Kriminalinė naftininkų istorija: bylų nesujungė

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Du apeliacinius skundus nagrinėjanti Apeliacinio teismo kolegija trečiadienį nusprendė nesujungti į vieną dviejų baudžiamųjų bylų, kuriose figūruoja bendrovė „Naftos grupė“ ir jos vadovai bei savininkai.

Tad šis teismas turės priimti du sprendimus – ir dėl Klaipėdos apygardos teismo sprendimo nuteisti naftininkus, ir dėl jo nutarties nutraukti dar vieną prokurorų „Naftos grupės“ vadovams inicijuotą bylą.

Pirmosios instancijos nuosprendį naftininkai išgirdo 2017-ųjų pabaigoje. Apeliacinis teismas bylą nagrinės mažiausiai iki kitų metų vasario vidurio. Martyno Vainoriaus nuotr.

Posėdžiai dar ir kitąmet

Klaipėdos apygardos teismo išnagrinėtoje byloje kaltinimai lėšų iššvaistymu, turto pasisavinimu, pinigų plovimu ir kitais nusikaltimais buvo pareikšti „Naftos grupės“ savininkams ir darbuotojams: 47 metų Antanui Urbučiui, 45 metų jo broliui Arturui Urbučiui (vieninteliam bendrovės akcininkui) bei Svetlanai Popovai. Atsakomybėm patraukta ir pati „Naftos grupė“ bei bendrovė „Artilona“. Kitą kaltinamųjų grupę sudarė buvęs „Klaipėdos naftos“ (KN) generalinis direktorius Jurgis Aušra ir buvęs komercijos direktorius Ričardas Milvydas bei buvęs Šiaulių banko regiono valdytojas Andrejus Vaičiulis, kuris yra Arturo Urbučio uošvis.

2017-ųjų pabaigoje paskelbtu nuosprendžiu Arturui Urbučiui, padariusiam 11 nusikalstamų veikų, teismas skyrė 7 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose. Kol sprendimas įsigalios, jam palikta kardomoji priemonė – 14 481 Eur užstatas. Pasak teismo, jis buvo visų nusikalstamų veikų organizatorius, tad yra labiausiai pavojingas visuomenei ir jam turi būti skirta didesnė nei vidutinė bausmė.

Antanas Urbutis už grotų pasiųstas 6 metams – irgi ilgiau, nei vidutinė bausmė. Jis padarė 2 sunkius ir 3 apysunkius nusikaltimus. Antanui Urbučiui taip pat taikomas 14 481 Eur užstatas.

Svetlanai Popovai už tris sunkius nusikaltimus skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas tokiam pačiam laikotarpiui. Anot teismo, jos vaidmuo buvo nepagrindinis, tad tokia bausmė ir 950 eurų įmoka į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą yra tinkamas verdiktas.

Andrejui Vaičiuliui už vieną sunkų ir tris apysunkius nusikaltimus teismas skyrė 2 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir jos vykdymą atidėjo 3 metams bei skyrė tokią pačią įmoką į minėtąjį fondą. Teismo teigimu, jis buvo nusikaltėlių padėjėjas, bet atliko reikšmingą vaidmenį. Visgi buvo atsižvelgta į A. Vaičiulio amžių ir sveikatą.

Į tas pačias aplinkybes buvo atsižvelgta ir skiriant bausmę Jurgiui Aušrai. Jis sulaukė 3 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmės su atidėjimu 3 metams bei tokios pačios finansinės baudos kaip S. Popova bei A Vaičiulis.

Ričardas Milvydas gavo 5 su puse metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose. Ji skirta didesnė nei vidurkis, nes kaltinamasis kategoriškai neigė padaręs nusikaltimus bei gavęs iš Arturo Urbučio 3,256 mln. eurų ir beveik 176 tūkst. JAV dolerių kyšį už palankius ,,Naftos grupei“ veiksmus, jai teikiamą konfidencialią informaciją, derinamus jos oficialius dokumentus ir kita. Jo kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„Naftos grupei“ skirta 1,318 mln. eurų bauda, UAB „Artilona“ – 112 980 Eur bauda.

