Klaipėdietis ragina prezidentą vetuoti įteisintas privilegijas ūkininkams

Politika

„Pagyvenusi socialiai remtina pensininkė mieste kaskart atsisukusį čiaupą duše, tualete ar užsikaitusi arbatinį sąžiningai valstybei sumoka 3 cnt už 1m3 vandens, tuo tarpu pagal dabartinį įstatymą ūkininkai, per metus išpumpavę 36 500 m3 požeminio vandens, nemokės nė cento. Toks yra dabartinės valstietiškos daugumos supratimas apie mokesčių mokėjimą ir socialinį solidarumą“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas, klaipėdietis liberalas Simonas Gentvilas, komentuodamas antradienį valdančiųjų balsais priimtą Žemės gelmių įstatymą.

Pasak parlamentaro, įstatymo pataisos kuria naujas išimtis ir lengvatas ūkininkams nemokamai naudotis Lietuvos natūraliais ištekliais: vandeniu, smėliu, žvyru ir nesprendžia aplinkosaugos problemų šalyje, o jas tik dar labiau gilina.

Pasak parlamentaro, įstatymo pataisos kuria naujas išimtis ir lengvatas ūkininkams nemokamai naudotis Lietuvos natūraliais ištekliais: vandeniu, smėliu, žvyru ir nesprendžia aplinkosaugos problemų šalyje, o jas tik dar labiau gilina.  Palmiros Mart nuotr.

„Paradoksalu, kad nors taisydami Žemės gelmių įstatymą valdantieji lyg ir bandė išvengti milžiniškų baudų dėl europinių aplinkosauginių direktyvų nesilaikymo, tačiau galiausiai aplinkosaugą įveikė valstietiškas suktumas. Galutinė įstatymo redakcija tiesiog „prifarširuota“ išimčių ir lengvatų ūkininkams, kurios ne tik kad vėjais paleidžia kalbas apie žemės išteklių apsaugos stiprinimą šalyje, bet faktiškai Lietuvos ūkininkus paverčia privilegijuota žmonių grupe, kuri, skirtingai nei likę Lietuvos gyventojai, faktiškai neturės mokėti nei už vandenį, nei už žvyrą, nei už smėlį“, – teigia S. Gentvilas.

Parlamentaras atkreipia dėmesį, jog formaliai pagal europinių direktyvų reikalavimus pataisytas įstatymas iš tiesų įteisina potencialų gamtos teršimą. Pavyzdžiui, jei iki šiol ūkininkas privalėdavo pradėti mokėti už vandenį, kai per dieną iš vieno vandens gręžinio išgaudavo daugiau nei 10 m3, tai dabar įstatymu neberibojama galimų gręžinių skaičiaus, t.y. jei vienoje vandenvietėje esantys keletą ar keliolika gręžinių kiekvienas išpumpuos iki 9 m3 per dieną –  jokių mokesčių valstybei mokėti nereikės.

Seimo nario teigimu, analogiškai vandeniui dabartinė dauguma ūkininkams nevaržomai ir nemokamai suteikė galimybę naudotis ir kitais Lietuvos žemės ištekliais: smėliu ir žvyru.

„Normalų smėlio ar žvyro karjerą valdanti bendrovė privalo už kiekvieną iškąstą m3 žvyro ar smėlio valstybei sumokėti apie 47 euro centus, be to, turi atlikti poveikio aplinkai vertinimą, vykdyti  apskaitą, o pasibaigus eksploatacijai karjerą sutvarkyti. Tuo tarpu ūkininkai be jokių mokesčių galės iškasti iki 15 000 m3 vadinamam mažajam karjerui. Gali pigiu žaliu dyzelinu „ginkluotomis“ krovininėmis mašinomis smėlį ir žvyrą vežti kam nori, kaip nori – be jokių mokesčių ir apskaitos. Ir net po visko susitvarkyti nebūtina. Tiesiog ideali terpė šešėliniam statybų verslui. O svarbiausia – legali, įstatymu įteisinta“, – pabrėžia Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas.

Seimo narys ragina šalies prezidentą vetuoti tokias gėdingas privilegijas ūkininkams bei svarsto galimybę kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl išimtine teise valstybei priklausančio turto naudojimo vienam ekonomikos sektoriui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This