Dangės skvero pabrangimas: priminė bendruomenių norus

Miestas, Svarbu

Miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariai stojo į eilę politikų, kurie nereiškia pretenzijų dėl smarkaus Dangės skvero rekonstrukcijos projekto pabrangimo.

Kaip ir kolegos iš Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto, šie miesto valdžios atstovai sutiko, kad pabrangimas yra visiškai pagrįstas.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad ažiotažas dėl projekto kilo, kai maždaug prieš mėnesį buvo koreguojamas Klaipėdos savivaldybės strateginės veiklos planas. Korekcijoje numatyta, jog Dangės skvero ir krantinių sutvarkymo projektui reikia skirti 10,7 mln. eurų (tiek paprašė mažiausią kainą konkurse pasiūlęs rangovas, su kuriuo sutartį numatoma pasirašyti pirmomis gruodžio dienomis), o ne 5,8 mln. eurų, kokia buvo pirminė skaičiuotina projekto vertė.

Gavę miesto Tarybos įpareigojimą paaiškinti brangimo priežastis už projektą atsakingi Savivaldybės administracijos tarnautojai kartu su projektuotojais pradėjo vaikščioti po komitetus.

Miesto finansais besirūpinantiems politikams Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas aiškino, kad didžiausią pabrangimą – apie 3 mln. eurų – sugeneravusi šiurkštaus granito plokščių danga atsirado miesto bedruomenių pageidavimu.

„Neįgalieji nenorėjo skaldyto granito, nes juo būtų labai sunkiai jiems judėti”, – sakė direktorius.

Projekto bendraautorius Algirdas Alijošius taip pat nurodė bendruomenės – esą tokie jų pageidavimai, taip pat ir projektą dabar viešai smarkiai kritikuojančio Klaipėdos bendruomenių asociacijos pirmininko Renaldo Kulikausko, yra užfiksuoti viešo projekto pristatymo protokole.

A. Alijošius akcentavo, kad suprojektuotos mažą vandens įgeriamumo rodiklį turinčios plokštės, nes praktika rodo, kai naudojamos daug įgeriančios vandens, jos greitai sproginėja ir lūžta. Pasak jo, tokios gaminamos ir Italijoje, Ispanijoje, Afrikoje – gamintojų esą netrūksta.

„Nepasakyčiau, kad čia didelė prabanga, parkai juk projektuojami 40-50 metų”, – sakė projektuotojas.

„Keista, kad bendruomenės dabar kala prie mums kryžiaus, kaip čia viskas blogai. Bet juk buvo atsižvelgta į jų norus, o tai turi kainą. Bet dabar atsakingi paliekame mes”, – trumpus politikų pasvarstymus dėl granito plokščių storio, galimos betoninės dangos ir stulpelių palei krantines reziumavo komiteto narys Vytis Radvila.

13 Comments

  1. Audrius

    Algirdas Alijošius šiame projekte yra niekas. Galima nekreipti dėmesio.

    Reply
  2. miestelenas

    Algirdas Alijošius nesame mes vieši asmenys kad pačiam prisistatinėti. Miestiečiai rašo nuomones, faktus ir pastebėjimus – puolimas šiuo atveju manau nėra geriausia ginyba, nes būtu profesonalu išgirsti argumentuotus atsakymus o ne kritiką kur tu buvai ar kur tu buvai. Yra žmonės kurie už tai algą gauna ir jie turi nešt atsakomybę ir atsakyt už savo padarytus veiksmus. Kur aš buvau ? nežinau gal šuniuką vedžiojau po sunkios darbo dienos. Gal tikėjau mažas būdamas kad yra Kalėdų senelis ir kad valdininkai tarnauja mums – na nes algos jiems iš mūsų uždirbtų pinigėlių skiriamos – galvojau kad jiems rūpi miestas kuriame patys gyvena ir kuriame kviečia kitus gyventi. Tikėjau… bet užaugau ir realybė kita – dovanas tenka pačiam pirkt po eglute, o valdininkus gaudyt kuris kur kiek nusuko ar kur kas kiek nekompetencijos parodė.. Tai o kur TU buvai kai mama sakė kad reik daryti gera kitiems ir geru bus atlyginta, kur buvai kai kunigėlis sekmadienį sakė nevok, nemeluok ? – matyt irgi šuniuką vedžiojai…
    Beje gi – kodėl jūsų įmonei iškelta bankroto byla ? kodėl prieš tai laimėjusu įmonė Hidrostatybos projektai irgi paskelbė bankrotą ? Kaip atsirado naujoji įmonė Hidrosfera ar buvo skelbtas naujas konkursas?
    Jei nesunku atsakykite konkrečiai – mums žmonėms įdomu 🙂
    linkėjimai,
    miestelėnas

