„Klaipėdos vandens“ generalinio direktoriaus rinkimų ypatumai

Mums rašo

Povilas Baltausis
2020-01-07

Komentarų: 5

Visa istorija prasidėjo, kai 2018 m. gruodžio 31 d. iš AB „Klaipėdos vanduo“ generalinio direktoriaus pareigų pasitraukė Leonas Makūnas. Ilgai ruoštasi, bet jau 2019 m. sausio mėn. pirmomis dienomis buvo paskelbtas konkursas užimti AB „Klaipėdos vanduo“ generalinio direktoriaus pareigas. Dokumentų priėmimas vyko iki 2019 m. sausio 31  d., t. y. mėnesį laiko. Apie tai buvo pranešta visuose dienraščiuose, Klaipėdos interneto portaluose bei įmonės svetainėje. Apie konkursą žinojo visa Klaipėda.

Visi surinkti kandidatų prašymai dalyvauti generalinio direktoriaus pareigoms užimti buvo perduoti žmogiškųjų resursų atrankos įmonei, kuri pagal viešąjį pirkimą buvo atrinkta vykdyti šias paslaugas. Atrankos įmonė iš visų dalyvių, pateikusių paraiškas dalyvauti konkurse, atrinko 5 geriausius kandidatus pagal parengtus atrankos kriterijus.

Kitame etape dalyvaujantiems kandidatams reikėjo ruošti kandidato, kaip AB „Klaipėdos vanduo“ generalinio direktoriaus, penkerių metų veiklos programą. 2019 m. balandžio 2 d. šiame etape dalyvaujantys kandidatai turėjo būti pakviesti pristatyti savo parengtą veiklos programą AB „Klaipėdos vanduo“ valdybai, kuri, atsižvelgdama į kandidatų pateiktas veiklos programas, turėjo priimti sprendimą, kuriam kandidatui siūlyti užimti bendrovės generalinio direktoriaus pareigas. Tačiau nepasibaigus generalinio direktoriaus konkursui, lygiai vieną dieną prieš visų kandidatų penkerių metų veiklos programų pristatymą, balandžio 1 d.  AB „Klaipėdos vanduo“ baigiančios kadenciją valdybos sprendimu generalinio direktoriaus konkursas buvo sustabdytas, motyvuojant, kad naujai išrinkta valdyba turėtų rinkti generalinį direktorių pagal naujos valdybos reikalavimus. Kiek toks sprendimas buvo teisingas, galima spręsti tik praėjus tam tikram laikui.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasibaigus kadencijai atsistatydina įmonės AB „Klaipėdos vanduo“ valdyba bei Stebėtojų taryba. Iš visų valdymo AB „Klaipėdos vanduo“ organų lieka laikinai einantis generalinio direktoriaus pareigas Algirdas Špučys. Pagaliau 2019 m. liepos 11 d. atsiranda naujoji AB „Klaipėdos vanduo“ Stebėtojų taryba. Tuo metu bendrovė be generalinio direktoriaus buvo beveik 7 mėnesius, o be Stebėtojų tarybos bei valdybos – beveik 3 mėnesius.

Iki 2019 m. rugpjūčio 2 d. patvirtintas tik nepriklausomų narių atrankos aprašas. Bendrovė be generalinio direktoriaus tuo metu buvo beveik 8 mėnesius ir be valdybos – beveik 4 mėnesius.

Lygiai po savaitės, rugpjūčio 9 d., Stebėtojų taryba, taip ilgai delsusi, sugeba paskelbti apie atranką į bendrovės valdybą, atrankos kriterijus, surinkti iš potencialių valdybos narių prašymus dalyvauti atrankoje, padiskutuoti su kiekvienu kandidatu ir atrinkti reikiamus kandidatus į AB „Klaipėdos vanduo“ valdybą ir jau rugpjūčio 12  d. stebėtojų tarybos posėdžio metu patvirtinami 3 galimai „skaidriai atrinkti“ nepriklausomi kandidatai. Pavydėtina atrankos sparta. Ar tai gali būti skaidru? Įdomu tik tai, kaip iš anksto nesusitarus, tik per 1 savaitę įvykdyta nepriklausomų valdybos narių atranka? Gal tegul Alenas Gumuliauskas Vaidoto Balyno paklausia.

Rugpjūčio 22 d. Stebėtojų taryba susipažįsta su valdybos nariais ir paveda jiems vykdyti bendrovės generalinio direktoriaus atranką bei iškart ima svarstyti Stebėtojų tarybos ir valdybos narių atlyginimus, o AB „Klaipėdos vanduo“ tuo metu buvo be generalinio direktoriaus beveik 9 mėnesius.

Rugpjūčio 30 d. dar vienas netikėtumas – Audrius Pauža pasitraukė iš AB „Klaipėdos vanduo“ valdybos pirmininko posto ir iš pačios valdybos. Galimai kažko nepasidalino ar tiesiog per sąžiningas pasitaikė, nes nenorėjo dalyvauti nešvariuose žaidimuose. Galėtų paaiškinti priežastis, visiems aiškiau pasidarytų.

Praėjus trims valdybos posėdžiams, kurie vyko rugsėjo 18 d. (posėdis tęsėsi rekordiškai ilgai, o protokolas buvo rašomas iki kito posėdžio t. y. beveik mėnesį), spalio 15 bei 24 dienomis šiaip ne taip nuo rugpjūčio mėn. parengiamos konkurso į AB „Klaipėdos vanduo“ generalinio direktoriaus pareigas sąlygos, kai AB „Klaipėdos vanduo“ be generalinio direktoriaus buvo beveik 11 mėnesių.

