Liberalų sąjūdis pasitvirtino partijos deklaraciją

Politikų tribūna

Šeštadienį posėdžiavusi Liberalų sąjūdžio Taryba patvirtino partijos deklaraciją dėl socialinės atskirties mažinimo, regioninės politikos ir švietimo stiprinimo.

Ją partijos pranešime spaudai komentuoja klaipėdietis Seimo narys Simonas Gentvilas.

Pagrindiniu švietimo tikslu liberalai vadina siekį „(iš)ugdyti žmogų, pasirengusį laisvei”. Siekiant šio tikslo įgyvendinimo, visuose švietimo lygmenyse ir visose ugdymo(si) veiklose liberalai kelia tris pagrindinius siekinius: įvairovę, laisvę veikti ir galimybes kiekvienam.

„Kiekvienas vaikas ir suaugusysis turi turėti galimybę mokytis kartu su kitais, nepriklausomai nuo jo tautybės, rasės, negalios, lyties, tikėjimo, socialinės grupės, ankstesnės mokymosi patirties. Besimokantieji turi būti skatinami nebijoti klaidų, nes be jų nėra įmanoma asmens sėkmė ir inovacinių kompetencijų plėtotė. Manome, kad kiekvieno žmogaus potencialą geriausiai galima atskleisti tik vadovaujantis holistiniu požiūriu, kad svarbios yra ne tik žinios, bet ir fizinis, emocinis, socialinis ugdymas“, – teigia S. Gentvilas.

Anot pranešimo, liberalai sieks, kad Lietuvos švietimo sistema būtų orientuota į sėkmingo žmogaus ugdymą, nes asmens sėkmė – tai prielaida kurti įsipareigojimu ir atsakomybe grįstą laisvų žmonių visuomenę.

Socialinės atskirties problemas liberalai siūlo spręsti pasitelkiant socialines investicijas, kurios sudarytų lygias galimybes visiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, socialinės ar ekonominės padėties.

„Labai svarbu didinti socialinės rūpybos efektyvumą, šios paslaugos teikimą perduodant nevyriausybinėms organizacijoms, bendruomenėms, valstybės institucijoms paliekant tik priežiūros funkcijas. Dėl besikeičiančių ekonomikos tendencijų bei gerėjančios gyvenimo kokybės, liberalai siūlo įgyvendinti dviejų karjerų principą visuomenėje. Tokiu atveju specialybės keitimas vidutiniame amžiuje būtų ne išimtis, o taisyklė“, – teigė S. Gentvilas.

Senstančios visuomenės problemą liberalai siūlo spręsti proaktyviu imigracijos į Lietuvą skatinimu, siekiant senstančios visuomenės integravimo ir įveiklinimo šalyje. Liberalai taip pat siūlo senjorų ekonominio aktyvumo skatinimo sistemą, skatinti Lietuvos gyventojus savarankiškai investuoti į ateitį, atsisakyti Lietuvos, kaip pigios darbo jėgos šalies įvaizdžio ir skatinti žmones daugiau uždirbti, o ne išleisti.

Regioninės politikos srityje, anot liberalų, būtina skatinti savivaldybes identifikuoti bendrą siektiną regioninį rodiklį, plėtoti tarpsavivaldybinį bendradarbiavimą, kurį reikia aiškiai reglamentuoti atitinkamuose teisės aktuose.

„Tam, kad būtų užtikrintas svaraus ir reikšmingo regioninio lygmens vieneto egzistavimas, reikalingas esamos regionų plėtros tarybos institucinis stiprinimas. Taip pat, perduoti savivaldybėms žemėtvarkos klausimų sprendimą, pertvarkant Nacionalinę žemės tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos, reorganizuoti Užimtumo tarnybas, jų funkcijas perduoti rajonų savivaldybėms, gerinti infrastruktūrą, kuri mažintų atotrūkį tarp kaimo ir miesto. Būtina, kad centrinė valdžia numatytų aiškias finansavimo taisykles projektų, kurie skatina darbo vietų kūrimą regionuose, finansavimui“, – įsitikinęs S. Gentvilas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This