Teismas neleido judinti Šakalių šeimos statybų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas, kuriame nagrinėjama prokuratūros inicijuota byla dėl uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės bei jos dukrų bendrovei priklausančio sklypo ir jame pradėtų statybų, nesušvelnino laikinųjų apsaugos priemonių.

Žinia, prokuratūra siekia pripažinti negaliojančiomis valstybinės žemės sklypo Klaipėdoje, K. Donelaičio g. 12, pirkimo-pardavimo sutartis, panaikinti statybos leidimą bei pašalinti statybos padarinius – nugriauti pradėtą statyti vadinamąjį priestatą ir taikyti restituciją.

Kol nagrinėjama byla teismas yra skyręs laikinąsias apsaugos priemones ir uždraudęs jame vykdyti bet kokius statybos darbus. I. Šakalienė kartu su dukromis prašė teismo pakeisti laikinąją apsaugos priemonę – sumažinti draudimo mastą ir leisti atlikti priestato konservavimo bei gyvenamojo namo restauravimo/avarinės būklės šalinimo darbus.

Žinia, aktyvūs klaipėdiečiai jau buvo išreiškę nerimą, kad XIX a. antroje pusėje statytas Šakalių šeimai dabar priklausantis namas laikomas taip, kad gali tiesiog sugriūti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Visgi bylą nagrinėjanti teisėja Erinija Kazlauskienė nutarė netenkinti tokio atsakovių prašymo.

Jos nutartyje rašoma, kad tenkinus šį prašymą būtų tęsiami statybos darbai, o ne laikinai išsprendžiamas klausimas dėl pastato apsaugos nuo atmosferos poveikio – ant esančių statybos blokelių būtų įrengiamas termoizoliacinis sluoksnis (apšiltinimas), vėjo izoliacija iš esmės paliekant paskutinį etapą sienų išoriniam įrengimui – pastato apkalimą užbaigiamuoju sluoksniu.

„Be to, atsakovių prašymo tenkinimas prieštarautų Klaipėdos apygardos teismo 2019 m. rugsėjo 10 d. nutartimi taikytų laikinųjų apsaugos priemonių taikymo paskirčiai – sustabdyti statybą, kadangi atsakovai iš esmės siekia atlikti dalį statybos darbų, užbaigti sienų išorinį įrengimą, o ne mažiausiomis priemonėmis laikinai apsaugoti pastatą nuo neigiamo atmosferos poveikio (atlikti konservavimo darbus)”, – rašoma nutartyje.

Kartu joje pabrėžiama, jog statytojos turi įstatyminę pareigą be atskiro teismo leidimo ar įpareigojimo nepadaryti žalos aplinkiniams bei užtikrinti žmonių saugą statybvietėje.

„Nagrinėjamu atveju įvertinus byloje esančių įrodymų visetą galima padaryti išvadą, kad atsakovai ne siekia apsaugoti pastatą nuo neigiamo poveikio parengiant konservavimo projektą taip kaip reikalauja Statybos techninis reglamentas, o iš esmės siekia toliau vystyti uždarosios akcinės bendrovės „Uostamiesčio projektas“ 2015 m. parengtą projektą – atlikti statybą”, – konstatavo teisėja.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jos priimta nutartis dar gali būti skundžiama Apeliaciniam teismui.

Kitas prokuratūros inicijuotos bylos posėdis vyks vasarį.

UAB „Donelaičio namai” pastatą ir sklypą valdo nuo praėjusių metų rudens. 41,65 proc. bendrovės akcijų priklauso I. Šakalienei, likusias valdo jos dukros Imantė ir Mažvydė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ar Klaipėdoje užteks teisėjų Rimantui Cibauskui?

Įvairiausių ieškinių lavina nelegalią tvorą, užtvėrusią valstybinį žemės sklypą, bandančiam išsaugoti verslininkui Rimantui Cibauskui greitai gali tekti pradėti ieškoti savos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This