Klaipėdos baseino defektai: bylinėjimasis niekaip neprasideda

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismui nepavyko baigti net pirmojo parengiamojo posėdžio dėl uostamiesčio savivaldybės inicijuoto ieškinio už 16,579 mln. eurų Klaipėdos baseiną pastačiusiam ir galimai nemažai broko pridariusiam rangovui.

Bylą nagrinėjantis teisėjas Marius Dobrovolskis nusprendė atidėti posėdį, nes patenkino statytojų – AB „Axis Industries“ ir UAB „Deglas“ – prašymus į bylą trečiaisiais asmenimis įtraukti devynis jų subrangovus ir prijungti eksperto išvadą, kuri rodo, jog dalis trūkumų esą atsirado dėl netinkamos eksploatacijos.

Džiaugsmas, tvyrojęs kerpant baseino atidarymo juostelę, tęsėsi neilgai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jau ir iki pirmojo parengiamojo posėdžio šioje byloje buvo nueitas netrumpas kelias.

Pernai gegužę Klaipėdos apygardos teismo teisėjas M. Dobrovolskis nutarė atsisakyti priimti tokį savivaldybės ieškinį – esą jį turi nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismas. Savivaldybė su tokia pozicija nesutiko ir padavė skundą Apeliaciniam teismui. Pastarasis panaikino tokį sprendimą ir nurodė klausimą dėl ieškinio priėmimo Klaipėdos apygardos teismui spręsti iš naujo.

Po tokio „bumerango” bylą nagrinėti ėmėsi tas pats teisėjas – M. Dobrovolskis.

Antradienį vykusio parengiamojo posėdžio metu paaiškėjo, kad atsakovai tą pačią dieną pateikė naujus įrodymus – eksperto Dariaus Kalibato išvadą apie galimas kai kurių defektų priežastis. Tačiau tiek savivaldybei atstovaujantis advokatas Gintaras Aleknavičius, tiek trečiuoju asmeniu byloje esančio baseino koncesininko UAB Klaipėdos baseinas advokatas Gediminas Juknevičius sakė, jog nespėjo susipažinti taip, kad galėtų pateikti papildomus rašytinius įrodymus, o G. Aleknavičius dar nebuvo sulaukęs ir savivaldybės reakcijos į juos.

Rangovams atstovaujanti advokatė Lina Šimė po posėdžio „Atviros Klaipėdos” žurnalistui paaiškino, kad minėtasis ekspertas yra nustatęs, jog kai kurie defektai yra atsiradę dėl to, jog baseine naudojamas vanduo, kuriame geležis iki 30 kartų viršija normas, taip pat esą naudojama netinkama chemija. Tarp pridėtų įrodymų yra ir pretenzijos projektuotojams bei aktai, liudijantys apie jau pašalintus defektus.

Klaipėdos baseino advokatas G. Juknevičius dar posėdžio metu pareiškė, jog „pusė Lietuvos baseinų naudoja tokią pat chemiją, tačiau dėl jos rūdija tik vienintelis”. Jis akcentavo, kad tokias pat chemines priemones jo klientai naudoja ir Kauno „Girstučio” baseine, bet ten jokių problemų dėl to nekyla.

„Visuomenės sveikatos centras yra nustatęs, kad baseine tinkamas vanduo. Teismo eksperto Dariaus Kalibato išvada yra nepagrįsta. Tačiau reikės pateikti papildomus rašytinius įrodymus”, – sakė advokatas.

L. Šimė taip pat paprašė teismo trečiaisiais asmenimis į bylą įtraukti devynis baseino statybose besidarbavusius subrangovus.

„Gal kai kurie subrangovai pripažins defektus ir nebereikės ginčytis, skirti ekspertizę. O jei teismas įpareigos šalinti defektus, mes galėsime reikšti regresinius reikalavimus subrangovams”, – tokio prašymo argumentus dėstė advokatė.

Savivaldybės atstovas G. Aleknavičius neprieštaravo tokiam prašymui, nes sakė, jog vis tiek proceso eigoje prašys atlikti statybinę ekspertizę.

Teismas šį rangovų prašymą patenkino ir įpareigojo buvusius subrangovus pateikti atsiliepimus. Kartu buvo konstatuota, jog ir dėl šios aplinkybės būtina atidėti parengiamąjį posėdį – kitas bus surengtas po mėnesio.

Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas pernai rudenį „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs, kad baseine yra užfiksuoti stogo defektai – pro jį bėga vanduo, yra problemų su nuolydžiais, nes kaupiasi balos, yra pretenzijų dėl trapų, blogai veikia vėdinimo sistema, nardymo šachtoje pasirodė nerūdijančio plieno korozija ir dar yra „aibė kitų trūkumų”.

„Axis Industries” generalinis direktorius Mantas Galdikas BNS buvo sakęs, kad įmonė atsisakė taisyti defektus, kurie esą atsirado ne dėl jos, o dėl projektuotojų ir valdytojų kaltės.

„Kviečiame savivaldybę organizuoti nepriklausomą ekspertizę – tegul ekspertai įvertina ir nurodo, kurie klausimai būtų sprendžiami paties užsakovo, o kurie priskirtini prie garantinio laikotarpio defektų. Mes vadovavomės pateiktu techniniu projektu. Defektinis aktas leidžia daryti išvadą, kad Klaipėdos savivaldybė tam tikrais atvejais kvestionuoja savo paties projektinius sprendinius“, – tada teigė M. Galdikas.

Pradinė baseinų statybos kaina siekė 15,823 mln. eurų, statybų eigoje ji išaugo iki 16,579 mln. eurų. Baseino statybų techninę priežiūrą (Savivaldybei ji atsiėjo 8 674 eurus) vykdė UAB „Kelvista“.

Klaipėdos baseinas greta „Švyturio“ arenos atidarytas 2018 metų birželio pradžioje. Pastatą projektavo Olandijos kompanija „Slangen+Koenis International“ ir Lietuvos architektų biuras „Cloud architektai“.

Pagal koncesijos sutartį 15 metų baseiną valdo bendrovė Klaipėdos baseinas, jos savininkai taip pat valdo „Švyturio“ areną bei Kauno „Girstučio“ baseiną.

3 Comments

  1. Anonimas

    Ir as galiu pasakyti kad baseine pilna sieros rugsties. Jus ir tuo patikesit?

    Reply
  2. Klaipėd_100

    Straipsnyje rašoma, kad vienas iš defektų yra rūdija nerūdijančio plieno konstrukcijos. Iš patirties galiu pasakyti, tai priklauso nuo nerūdijančio plieno pasirinktos pigesnės markės. Pažeidžiant techninį projektą- sumažinti išlaidas medžiagų sąskaita vienas iš daugiausiai paplitusių rangovų būdų pasidaryti papildomų pinigėlių.
    Ilgą laiką dalis teismų Lietuvoje stengėsi išsukti prasikaltusius turtingus sukčius. Ir dabar straipsnyje rašoma, jog teismas leido dalyvauti subrangovams tokiu būdu sustiprindamas rangovo pozicijas. Einant toliau,o subrangovas sakys- reikia pasikviesti Antaną, nes jis atliko darbus tada tokiam „turgui” surasti teisybę bus nebeįmanoma.

    Reply
  3. Ir kaip gali maudytis kai naudojama netinkama chemija

    jog baseine naudojamas vanduo, kuriame geležis iki 30 kartų viršija normas, taip pat esą naudojama netinkama chemija. Tarp pridėtų įrodymų yra ir pretenzijos .
    Kuo dar tas baseinas triucis vaikus?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This