Iškart po to vykdytas viešasis konkursas atrinkti įmonei, kuri tvarkys generalinio direktoriaus konkurso dalyvių dokumentus ir juos rūšiuos. Procedūros vyko vangiai, bet visgi išrenkama atrankos įmonė, kuri greitai turėjo paskelbti konkursą į generalinio direktoriaus vietą.

Tuo metu netikėtai per lapkričio 13  d. valdybos posėdį pašalinamas iš pareigų laikinai einantis generalinio direktoriaus pareigas Algirdas Špučys, o į jo vietą vėl laikinai eiti generalinio direktoriaus pareigas pastatomas valdybos narys Alenas Gumuliauskas.

Kam visa tai? Ar generalinis direktorius turi tapti tas, kas iš anksto numatytas, o kiti variantai nepriimtini?

Ir tada valdybos narys, laikinai einantis generalinio direktoriaus pareigas A. Gumuliauskas, pradėjo atleidinėti senus įmonės darbuotojus ir statyti savus (Finansų departamento direktorius paskirtas be jokio konkurso). Jau galima sunerimti dėl pačio konkurso eigos skaidrumo.

2020 m. sausio 3 d. po bendrovę pasklido kalbos, kad yra paskelbtas konkursas į generalinio direktoriaus vietą, apie tai nebuvo skelbta jokioje spaudoje ar įmonės svetainėje ir nė viename Klaipėdos tinklapyje. Sausio 5  d. jų taip pat nėra. Tik po didelių pastangų, gerai paieškojus, galima rasti skelbimą, kurį „Alpha Consultants” – konsultacinė įmonė 2020 m. sausio 2 d. įdėjo tarp 19 ir 20 val. viename tinklapyje cvonline.lt. O dokumentų pateikimo terminas tik iki sausio 15 d.. Kodėl toks trumpas pateikimo terminas? O kodėl sąlygos parašytos tik tai teisininkams ir finansininkams laimėti – pagal A. Gumuliausko (o gal ir V. Balyno?) darbo profilį? O jo draugai irgi galimai pagal tą profilį?

O dar jeigu pasidomėsite apie dokumentų pateikimo sąlygas, įdomu tai, kad tokiai aukštai pozicijai reikia pateikti tik kandidato gyvenimo aprašymą lietuvių kalba ir pasirašytą sutikimą dėl asmens duomenų tvarkymo ir saugojimo. Ir remiantis tik šiais dviem dokumentais bus renkamas AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius.

O kuo ta vieta yra tokia reikšminga, kad taip reikia į ją veržtis, paminant žmogiškąsias vertybes ir klaipėdiečių interesus? Ar ne laikas Klaipėdos savivaldybei viską paimti į savo rankas ir sutvarkyti ar bent pakontroliuoti, kaip vyksta šie procesai. Negalima klaipėdiečių turto atiduoti į „Vilniaus berniukų“ rankas, kurie moka tiktai skaldyti, nusavinti ir dumti aplinkiniams akis. Negi neatsiras niekas, kas galėtų šiai savivalei pasipriešinti. Juk to mes galime tikėtis tiktai iš mūsų pačių Klaipėdos savivaldybės, tik ji gali mus apginti. Jeigu tokių nesustabdysime dėl vandens – ateis jie ir į kitas sferas. O gal tada vertėtų nušalinti visus nesuvaldomus valdymo organus ir įvesti tiesioginį Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus valdymą? Gal tokia išeitis?

Todėl prašome – Klaipėda, apgink klaipėdiečius.

P.S. AB „Klaipėdos vanduo“ be generalinio direktoriaus beveik 13 mėnesių. Jau daugiau kaip metai. Bet mes optimistai – palauksime.

Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija.

5 Comments

  1. Kurkulis

    Na jeigu tokie dalykai dedasi, tai visiškai ne kas ant Klaipėdos. Prieš tai valdžia per porą savaičių viską sustiguodavo, o dabar vieni skandalai ir jokio darbo. Metai laiko išsiėsti negali. Kas ant svieto dedasi.

    Reply
  2. Antanas

    Manau, kad prokurorai atliks sanitarinį darbą ir šioje ,deja savivaldybės, įmonėje.

    Reply
  3. artiomas

    Nesvarbu kas tuos tekstus rašo. Svarbu, kad tai savivaldybės įmonės, kuriuos yra monopolinės, neturinčios konkurentų, sėdinčios mėšle. Kas pirštu parodė Gumuliauskui ir jo draugeliui. o po to paprašė užimti, kaip tvirtovę, Klaipėdos vandenis? Šis sakinys pasako labai daug ” kodėl sąlygos parašytos tik tai teisininkams ir finansininkams laimėti – pagal A. Gumuliausko (o gal ir V. Balyno?) darbo profilį?”

    Reply
  4. Zydra

    Įtariu Šulco plunksnai priklauso…

    Reply
  5. Anonimas

    Ar čia ne pats Makūnas tekstus kasdien kurpia?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Darbe - ir zujant po prekybcentrį*

Kovidas, žinia, be skaudžių nelaimių atnešė ir vieną gerą dalyką – išmokė net ir tuos, kuriems internetas buvo reikalingas šierinti ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This