„Parduokime ir piliavietę, Dramos teatrą, Rotušės pastatą ir, pagaliau, sąžinę”

Politikų tribūna

Arvydas Vaitkus, Klaipėdos miesto tarybos narys
2019-11-09

Komentarų: 13

Perskaičiau straipsnį, kokiame lygyje Klaipėdos pašto klausimą svarsto Klaipėdos miesto savivaldybės ponai. Tai ko stebėtis, kad kultūrinį paveldą parceliuoja AB „Lietuvos paštas”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

O čia mano nuomonė, kaip prigimtinio klaipėdiškio:

1. Klaipėdos centrinis paštas – vienas tų pastatų, kuris skaičiuodamas beveik 130 metų sugebėjo kaip reta po Antrojo pasaulinio karo likti „gyvu”. Ir, mano supratimu, tai vienas iš trijų briliantų Klaipėdos karūnoje šalia piliavietės, kurios atkūrimas vis dar tęsiasi, ir Klaipėdos dramos teatro. Atsiprašau visų, jei ko reikšmingo nepastebėjau. Tai tik mano nuomonė. Ar galima pašto istorinę ir kultūrinę vertę vertinti tik kariljono atžvilgiu? Tikrai NE. Kas įvertino visą pastatą su jo vidiniu grožiu ir menine, istorine verte, pagaliau jo reikšme atgimimui? Atsakingai sakau – nei vienos šios vertybės aukciono sąlygose NĖRA. Lietuvos pašto vadovės nuomone. pastatą įgijęs verslininkas su savivaldybe dėl savivaldybei priklausančio kariljono prieinamumo visuomenei dalimi susitars???

2. Jei šį pastatą pagal ponų nuomonę geriau gali valdyti verslas, tada parduokime ir piliavietę, Dramos teatrą, Rotušės pastatą ir, pagaliau, sąžinę. O Vilniuje, kad pažadintume posėdžio dalyvius, siūliau parduoti Gedimino pilį. Gedimino pilies bokštas, kuris buvo statytas dar 13 a. pab.–14 a. pr., įvertintas 139 tūkst. eurų. Tačiau bėda, sklypas, ant kurio stovi pilis, – 18,6 mln. eurų. Norintiesiems prabangos vertėtų pasidomėti, ar nėra parduodamas Palangos grafų Tiškevičių dvaras. Registrų centro vertinimo sistema jį įkainojo tiek, kiek kainuoja prestižinės klasės butas sostinėje, – 204 tūkst. eurų, o žemės sklypą – 189 tūkst. eurų. Ar tikrai viską galima parduoti? Ar tikrai visa tai tik tiek verta?

3. Tiesiog lieka atsiprašyti tų, kuriuos besiruošiant žiemos miegui, pažadino kažkokia iniciatyvinė grupė. Grupė, kuriems rūpi Klaipėdos istorija. Ko verti tie, kuriems ji nerūpi, kalba klasikai. Labai gaila, kad yra takoskyra: ponai valdantieji ir kiti. Galima prisiminti klasikus: „Kisa, kam jums pinigai, jei jums trūksta fantazijos”? Kada kalba vyksta apie istorines miesto vertybes, jų priklausomumą, įveiklinimą, gal reikėjo išklausyti daugiau nuomonių. Man geru pavyzdžiu matosi Palangos vadovų požiūris į Kurhauzą: teisiniai klausimai išspręsti, pastato atstatymui pinigų netrūksta, įveiklinimui idėjų daugiau nei atlaiko restauruoto pastato sienos.

13 Comments

  1. p. Vaitkau,

    leiskite paklausti, ar jus ir jūsų bičiuliai Tuma ir Dambrauskas balsavote už požeminio parkingo statybą Atgimimo aikštėje? Gi žinojote, kad vienos parkavimo vietos kaina yra 80 000 eurų, o iš viso – 16 mln. eurų? Ir tai tik skaičiuojamoji projekto kaina, o rangovai dar gali išauginti ją. O kur dar viadukas virš Šilutės plento, mokyklos statyba, Dangės skveras ir kiti projektai? Ir visų šių projektų kaina vos ne padvigubėjo, palyginus su pirminiais skaičiavimais. Miesto biudžetas juk ne guminis, ar taip, p. Vaitkau? Ar nepadarėte politinės klaidos? Juk tų pinigų iš požeminės aikštelės užtektų ne tik paštui prikelti iš pelenų, bet ir dar vieną – kitą stambų objektą mieste sutvarkyti. Taigi, jūsų patosas graudžiai ir juokingai skamba. Prieš virpinant širdies stygas rinkėjui, reiktų savo indelį įvertinti…

    Reply
  2. Privatininkams griežtai laikytis autentiškumo

    Vokietijoje yra leidžiama privatizuoti paveldo objektus, bet su griežtu autentikos išsaugojimu. Ir nieko baisaus, jeigu taip. Kitaip ir būti negali. O pas mus privatininkai paveldą suniokoja, nes niekas neįpareigoja dėl jo išsaugojimo.

    Reply
  3. Viskas tik fikcija užsitęsusi 30 metų...

