Kalėdinių eglučių prekeivius išbaidė pirkėjų trūkumas

Miestas, Svarbu

Klaipėdos viešose vietose jau pasirodė pirmieji eglučių prekeiviai. Tačiau kasmet jų vis mažėja, nes esą labai sumenko ir paklausa.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybė šiemet, kaip ir ankstesniais metais, mieste yra numačiusi 53 viešas vietas, kur galima prekiauti žaliaskarėmis. Tos vietos yra parinktos prie prekybos centrų, ten, kur yra didesni žmonių srautai. Prekiauti neleidžiama tik nedideliu spinduliu aplink turgavietes, nes prekyba eglutėmis vyksta jų teritorijoje.

Dar prieš kelerius metus prekeiviai išgraibstydavo visas vietas – pirmiausia populiariausias, esančias prie prekybos centrų ir centrinėje Klaipėdos dalyje, o paskui ir likusias.

Tačiau ir pernai, ir šiemet norinčiųjų prekiauti eglutėmis antplūdžio nebejaučiama. Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Uptienė informavo, jog šiuo metu išduoti vos keturi leidimai prekiauti žaliaskarėmis. Juos nusipirkę prekeiviai žaliaskares gali pardavinėti vietose, esančiose Taikos pr. 39, 56, 117 bei Laukininkų g. 21. Trijose vietose prekyba jau turi būti prasidėjusi, o ketvirtojoje startuos tik nuo gruodžio 12 dienos.

Leidimai prekiauti išduodami iki veiklos pradžios likus 30 dienų. Norintieji prekiauti visą gruodžio mėnesį turi susimokėti 130 eurų dydžio rinkliavą. Tačiau anot J. Uptienės, prekeiviai mieliau renkasi mokėti rinkliavą už prekybos dienas, nes patys susidėlioja savo grafiką ir, pavyzdžiui, pirmadieniais neprekiauja. Kai mokama už dienas, o ne už mėnesį, rinkliava už vieną dieną yra 4 eurai.

Anksčiau prekyba eglutėmis buvo labai populiari veikla, tačiau pastaraisiais metas taip nebėra. „Pernai buvome išdavę tik 14 leidimų prekiauti eglutėmis, šiemet turime tik 4, aišku, bus šiek tiek daugiau, bet panašiai kaip pernai. Žmonės nebesiveržia prekiauti, nes esą nėra pirkėjų. Iš prekybininkų, kurie viešose vietose prekiauja vaisiais ir daržovėmis ar prieš Vėlines gėlėmis, jau ne kartą girdėjau, kad pirkėjų gerokai sumažėjo, nes pusė Lietuvos išvažiavo“, – kalbėjo J. Uptienė.

Pirkėjai dažnai eglutes perka prekybos centruose. Be to, gana dažnai pasirenkama puošti dirbtinę eglę.

Populiaru yra važiuoti į medelyną, kur galima žaliaskarę išsirinkti ir nusipirkti. Valstybinių miškų urėdijos Kretingos medelyne šventinių medelių kainos nesikandžioja.

Nusipirkti nukirstą paprastąją eglutę galima ir už 2 eurus, tačiau ji bus tik iki metro aukščio. Aukštesnės eglės kainuoja nuo 3 iki 40 eurų.

Pirkėjams siūloma įsigyti ne tik paprastųjų, bet ir baltųjų ar dygiųjų eglių, kėnių, juodųjų ar kalninių pušų. Visų šių kirstų medelių, priklausomai nuo jų aukščio, kainos svyruoja nuo 8 iki 80 eurų.

Kasmet vis daugiau žmonių pasirenka įsigyti ne kirstą šventinį medelį, o pasodintą vazone, kad paskui jį būtų galima grąžinti gamtai. Kalėdų medeliai vazonuose Kretingos medelyne kainuoja nuo 7 iki 30 eurų.

Klaipėdos universiteto Botanikos sodas jau trečius metus kviečia šventinę eglutę ne pirkti, o išsinuomoti.

Botanikos sodas šiemet nuomoja įvairių rūšių spygliuočius medelius: dygiąsias, sidabrines, paprastąsias egles, kėnius ir pušis. Dešimtmetį augintų medelių aukštis 1-1,5 m. Jų nuoma kainuoja nuo 12 iki 24 eurų.

Išsinuomotą medelį po švenčių galima grąžinti ir atgauti pusę sumokėtos sumos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Botanikos sodas priims atitarnavusias vazonines Kalėdų eglutes

Klaipėdos universiteto botanikos sodo komanda tiesia pagalbos ranką žmonėms, Kalėdoms įsigijusiems vazonines eglutes: jeigu neplanuojate jų pavasarį sodinti ir auginti, ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėda vėl ieško kalėdinės eglutės

Klaipėdos centrine eglute šiemet ir vėl taps tikras, natūralus medelis, kuris savo misiją pradės gruodžio 2-ąją, kai vyks numatytas įžiebimo ...
2023-10-18
Skaityti daugiau

Mums rašo

Klaipėdos savivaldybės Licencijų ir leidimų skyriaus darbuotojų nekompetencija ar (ir?) korupcija

Klaipėdos savivaldybės administracijos Licencijų ir leidimų skyriuje klesti nekompetencija, o gal net korupcija. Prieš kelis mėnesius viešoje tarybos komiteto transliacijoje ...
2023-09-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This