip pat nurodoma, jog bendrija „Lelija“ nėra labdaros organizacija, todėl prašoma automobilį statyti ne šioje aikštelėje, o savo kieme ar gatvėje.

„Ar DNSB „Lelija“ turi teisę savintis viešą automobilių aikštelę? Kai ateis metas jos rekonstrukcijai, remontui, komunikacinių tinklų atnaujinimui, tada viskas bus tvarkoma iš savivaldybės lėšų, kurias suneša visi klaipėdiečiai. Manau, kiekvienam yra tekę pasistatyti automobilį kaimynysteje, taip pat savo kieme matyti pastatytus automobilius iš gretimų namų, bet ar grasinimas yra problemos sprendimas? AR DNSB „Lelija“ valdyba neperžengia ribų?“ – klausimus bėrė klaipėdietis.

Išgirsti bendrijos „Lelija“ pirmininko ar kitų atstovų pozicijos nepavyko. Viešai nurodytu bendrijos mobiliojo telefono numeriu atsiliepusi moteris aiškino, kad ji net nėra bendrijos narė, tad ji nieko nežino. Ir pareikalavo jos netrukdyti.

Išeitis yra

Tai, jog prie Debreceno g. 31 namo esanti aikštelė yra vieša ir joje automobilius gali statyti visi norintys, įrodo dokumentas. Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu šiemet vasarą patvirtintame Klaipėdos miesto daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo priemonių plane 2019-2021 metams aiškiai įrašyta, jog šiemet aikštelei, esančiai prie Debreceno g. 31 namo, iš savivaldybės biudžeto lėšų skirta pinigų suprojektuoti apšvietimą, o kitas metais jis bus įrengtas.

Žemėlapyje aiškiai matyti, jog prie Debreceno g. 31 namo sklypas nėra priskirtas.

„Jei bendrija nori, kad aikštele naudotųsi tik jos nariai, galima su Nacionaline žemės tarnyba pasirašyti sutartį dėl sklypo nuomos, tada jį reikia įregistruoti Nekilnojamojo turto registre. Taip sklypo naudotoja taps bendrija, ji galės įsirengti užkardą ir kiemą apsaugoti nuo ne bendrijos narių automobilių. Aišku, bendrija turės pati mokėti už sklypo priežiūrą. Kol kas tokias sutartis gali pasirašyti tik bendrijos. Kai kuriuose namuose jos specialiai steigiamos, kad galėtų naudotis sklypu“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė.

Ji pabrėžė, kad sklypus, kurie nėra priskirti bendrijoms, biudžeto lėšomis tvarko savivaldybė. Todėl tais sklypais gali naudotis visi klaipėdiečiai.

Anot R. Gružienės, didžioji dalis uostamiesčio daugiabučių namų neturi jiems priskirtų sklypų, bet jų daugėja, nes gyventojai pageidauja patys tvarkytis, turėti daugiau teisių.

„Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kad sklypas daugiabučiui namui yra priskirtas, bet bendrija jo neregistruoja Nekilnojamojo turto registre, nes tada priežiūra atitenka savivaldybei“, – teigė R. Gružienė.

Iki šiol sudaryti sutartį su Nacionaline žemės tarnyba ir išsinuomoti sklypą galėjo tik daugiabučių namų savininkų bendrijos. Tačiau teisės aktai yra keičiami ir tokia teisė turėtų būti suteikta visiems namo administratoriams. Tikėtina, jog tuomet Klaipėdoje padaugės sklypų, kurių valdytojais yra daugiabučių namų gyventojai. Jie turės mokėti už tokių sklypų priežiūrą, infrastruktūros gerinimą, tačiau įgis ir daugiau teisių – galės pasistatyti užkardus ir į kiemus neįsileisti svetimų automobilių.

Kiemuose trūkstant vietų, automobiliai statomi bet kur. Palmiros Mart nuotr.

Privačiuose sklypuose, kuriuose yra pastatyti daugiabučiai namai, aikštelėmis įprastai rūpinasi patys gyventojai, o ne savivaldybė.

Kasmet – po 1 mln. eurų

Automobilių statymas kiemuose yra opi problema visuose didžiuose miestuose. Ne išimtis – ir Klaipėda. Ši problema kilo, nes aikštelės prie senos statybos daugiabučių namų buvo suprojektuotos taip, kad jose tilptų gerokai mažiau automobilių, nes tuomet buvo tik toks poreikis.

Kadangi kiemuose trūksta vietų statyti automobilius, gyventojai juos palieka ir ant šaligatvių, ir ant žaliosios vejos. Todėl vairuotojai, palikę automobilius neleistinose vietose, yra baudžiami. Tuo pasirūpina kaimynai – jie informuoja pareigūnus. Be to, gyventojai vieni su kitais kovoja ir patys. Pasitaiko atveju, jog kieme palikti automobiliai, kurie piktina kaimynus, būna aplamdyti, ištepliojami dažais.

