Lietuvoje turėtų būti 10 mln. gyventojų?

Fotoreportažai, Kultūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Buvęs ilgametis Australijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Vytautas Jonas Juška įsitikinęs, jog jei ne visos trys lietuvių emigracijos bangos, šiandien Lietuvoje turėtų gyventi 10 mln. gyventojų.

1953 m. gimęs Jungtinėje Karalystėje, po to su tėvais emigravęs į Australiją, kur praleido savo didžiąją gyvenimo dalį, V. Juška 2011 metais sugrįžo į Lietuvą ir čia aktyvai įsijungė į kultūrinę veiklą.

Paklaustas, kas ne Lietuvoje gimusį žmogų po daugybės metų paskatino grįžti į Lietuvą, gražia lietuvių kalba kalbantis vyras atrodė kiek nustebęs dėl tokio „Atviros Klaipėdos”  žurnalistės klausimo.

„Jeigu aš visą savo gyvenimą atidaviau lietuviškai bendruomenei ir puoselėjau lietuvybę, tai logiška, kad turėjau sugrįžti į savo tėvų tėviškę”, – sakė V. Juška, trečiadienio vakarą dalyvavęs Klaipėdoje pristatytoje Pasaulio lietuvių metams skirtoje kilnojamoje fotografijų parodoje bei skaitęs paskaitą apie lietuviškąją emigraciją.

Fotografijų paroda „Lietuviais esame mes gimę”  skirta ir 70- osioms Lietuvių Chartos metinėms. Palmiros Mart nuotr.

Tačiau bene geriausiai pokario lietuvių emigracijos situaciją atspindi paties V. Juškos šeimos pavyzdys.

Nuo Biržų kilęs jo tėvas Jonas Juška buvo vargonininkas bažnyčioje bei šaulys, todėl 1944 metais artėjant Raudonajai armijai giminių patartas pasitraukė į Vakarus. Anglijoje vedė žemaitę iš Alsėdžių, susilaukė keturių vaikai (be Vytauto dar trijų jo seserų), su kuriais 1960 m. emigravo į Australiją.

„Mano tėvas buvo kultūrininkas, aktyvus žmogus, vadovavo chorams, jo indėlis į Australijos lietuvių bendruomenę yra neįkainojamas. Jei ne jis, Australijos lietuvių gyvenimas būtų buvęs gerokai skurdesnis „, – sakė V. Jukša, pratęsęs tėvų įskiepytų meilės Lietuvai bei lietuvybei vertybių puoselėjimą.

Net tris pilietybes – Didžiosios Britanijos, Australijos ir Lietuvos turintis V. Juška šiuo metu įsikūręs savo sodyboje netoli Trakų, gražioje vietoje. Jis ir toliau užsiima kultūrine veikla, dėsto anglų kalbą, verčia tekstus iš lietuvių į anglų kalbą, dalyvauja įvairiuose projektuose.

V. Juškos teigimu, lietuviai dar tinkamai nėra įvertinę ir suvokę visų emigracijų masto ir dėl to patirtų didelių praradimų.

„Reikia susivokti, kad kalbame apie 1 mln. 350 tūkst. lietuvių, kurie šiandien gyvena ne Lietuvoje. Daugiau nei visi penki didieji Lietuvos miestai yra įvairiu laiku išvažiavę iš Lietuvos. Jei ne visos šitos emigracijos, karai, žūtys, tremtys, Lietuva šiandien galėtų turėti 10 mln. gyventojų”,  – įsitikinęs V. Juška, kartu su vilniete žurnaliste ir fotomenininke Lilija Valatkiene prisidėjęs, rengiant fotografijų parodą „Lietuviais esame mes gimę”.

Paroda sudaryta ir iš jo paties, ir iš bičiulių išeivių, ir iš archyvuose rastų nuotraukų bei autorinių L. Valatkienės darbų. Dokumentinėse nuotraukose atspindėtas sunkus lietuvių, pirmųjų dviejų emigracijos bangų, kelias svetimose šalyse, jų laisvalaikio ir švenčių akimirkos.

Pasak L. Valatkienės, šia paroda norėta atsigręžti į tuos mūsų tautiečius, kurie nors ir nepatyrė Sibiro tremties, tačiau irgi sunkiai dirbo anglių kasyklose, fabrikuose, daug vargo emigracijoje.

„Tačiau iš sunkiai uždirbtų pinigų jie statė bažnyčias, lietuviškas mokyklas”, – teigė žurnalistė, nemažą vietą ekspozicijoje paskyrusi Vydūno emigracijos keliui nušviesti.

L. Valatkienė tik apgailestavo, jog skirtingai nei kitose šalies vietose, kur minėta paroda jau pabuvojo, Klaipėdos kultūros fabriko erdvė nepritaikyta nuotraukoms eksponuoti, tad jų galėjusi pristatyti tik nedidelę dalį.

Abu renginio dalyviai dėkojo lietingą vakarą pažiūrėti dokumentinio pasakojimo bei išklausyti įdomios paskaitos susirinkusiems klaipėdiečiams ir renginio organizatoriams – Lietuvos žurnalistų sąjungai.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”109775,109776,109777,109778,109779,109780,109781,109783,109784,109794,109788″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This