Apie valdiškus kotletus ir kavą

Nuomonės

Tai buvo seniai, kai dar niekas nieko nežinojo apie jokias tarnybinės etikos komisijas, nekalbant apie kažkokius Mee To.

Vienoje valdiškoje solidžioje įstaigoje svarbaus padalinio vadovu dirbęs jau amžiną atilsį vyras ne tik įvairių verslininkų vakarienėmis būdavo vaišinamas, kaip ir vienas iš dabartinių ministrų, bet ir džiaugdavosi kur kas vertingesnėmis jų dovanomis, to net neslėpdamas nuo savo pavaldinių.

Palmiros Mart nuotr.

Nors mobilieji telefonai buvo ką tik atsiradę ir daugelis žmonių juos dar sunkiai įpirko, minėtas pareigūnas jau puikavosi naujausiais jų modeliais.

Be to, po taurelės kitos, kurios nevengdavo išmesti ir darbe, minėtas vadovas dar turėjo įprotį lįsti bučiuotis bei kitaip kirkinti savo pavaldines. Pastarosios, žinoma, dėl to niekam nesiskųsdavo, o buvo ir tokių, kurioms tokie vadovo meilumai net ir patikdavo.

Šių eilučių autorei su šiuo pareigūnu tarnybos reikalais kartą teko vykti į sostinę.

Nužvelgęs mano varganą „plytą” (kas nežino – toks labai senas, nepamenu, kokios firmos, mobilaus modelis – aut. pst.), vyriškis skardžiai nusikvatojo, išdidžiai demonstruodamas naujausią tiems laikams „Nokią”.

„Anądien omnitelis man kelis tokius telefonus paliko, numetė ant stalo, tai vieną sau pasiėmiau, vieną – žmonai, dar daviau bendradarbei (paminėjo pavardę), ir, rodos, vienas yra likęs, ateik pirmadienį, tau duosiu, su ta plyta kvailai atrodai”, –  tėviškai pasiūlė. Padėkojusi atsisakiau. Liko nuoširdžiai nustebęs.

Labiausiai mane tąsyk ir pritrenkė tas faktas, jog aukštas pareigas užimantis valstybinės įstaigos padalinio vadovas nemanė, jog tokios verslininkų dovanos yra tiesioginis kyšis jam. Ypač žinant, kad jo pavaldiniai patys privalėjo kovoti su kyšininkais.

Sovietiniai buvusio „aparatčiko” įpročiai buvo taip pareigūnui įaugę į kraują, kad kitokio bendravimo su „klientais” vyriškis, nuo kurio vieno ar kito sprendimo galėjo tiesiogiai priklausyti dovanojusiųjų likimas, tiesiog nebeįsivaizdavo. Kitaip jis bendrauti nemokėjo.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, jog vėliau visgi jis „už gerus darbus” buvo nuteistas.

Bet bala nematė tų senų laikų ir senų bebrų.

Tačiau kai Lietuvos, pažangios, kaip ką tik pranešta, Europos Sąjungos valstybės, žengiančios į ketvirtą nepriklausomybės dešimtmetį, premjeras, buvęs generalinis policijos komisaras, rimtu veidu pareiškia, jog sudarys darbo grupę išsiaiškinti, ar, pasak jo, „kotletai ir kava” priklauso dovanų, kurių nevalia ministrui iš pavaldinių imti, kategorijai, belieka ištarti vieną ilgą pyyyypt…

Ypač žinant, jog premjerui, skirtingai nei sočiomis vakarienėmis pagarsėjusiam ministrui, net neteko prie sovietų darbuotis.

Kaip byloja Senasis Testamentas, žydams atsikratyti vergijos patirties prireikė 40 metų: ne savo juk malonumui Mozė pažadėtąją tautą tiek metų po dykumą vedžiojo…

Įdomu, kiek metų reikės kai kuriems Lietuvos politikams ir valdininkams klejoti po savo smegenų vingių dykumas, kad jie pagaliau išsivaduotų iš sovietinės vergijos pančių?

2 Comments

  1. Karolis

    Kvailas tas tavo Palmyra visa straipsnis.
    Veiksmas vyko senai ir svarbiausia nebėra to „kaltininko”.
    Pagal Tamsta šiandien to nebėra. Apsirinki, visa tai yra tik padauginti iš 2.

    Reply
  2. Anonimas

    Jeigu čia apie a.a. Stulpiną, tai kaip ten dar su tais jo pigiais sklypais Kalotėj ar tai Karklėj buvo ? Kaip kita sandorio pusė ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Išorinio uosto komisija: kokie rezultatai?

Nė vienas iš 17 miesto suformuluotų punktų nebuvo atmestas kaip nesvarstytinas, po Vyriausybėje pirmadienį vykusio Išorinio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto ...
2018-03-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This