Klaipėdos savivaldybė kasmet deda pastangas sušvelninti automobilių stovėjimo vietų stokos problemą.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius šiemet vasarį pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtino Klaipėdos miesto daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo priemonių planą 2019-2021 metams. Jame numatyta, kokie daugiabučių namų kiemai bus sutvarkyti per artimiausius trejus metus.

Šiemet pavyko sutvarkyti kiemus prie maždaug 20-ies daugiabučių namų, juose įrengti papildomas 600 vietų statyti automobilius. Šie darbai kainavo apie 1 mln. eurų.

Panašius darbo tempus numatoma išlaikyti ir per ateinančius dvejus metus.

Skaičiuojama, jog šiuo metu tankiai gyvenamuose mikrorajonuose 10 tūkst. butų tenka vos 3 tūkst. automobilių stovėjimo vietų.

17 Comments

  1. Parazits

    Nachalas ir yra nachalas. Sėdi apkiautęs prie TV, kol kitas eina, organizuoja, susitvarko kiemą ir aikšteles automobiliui. Tada pakyla didžiapilvis nachalas ir sako, čia mano, nes aš gulėjau ant sofkutės ir galvijau apie aikštelę savo automobiliuikui, kol tu dirbai ir organizavai aikštelę, todėl ir aš čia galiu būti, nes Demokratija.

    Reply
  2. Anonimas

    Aš labai ir nuoširdžiai atsiprašau Virginijos Spurytės, rašydamas komentarą per savo žioplumą neteisingai parašiau Jūsų pavardę. Prašau atleisti už padaryta klaidą.

    Reply
  3. Lelijietis

    Atsakau gerbiamam autoriui „koks nykus gyvenimas” aš asmeniškai niekam jokių raštelių nekaišioju. Bet gerai kad mūsų name yra pilietis, kuriam rūpi tvarka mūsų kieme, kitaip gyventume šiukšlyne. Ačiū tam piliečiui.

    Reply
  4. Lelijietis

    DDSB ” Lelija” savo liešomis pasidarė projektą ir įsirengė automobilių parkavimo aikštelę. Kiekvieną mėnesį už kiemo valymą ir apšvietimą (Savivaldybė jau gal kokie penki metai žada sutvarkyti kiemo apšvietimą) kiekvieną mėnesį sumoka maždaug nuo 170 iki 180 eurų. Menamas pilietis tegul nemeluoja, kad automobilį pasistatė vieną kartą, jis automobilį parkavo beveik visą mėnesį. Jam niekas negrasina ir jeigu pats nesusipranta, kad reikėtu susirasti bendrijos pirmininką ir pasakyti, kad aš prisidėsiu prie kiemo valymo išlaidų ir esant laisvų vietų pasistatysiu automobilį, niekas ir nepyktu. Būna dienų, kad vėliau grįžęs nerandi vietos, o pinigai tai investuoti tada ir ima pyktis. dažniausiai mus skriaudžia Debreceno g. 33 ir 37 bei Gedminų 2 namų gyventojai. Pažiūrėkit kaip gražiai gaunasi žemė priklauso valstybei, bet gerbiamieji liberalai ištaško kažkur kiemo valymui skirtas lėšas ir valstybinę žemę gabalais išdalijo gyventojams, kad jie savo lėšomis tvarkytų namams priskirtas teritorijas. Virginija Skirūė ir kiti klerkai pažymi, kad bendrijos kiemas yra vieša vieta. Pagal miesto tvarkymo taisykles viešas vietas privalo tvarkyti savivaldybė, bet jiems tai ne motais. Juk (anarchija mat pariadka).

    Reply
    • Koks nykus gyvenimas

      Lelijieti, ar jūsų gyvenimas tikrai toks nykus ir pilkas, kad įprasminate savo gyvenimą ieškodamas automobilių ne iš savo kiemo? Nuostabą kelia… žinote, kas ir kiek mėnesių ar savaičių buvo pasistatę automobilius jūsų kieme. Ką jūs darote tiem automobiliams, kad juos net įsimenate? Kišote savo popiergalius net neįgaliuoju ženklu pažymėtam automobiliui. Gėda!
      Jūsų kiemas niekuom neišskirtinis, daugelis moka ir už apšvietimą, daugelis tvarko savo kiemus taip pat, bet automobilių toks kiekis, kad sąvoka mano kiemas ar mano automobilio stovėjimo vieta daugiabučio automobilių stovėjimo aikštelėje neegzistuoja.
      Jūsų, švelniai tariant, senstelėjusiu mąstymu, jei vieša aikštelė savivaldybė privalo tvarkyt, kitaip tariant kas valdiška to nesaugau ir nepuoselėju, tik vartoju ir reikalauju. Pakėlę šiukšlę nuo žemės nesakome, kad dabar man šis sutvarkytas plotas priklauso, nes aš jį sutvarkiau.
      Lelijieti, meskite lauk tuos šlykščius popiergalius, ieškokite prasmingesnės ir džiaugsmo teikiančios veikos! Pasaulis neprasideda ir nesibaigia keliais laisvais ar užimtais kvadratiniais asfalto metrais.

