Detalizavo, kas dirbs spirito varyklos pastate įsikursiančioje klinikoje

Sveikata

Bendrovė „Clinicus Klaipėda”, rekonstruojanti buvusį Klaipėdos bravoro kompleksą, esantį tarp Herkaus Manto ir Šaulių gatvių, išplatino pranešimą spaudai, kuriame informuoja, kokie specialistai dirbs jau baigiamame sutvarkyti buvusios spirito varyklos pastate.

Anot pranešimo, tai bus pirmoji plastinės chirurgijos ir estetinės medicinos klinika Klaipėdoje. Kaip jau rašė „Atvira Klaipėda”, ji duris atvers pirmą 2020 m. ketvirtį. Čia bus įrengtos dvi modernios operacinės, pooperacinės palatos su 11 lovų, 6 gydytojų kabinetai.

„Medicinos centre dirbs plastikos chirurgai, gydytojai dermatologai, krūtų chirurgai, otorinolaringologai, kraujagyslių chirurgai, ginekologai, urologai, odontologai, kosmetologai ir kiti specialistai”, – rašoma pranešime.

Bendrovės „Clinicus Klaipėda” bendrasavininkai, medikai Rokas ir Agnė Bagdonai rekonstrukciją pradėjo planuoti dar 2016 metais, praėjusiais metais įsibėgėjo pirmojo etapo statybų darbai.

Didžiojo alaus bravoro pastato prikėlimas Šaulių gatvėje numatytas antrajame projekto etape. Čia įsikurs svečių namai.

Kiek investuojama į šį projektą – neatskleidžiama.

ISTORIJA

Istorikas Jonas Tatoris yra rašęs, kad šioje vietoje veikė alaus darykla „Bohemijos bravoras”, atidaryta XIX a. pabaigoje (jai priklausiusio pastato Herkaus Manto g. 38 pirmame aukšte buvo įsikūrusi firminė gėrimų parduotuvė). „Bohemijos bravoras” išaugo iš nedidelės pirkliui priklausiusios daryklėlės, 1890 m. jį perėmę kiti verslininkai pastatė naują didelį korpusą Šaulių gatvėje, kieme atsirado daugiau statinių. 1921 m. buvo pastatytas spirto varyklos korpusas.

Pasak istoriko Juliaus Žuko, 1922 m. „Bohemijos bravoras fuzijos būdu susijungė su 1920 m. Frankfurto prie Maino ir Berlyno verslininkų įkurta AB „Spiritas” (Spirit-Aktiengesellschaft) ir tapo Jungtiniu spirito ir alaus bravoru (Vereinigte Sprit- und Brauhaus AG). Tai buvo antra pagal dydį tokio tipo Klaipėdos įmonė. 1930-iaisiais per metus ji jau gamino daugiau kaip 600 tūkst. litrų alaus, įvairių spiritinių gėrimų, vaisinių vynų ir mineralinio vandens. 

Alaus daryklos pastatas (Šaulių g. 25) susideda iš dviejų skirtingų keturių ir dviejų aukštų tūrių, tarp jų – įvažiavimas į kiemą, uždarytas metaliniais vartais. Pastatas raudonų plytų mūro, puoštas vertikaliomis mentėmis, horizontaliais karnizais, ritmiškai išdėstytais segmentiniais langais ir kitomis detalėmis, būdingomis „medžiagų stiliui“ (Materialstil). Apatinių aukštų gelžbetonines perdangas laiko metalinės kolonos, į kurias atremtos metalinės sijos. Trečiojo ir ketvirtojo aukšto perdangos medinės.

Nuo 1945 m. statiniai naudoti vien salyklui gaminti, vėliau – tabakui sandėliuoti.

2006-aisiais miesto spauda rašė apie žlungančius komplekso savininkės UAB „Raminora” planus čia įrengti „SPA ir kitos paskirties komercinės patalpas, o viršutiniuose aukštuose – butus, dengtą pasažą nuo Herkaus Manto iki Šaulių gatvės”. Jų esą nebebuvo galima įgyvendinti, nes pasikeistus Vyriausybei buvo atšaukti jau palaiminti turto mainai, kurių metu už pastatą Herkaus Manto g. 38 Teisingumo ministerija būtų gavusi nebaigtą įrengti pastatą J. Janonio gatvėje 6B.

„Clinicus Klaipėda” derybas dėl komplekso įsigijimo su senaisiais savininkai baigė 2016 m. pavasarį.

1 Comment

  1. Anonimas

    Super! 😉

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Pristato dar vieno „Trinyčių“ daugiabučio viziją

Architektai buvusią „Trinyčių” fabriko teritoriją valdančių verslininkų užsakymų parengė ir visuomenei pristato jau penktus projektinius pasiūlymus dėl daugiabučių statybų. Pirmieji ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristato antrosios buvusio dujų fabriko saugyklos viziją

Buvusias Klaipėdos dujų fabriko saugyklas valdančios A. Jankevičiaus individualios įmonės užsakymu parengti ir viešinami projektiniai pasiūlymai, numatantys antrojo iš šių ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This