    Deja visai šalia vyksta brokas ant broko, tai muzikiniui teatrui dėl parkingo įrengimo Atgimimo aikštėje iškertant visus medžius požeminiai garažai Muzikiniui bus! Kodėl visi tarybos nariai balsavo už požeminius garažus Atgimimo aikštėje? Juk tą rytą buvo piketas, protestas, kad tų garažų ten nebūtų? Vadinasi tarybos nariai neatstovauja visuomenės ir pažeidžia savo priesaiką. Tiesa, tik trys balsavo prieš… Tai iš anksto specialiai susitarta buvo? Ar priversti balsavo?, Nes požeminių vandenų veiklose kitaip negali… Kada bus įteisintas atstatydinimo mechanizmas? Jeigu tokio nėra, vadinasi ir demokratijos nėra. Viskas fikcija…

    Reply
  4. Donatas

    Pagaliau, turime protingą Kl. savivaldybės tarybos narį. Sėkmės A.Vaitkui ginant miestą ir miestiečius,.
    Tas „komentaras „kuris nežino Uosto direkcijos, vadovaujant A. Vaitkui, darbų – tai gėda. Baisu, kad gyvena žmonės uostamiestyje ir nesidomi kaip veikia, ką nuveikė miesto ir Lietuvos naudai Uosto dir-ja. Galų- gale te pasiieško Google ir ras atsakymą, nereikės šmeižti…

    Reply
  5. kazkaip

    neprisimenu, ka gero Vaitkus yra miestui nuveikes. Plepys ir tiek.

    Reply
    • ....

      O kelintą kadenciją taryboje ? Pirmą ? ) Dabar ir ,, veikia ,, miestui , ir labai šauniai mano kaip rinkėjo nuomone . Negi neaišku ? ) O ką nuveikė grubliauskiniai , kurie baigia kėdes taryboje pratrinti ? ,, Vienas jaunasis jų politikas tikėtina tuoj ims keisti tarybos narių apmokėjimo tvarką , nes už gaunamus 300 eurų kanceliarinėms negali nusipirkti maisto ? ))) Štai čia tai ,, darbas,, bus , o ne plepalai ? ) Laaabai naudingas miestui ir pinigų ,, nekainuos ,, . )) Jokiais būdais negalima palikti pašto , nes gali algoms pritrūkti ?

  6. ?

    Likviduoti visą privatinę nuosavybę/butai, namai, sklypai, miškai… – valstybės nuosavybė. NEPAS baigėsi.

    Reply
  7. Anonimas

    kokiomis apsukomis dirba savivaldybė matome Šv. Jono bažnyčios atkūrime. Ką gero ir kas konkrečiai padaryta 2019 metais iš savivaldybės pusės? Kodėl savivaldybės klerkai sustabdė sklypo korekciją. Laikas išsvaistytas vėjais. Štai pavyzdžiai miesto interesų gynime. Dėkui p. Vaitkui kad išdrįso apie tai rašyti, nes tie kurie turėtų tuo užsiimti miega minkštose kėdėse.

    Reply
    • Aš

      o aš manau, kad pirmiau reikia gelbėti tuos autentiškus statinius, kurie dar liko (pav.paštas, locmanų namas ir kt.), o ne skirti lėšas naujų statinių (kaip Jono bažnyčia ar pilis) statybai

  8. bp

    Ponas Arvydai, gal pakomentuokit jūsų sukurtą schemą su 185 mln už išorinį uostą, kur likę yra valstybės. Be jokių ten 2000 darbo vietų. Prieš tai su tamstos provežyje pažadėtų 20 000 naujų darbo vietų. Sudainuokit mums ką nors gražaus.

    Reply
  9. Klaipėdietis.

    Arvydai, balsavau už Jus. Antrą kart to nedarysiu. Po benefiso siekiant grįžti i uosto vadovo kėdę (geras vadovas nesivaiko posto, jis jį susikuria), po tokių populistinių straipsnių kaip šis- Jūs nebesat favoritas.
    Dėl verslo nesijaidinkit, jis pastatą atkurs ir padarys tai racionaliais kaštais. O valstybinės/savivaldybės ar jiems priklausančių įmonių pastatų priežiūros pavyzdžių mes turime: pūvantis laikrodžių muziejus, policijos pastatas. Ar Jums priminti kiek kainavo Dramos teatro rekonstrukcija?
    Inicijuokit KVAD veiklos analizę, jug paveldo pastatai pūna jų akyse, o jie kontroliuojs ir apsireiškia tik tuomet kai verslas bando juos atstatyti, tuomet yra proga vieną kitą baudikę ipiešti, susireikšminusiais veidais tarti, kad jiems rūpi, nors kuomet pastatas stugsojo 20m be stogo- jiems buvo nusispjauti.
    P.S. Šis komentaras nereiškia, kad palaikysiu plepį Grubliauską. Apmaudu, kad miestas stagnuoja skęstamas neveiklumo liūne. Apmaudu, kad jazo, šviesos festivaliai tampa jo veiklos vieninteliu rezultatu.

    Reply
  10. 8

    Siulau visa tai atiduoti uostui, jie ten moka rupintis klaipedieciais (sarkazmas)

    Reply
    • m

      Taip. Divizija laukia. Šviežienos atsiveš bet kada – tik duokite plotą ir vokiškų kombinukų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This