    Reply
    • Algirdas Alijošius

      Aš taip pat nesu viešas asmuo. Bet kaip matote nebijau diskutuoti savo vardu. Tad nuomonės sakymas iš palovės nedaro jums garbės ir tai yra net nevyriška. Taip pat tuos Kunigėlio priesakus kur minėjote turbut pirma reikia pritaikyti sau. Iš jūsų klausimų matosi jog gyvenate gandais. Tačiau į rimtus klausimus atsakoma rimtai diskutuojant akis į akį atvirai. Jei to negebate tai ir jūsų susidomėjimas yra tuščias. Turgaus lygio. Kai būsite pasirengęs ir turėsite drąsos ir vyriškumo diskutuoti šia tema kaip asmuo aš būsiu pasirengęs atsakyti jums į klausimus. Kitaip nematau prasmės diskutuoti. Geros nuotaikos linkėdamas

  3. Algirdas Alijošius

    Sveiki, Dariau klaipėdiški, dėkoju Jums už jūsų konkretų paklausimą. Statybos reglamente yra detaliai įvardinta privalomosios statinio apimtys, atapai, reikalavimai. Danės skvero ekonominių ( sąmatinių skaičiavimų) ekpertizė atlikta privaloma apimtimi. Įmonė atlikusi projekto ekpertizę yra profesionali ir principinga. Visi šie dokumentai yra audituojami. Pagarbiai,

    Reply
    • Nekultūra ir skaičiai

      Gal užteks čia iš visų šaipytis a. alijoš., jei būtumėt projektuotojas, šaipytis jums draustų Europos etikos kodeksas, bet kadangi nesate projektuotojas, tai galite sau tai leisti ir turite pilną teisę demokratiškai eksponuoti savo kultūrą. BET jei nesate projektuotojas tai ką jūs cia veikiate? Bent skaicius, del kuriu bendruomenei kyla sitiek klausimų, gal galetumete viešai (taip kaip jums patinka) paaiskinti – https://www.facebook.com/426997464435016/posts/775071669627592?d=n&sfns=mo

  4. ANONIMAS

    tai va tokie tie mums nusamdyti labai „patikimi ir atsakingi”projektuotojai :), sako, kad „…susitikinėjo, aiškino ir buvo baisiai atviri pasiūlymams…” 🙂 juokas vienas, nes iš tiesu tai iš visų būvo tyčiojamasi ir visi buvo durninami. Labai panašiai kaip ir Alijošiaus grasinančiuose komentaruose. Matyt sakys, kad tai ne jis rašo? O pristatymo metu niekas prie paties net priėjęs nebuvo, o pats bėgiojai rankelių spaudyti 🙂 Šiaip tai Klaipėdoje įprasta, kad projektus pristato jį padarę architektai, o ne įmonių vadovai/vadybininkai nesuvokiantys elementarių architektūrinių terminų. Kas čia norės su tokiu ir diskutuoti, NEANONIMIŠKAI. Nesusireikšmink žmogeli, žmonės rūpi skveras ir jo kokybė, bet ne tamstos persona.

    Reply
    • Algirdas Alijošius

      Sveiki, kaip suprantu Jūs puikiai žinote kad niekas nebuvote priėjęs? Stebėjote? Sekėte ? Kiekvieną žingsnį mano žingsnį ? O sekti yra legalu? Abejočiau. Ir vėl be savo tikro vardo rašote ? Nesrįstate save įvardinti? Ar jūsų nuomone paspausti rankas yra nusižeminimas? Ar jums patogiau įžeidinėti ? Jokių grąsinimų iš mano pusės nebuvo. Priešingai – tik įžeidinėjimai iš jūsų pusės. Tad maloniai prašyčiau jus susilaikyti nuo įžeidžiančių frazių. Jūsų paties gerovei.

