Šiluma išlieka pigesnė

Svarbu, Verslas

Nuo lapkričio klaipėdiečiams ir gargždiškiams už centralizuotai tiekiamą šilumą reikės mokėti 9,4 proc. mažiau nei pernai. Daugiau nei trečdalį jos patieks savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija” biokuro katilai.

Pastarieji savo darbą pradėjo keletą dienų anksčiau nei buvo planuota, nes trečiadienį buvo įvykęs gedimas atliekų deginimo jėgainėje „Fortum Klaipėda”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dėl kainos – įtarimai

AB „Klaipėdos energija” valdyba nustatė, kad nuo lapkričio jos klientai už šilumą turės mokėti 4,83 ct/kWh be PVM. Nors tokia kaina yra 18,38 proc. didesnė nei šio spalio tarifas, lyginant su 2018-ųjų lapkričiu (5,33 ct/kWh) šilumos kaina yra 9,4 proc. mažesnė.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad šilumos gamintojų aukcione paaiškėjo, jog „Klaipėdos energijos” biokuro katilų pagaminta šiluma lapkritį bus pigiausia tarp visų uostamiesčio nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) – 1,79 ir 1,87 ct/kWh. Artimiausias konkurentas – AB „Klaipėdos mediena”, šilumą gaminanti iš gamybinių atliekų ir už ją paprašiusi 2,49 ct/kWh. Didžiausios kainos, už kurią bus superkama šiluma, pageidavo „Fortum Klaipėda” – 3,03 ct/kWh.

Pastarosios vadovas Tomas Eikinas spalio pradžioje surengtos spaudos konferencijos metu pasidalino ir bendrovės įžvalgomis, kad „Klaipėdos energija”, pati investavusi į naujus biokuro katilus, pradėjo nesąžiningai konkuruoti su NŠG.

„Lapkritį „Klaipėdos energija” pasiūlė drastiškai mažesnę kainą, nors biokuras tiek neatpigo. Mums kilo įtarimas, bet pradžioje dar turime išsiaiškinti, jog gali būti, kad jie pasiūlė įskaičiavę tik kintamąją dalį – tik kurą. Gali būti, kad pasinaudojo tam tikra spraga ir pastoviąją dedamąją uždės tik po to. Vartotojui tai reiškia, kad tokia šiluma visgi nėra pigiausia. Kreipsimės į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą, kad išsiaiškintų, ar tai ne pažeidimas, ar neiškraipomos konkurencijos sąlygos. Taryba gali nepripažinti sąnaudų ir rizikos nusikels į kitą laikotarpį, atsilieps tiesiogiai vartotojui. Kitus nepriklausomus šilumos gamintojus irgi informuosim, kad negalima taip spekuliuoti. Kai bus gauta pilna informacija, būtinai paviešinsime. Matyt, taip elgiamasi todėl, kad jiems nelieka kitos išeities, kaip atpirkti investicijas”, – tada sakė T. Eikinas.

Tuo metu „Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Antanas Katinas tada aiškino, jog  tarifas yra suskaičiuotas pagal patvirtintą kainodarą „taip, kaip ir priklauso” – viena pagrindinių dedamųjų esą buvo geros investicijos į biokuro katilus, nes  gauta ir Europos paramos, efektą davė ir atpigęs biokuras.

Iš visų Klaipėdos NŠG lapkritį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, savo parduodamą šilumą pabrangino „Klaipėdos mediena”, „Home group” ir „Miesto energija”. Pigiau ją parduoda „Klaipėdos baldai”, „Fortum Klaipėda”.

Biokurą pradėjo deginti anksčiau

Trečiadienį „Fortum Klaipėda” jėgainėje buvo įvykęs gedimas – pasak jos atstovų, jis atsirado šlako paskirstymo sistemoje. Nors jį planuota pašalinti dar tą pačią dieną, šilumą jėgainė pradėjo tiekti tik ketvirtadienį ryte. Kurį laiką ji buvo visiškai sustojusi.

„Iš pradžių buvo užkurti mūsų dujiniai katilai, tačiau tęsiantis šilumos tiekimo sutrikimui teko užkurti ir biokuro katilus, kuriems įkaisti reikia daugiau laiko. Pagal šilumos aukciono rezultatus ir grafiką jie turėjo pradėti dirbti tik lapkritį”, – sakė „Klaipėdos energijos” vadovas A. Katinas.

Pasak jo, kasmet būna apie penki tokie incidentai, susiję su „Fortum Klaipėda”.

2 Comments

  1. KOKS TU SUPRANTATIS ????, CHE...

    Didesnė paklausa, didesnė ir kaina, che…

    Reply
  2. Suprantantis

    Ar gali Klaipėdos energija pakomentuoti tokį dalyką. Lapkričio mėn. biokuro katilų šilumos kaina 17,9 Eur/MWh ir 18,6 Eur/MWh, o gruodžio mėn. tų pačių katilų kaina jau 27,9 Eur/MWh ir 28,6Eur/MWh. Tikri fokusai…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This