  5. Lina

    Paėjėti nuo laisvos aikštelės 100 m.misija tapo nebeįmanoma.Statydavom aikštelėse nuo namų už kilometro,mokėdavom už tai ir viskas čiki.Dabar pastačius prie prekybos centro ar kitos aikštelės grįžti namo pėstute koks vargas.Reikia po langais,prie darželio,mokyklos durų,o paskui į sporto klubą 3 min.sutaupius.Kam? Ryto miegui? Vakaro džiaugsmui? Judėkim,bendraukim su vaikais,tėvais,pasigrožėkim gamta ne pro auto langą.Klevo lapas gražus ne tik ženklas,bet ir nukritęs po kojom.

    Reply
    • Anonimas

      Rašote, nes turbūt nežinote, kad palikinėti nakčiai ar ilgesniam laikui prie PC aikštelėse draudžiama ir ženklais ir straipsniais už pažeidimus, nes šios aikštelės priklauso PC, o palikti automobiliai trugdo šių aikštelių valymui ir vykdomai priežiūrai.

  6. Prie ko?

    Prie ko čia rinkimai ir tarybos nariai? Kalba eina apie visišką bendrijos savivaliavimą, kažkokius kišamus lapelius ir grasinimus. Kai nutinka nelaimės ar užpuolimai vidury miesto – niekas nieko nemato, nieko negirdėjo. Tačiau pasistatyk metalo gabalą skandalas. Mylime ir rūpinamės daiktais labiau nei žmonėmis.

    Reply
  7. Gitara

    Hahaha vat ir dziaukites dabar.ka rinkot ta ir turit.

    Reply
  8. Nuomonė

    Ežys teisus, 3 kadenciją iš eilės Klaipėdiečiai išsirenka „melagių karalių” su visa savo svita. Neužteko pirmo ir antro karto neveiksnaus penkmečio. Mes kantrūs ir turtingi, pakentėsim dar 5 metus, o tada bėdavosimės ir rinksim tuos pačius.

    Reply
  9. Kiemsargis

    „bendrija turės pati mokėti už sklypo priežiūrą” – o kas moka dabar ?
    prašom gerbiamą žurnalistę pasidomėti, kas moka už sklypų priežiūrą ?

    Reply
    • Anonimas

      tikrai kažkokią nesąmonę parašė Spurytė

    • Gyvenantiems praeitimi

      Daugelis daugiabuciu gyventoju moka, taciau tai nesuteikia teises kitus santazuoti. Isvaziave savo masinu taip pat i kisene nesidedate, kazkur paliekate ir ka mokate uz vienos dienos svetimo kiemo tvarkyma? Aikstele nera privati namo nuosavybe. Taskas.
      Nebe tie laikai, zmones tikrai nepasiduos kazkokiems bauginimams.

  10. Karolis

    Tai tik rodo, kad savivaldybė gyvena šia diena, visiškai negalvodama apie rytojų ir tai išlenda labai daug kur. Ką jinai galvoja dėl ateities? Man atrodo, kad savivaldybėje daugiau galvojama apie tai, kaip išsaugoti kėdes, ant kurių sėdima. Tai galima pastebėti pagal savivaldybės tarybos deputatų sąrašus, kurie nelabai daug kinta.Jie yra tiesioginis įrodymas jų sustabarėjusio mąstymo. Tie nariai, užsisėdėje, skaito, kad tik jie mąsto teisingai ir yra stabdys pokyčiams

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Maža pastabėlė: miesto tarybos nariai yra renkami, jie niekaip negali „užsisėdėti” – ką išrenkate, tą ir turite… 🙂

  11. Aleksandras

    Į savivaldybę reikia ringti tik tuos, kurie prižadės sutvarkyti kiemus, kad pdidinti parkavimo vietų.

    Reply
    • ezys

      Svarbiausia, kad kuo daugiau zadetu, ar ne? 😉 🙂 Bet kalkuliatoriu pasiemes pamatytumete, kad isrenkate melagi ir tiek.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Prašymas dėl vietų automobiliams – vienu paspaudimu

Pateikti prašymą dėl papildomos aikštelės automobiliams įrengimo klaipėdiečiams bus patogiau. Savivaldybė skelbia, jog jos interneto svetainėje sukurta nauja elektroninė paslauga ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dienovidžio skvere po 20 metų atgimė plėtros planai

Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas pirmadienį nepritarė mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų dovanojamą ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This