  5. Statybos įstatymas

    Eilinį kartą kabinami makaronai komiteto nariams, nieko neišmanantiems apie projektavimo procesą, o Zulcui, kuris užsakė ir atliko projekto ekspertizę 2018 metais, nusikalstamai slepiant faktus. Kam jau kam, bet biudžeto pinigų švaistymui Statybos įstatymas numato saugiklius. Tam ir yra atliekama projekto bendroji ekspertizė, kurios metu atestuoti specialistai tikrina projekto sprendinius ir parengtą sąmatą. Jokių „pražiūrėjimų” negali būti, gi tikrina „nesusijusių” specialistų komanda. Po ekspertizės projekto sprendiniai negali būti keičiami, kitaip reikia atlikti naują ekspertizę. Projekto ekspertizė, kurią atliko UAB „Darbasta”, buvo atlikta ICS group parengtam projektui. Taigi, kas ką čia pražiūrėjo? Atskleiskite p. Alijošiau. O jeigu keičiami esminiai projekto sprendiniai, turi būti išimtas naujas statybos leidimas. Verta paminėti, kad bučerduoto granito plokštės jau 2017 metais buvo numatytos projekte, taigi p. Alijočiau, ar pritrūkote fantazijos ir nieko originalesnio nesugalvojote kaip išpūsti sąmatą? O projekto ekspertizę užsakęs Zulcas ir atlikusi įmonė turėtų „pasirūpinti savo reputacija”.

    Reply
    • Algirdas Alijošius

      Sveiki, jei jau norite diskutuoti tai pasirašykite savo tikruoju vardu. Ar tam trūksta drąsos ? Ar tiesiog veidmainiaujate? Abiejuose komiteto posėdžiuose pirmadienį ir trečiadienį buvau asmeniškai. Pusėdžiai yra atviri. Kodėl jūsų nebuvo tose diskusijose ? Su jūsų argumentais ir kompetencija ? Tačiau jus turiu nuvilti :Projektas po ekspertizės keistas nebuvo, kaip reglamentuoja statybos įstatymas. Tačiau galiu daryti prielaidas kad šio komentaro autorius. Ir tikėtina jog mes artimiausiu metu bendrausime. Kuo geriausios jums dienos ir sąžiningai atvirauti Klaipėdos be druomenės interesus.

    • Darius klaipėdiškis

      Įdomiausia tai, kad IS Infostatyboje įkeltame projekto ekspertizės akte (viešai prieinami duomenys) nėra sąmatos ekspertinio vertinimo, nors reglamentai to reikalauja. Tai gal buvo netinkamai atlikta ekspertizė?

  6. PROBLEMA

    … yra ne projekto kaina (ji tikrai didelė ir tikrai ženkliai „išaugo”), o Dangės skvero projekto sprendinių kokybė. Tiksliau – tos kokybės nebuvimas.

    Reply
    • Algirdas Alijošius

      Sveiki, gal ir jūs norėtumėte viešai padiskutuoti dėl projekto kokybės pasirašydami savo tikruoju vardu ir argumentuodami vadinamąjį kokybės nebuvimą? Visą projektavimo eigą buvome atviri pasiūlymams , pats asmeniškai susitikau su dešimtimis Klaipėdiečių. Savo iniciatyva kvietėme bendruomenes į tarpines peržiūras. Kur jus buvote tuomet? Kur jūsų pasiūlymai ar kritika savalaikė ? Ar gal jus iš tų esate kurie vieno pristatymo metu priėjo prie manęs ir grėsmingu balsu gąsdino : dingsti iš mano miesto , čia aš dirbu.

    • Algirdui Alijošiui

      Labai malonu susipažinti. Prisistatyti, kad ir per A.Klaipėdą yra nesunku: aš esu architektas Edmundas Benetis. Kur aš buvau Dangės skvero „projekto” aptarimo metu? Savivaldybės salėje. Pasisakiau ar ne pirmasis ir pasakiau tą patį, ką parašiau (PROBLEMA) A.Klaipėdoje. Jei dar turėsite kokių klausimų – klauskite. Būtinai atsakysiu, bet bendrauti galima nebūtinai per A.K.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This