Iš Arturo ir Antano Urbučių dar priteista po 3,05 mln. eurų, iš Svetlanos Popovos – 1 mln. eurų, kuriuos jie pasisavino iš „Naftos grupės“ neteisėtai išgrynindami ir taip sumažindami įmonės mokėtiną pelno mokestį.

Iš Ričardo Milvydo priteista 3,05 mln. eurų ir 175 549 JAV dolerių, kuriuos jis gavo kaip kyšį.

Iš visų nuteistųjų fizinių asmenų solidariai priteista atlyginti KN padarytą 20,879 mln. eurų žalą bei 5 proc. palūkanas.

Iš Urbučių ir S. Popovos bei „Naftos grupės“ valstybei priteista 2,3 mln. eurų nesumokėto pelno mokesčio.

Taip pat visi nuteistieji solidariai turės atlyginti KN jos bylinėjimosi išlaidas – 10 tūkst. eurų.

Šią bylą atvertęs Apeliacinis teismas posėdžius jau yra suplanavęs iki kitų metų vasario vidurio.

Gali atgyti ir kita byla

Minėtąjį nuosprendį jau išgirdę Antanas ir Arturas Urbučiai bei darbuotoja Svetlana Popova buvo kaltinami dar ir didelės vertės svetimo turto pasisavinimu, o Arturas Urbutis – ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu. Įtarta, kad neteisėtai buvo legalizuota per 5 mln. Eur.

Tačiau šią Klaipėdos apygardos teismą pasiekusią bylą ėmęs nagrinėti teisėjas Eduardas Maškevičius pernai birželį konstatavo, jog prokurorai Urbučius ir S. Popovą nori bausti už tą patį nusikaltimą, nors tai draudžia daryti tiek Konstitucija, tiek Baudžiamasis kodeksas, tiek ir Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija.

Tačiau prokuratūra tokį sprendimą apskundė Apeliaciniam teismui. Jį ėmėsi nagrinėti ta pati teisėjų kolegija – Linas Žukauskas, Regina Pocienė ir Jolanta Čepukėnienė – kuri nagrinėja ir naftininkų skundą dėl jiems paskirtos baudos. Teisėjai sprendė, ar sujungti šias bylas, bet priėmė nutartį, pagal kurią bus skelbiami du atskiri sprendimai.

3 Comments

  1. To netikiu

    Niekam čia nerūpi kuo tu tiki ar ne. Yra įrodymai, afersitai pagauti už rankos darant nusikaltimus. Laukia jų ilgi metai belangėje ir visma gyvenimui ant sprando užkrautos išlaidos – žalų atlginimai.

    Reply
  2. Netikiu

    nes šiek tiek pažinojau Antaną Urbuti kaip labai padorų, sąžiningą ir žodžio žmogų. Netikiu marionetiniais teismais. Nesenai A.K. rašė ir apie padėti Klaipėdos prokuratūroje ir prievolę PAKLUSTI ukazams. Jau apie tai patys prabilo. Manau tai elementariausias užsakomasis susidorojimas nes atsisakyta mokėti atkatus. Bet kuris iš mūsų ryt galime būti apkaltinti nežinia kuo ir atsidurti Jų vietoje. To nėra tik todėl, kad kišenėse vėjai švilpia, o čia tokios apyvartos. Bet kai aruodai senka, teks žvalgytis ir į kitus. Daug kas nori rankeles pasišildyti. Jei tai būtų nors dalis tiesos, su tokiais pinigais senai būtų dingę užsienyje, kaip Antonovas ir pn. Ką darė bankai per krizę kurią patys sukėlė, kiek žmonių „teisėtai” su teismų pagalba nureketavo į kapus nuvarė. Ir ką, tylu. Susitarė su valdžia. Man gėda Antanai, kad kaip ir daugelis komentatorių, esu priverstas būti anonimu, bet tai ir atsakymas apie padėti valstybėje. Stiprybės, nepalūžkite.

    Reply
  3. ANTANAS

    KO JIE DAR LAISVEJE???NUTEISTI TEISMO?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

91 mln. eurų ir Afrikai skirtų ginklų byloje - netikėtas posūkis

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis baudžiamąją bylą dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo dešimčių milijonų eurų ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

„Karo dievo“ byloje prabilo apie advokačių darytą spaudimą

Klaipėdos apygardos teisme tęsiant baudžiamosios bylos dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo pinigų plovimo nagrinėjimą ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This