Vaikų teisės: negerai ir darbuotojams, ir besiskundžiantiems

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos, buvusios pretendentės į uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo postą Rasos Bekėžienės inicijuota administracinė byla parodė, kad pernai liepą reformuota vaikų teisių apsaugos sistema gerokai šlubčioja.

R. Bekėžienė teismui apskundė įsakymą, kuriuo jai buvo skirta tarnybinė nuobauda – pastaba, ir bent jau pirmoje instancijoje pasiekė pergalę. Šį įsakymą Regionų  apygardos teismo Klaipėdos rūmai panaikino.

Rasa Bekėžienė

Nuobauda jai buvo skirta dėl to, kad esą neužtikrino tinkamo skundo nagrinėjimo, susijusio su dviem vienos šeimos nepilnamečiais. Speciali komisija konstatavo, kad nebuvo apklausta mažametė, nepilnai įvertinta vaikų socialinė aplinka, pateikti nemotyvuoti atsakymai. Dėl to vaikų mama pasiskundė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

R. Bekėžienė teisme akcentavo, kad ji nuo praėjusio rugpjūčio vidurio iki šių metų vasario galo ne tik buvo skyriaus vedėja, bet ir papildomai vykdė patarėjos funkcijas. Esą tuo metu buvo didelis darbo krūvis, nuolat trūko žmogiškųjų išteklių, apie tai buvo informuotas Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovas, tačiau jis nesiėmė jokių veiksmų.

Skyriaus vedėjos nuomone, sudaryta speciali komisija nesilaikė procedūrų, nenurodė, ką ir kada ji atliko netinkamai, kaip pasireiškė jos kaltė ir kokia jos forma. Taip pat ji tikino, kad nebuvo tinkamai supažindinta su savo pareigybės aprašymu.

Bylą išnagrinėjusi Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėja Eglė Kiaurakytė konstatavo, kad R. Bekėžienės skundas yra pagrįstas. Esą nors komisijos išvadoje nurodyta, jog vedėja netinkamai atliko kai kurias jos pareigybės aprašyme nurodytas funkcijas, neaišku, ar tai pasireiškė „veikimu ar neveikimu”, kuo pasireiškė jos kaltė, koks priežastinis ryšys tarp jos veikos ir pasekmių.

Teismas visiškai patenkino vedėjos prašymą ir minėtąjį įsakymą panaikino. Tačiau toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

INFORMACIJA

Nuo 2018 m. liepos 1 d. Lietuvoje įsigaliojo nauja vaiko teisių apsaugos sistema. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai tapo pavaldūs visų Lietuvos savivaldybių Vaiko teisių apsaugos skyriai. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigta, kad šios pertvarkos esmė – „sukurti bendrą ir aiškią sistemą, kuri padėtų greitai ir profesionaliai reaguoti į pranešimus apie vaikų nepriežiūrą, smurtą, kryptingai dirbti su šeimomis, kuriose kyla problemos ar krizės, stiprinti globėjų paiešką ir pagalbą jiems, sukurti vienodą, atpažįstamą, draugišką vaikui tarnybos aplinką, ugdyti ir didinti visuomenės nepakantumą vaiko teisių pažeidimams”.

Šalyje pradėjo veikti 12 tarnybos teritorinių skyrių, kurie į pranešimus turi reaguoti visą parą. Tarnybai suteikta teisė atlikti administracinių nusižengimų teiseną dėl administracinių nusižengimų, susijusių su vaiko teisių pažeidimais.

„Kai buvo centralizuota vaiko teisių sistema, nusprendžiau keisti savo veiklos kryptį, nes supratau, kad noriu tobulėti vaiko teisių apsaugos srityje. Man svarbu pamatyti įgyvendintą projektą, prie kurio realizavimo prisidedu“, – prisistatydama rinkėjams dėstė kartu su rinkimų komitetu „Vytautas Grubliauskas ir komanda” į miesto Tarybą šių metų pradžioje nesėkmingai kandidatavusi R. Bekėžienė. 

Nuo 2015 m. ji dirbo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininke. 

1 Comment

  1. ...

    Taip. Klaipėdiečių vaikai ir net kūdikiai turi teisę dar būdami vežimėliuose išgerti gurkšnį kitą Pasvalio alaus per Jūros ar kitą masinę miesto šventę!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Per dieną - po 9 smurto išpuolius prieš vaikus

Vaiko teisių gynėjų turimi statistiniai duomenys rodo, jog 2023 metais sulaukta iki šiol rekordinio skaičiaus pranešimų dėl galimų vaiko teisių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This