„Sūduvis” tampa galvos skausmu

Miestas, Svarbu

Lietuvos jūrų muziejaus noras visuomenei išsaugoti nurašomą karinį laivą „Sūduvis“ (M52) ir miesto politikams, ir valdininkams, ir iniciatyvos autoriams tampa užsitęsusiu galvos skausmu.

Dėl jo galimos stovėjimo vietos Dangės upėje parinkimo jau įvyko ne vienas pasitarimas, dėl to diskutavo ir visuomenės atstovai, siūlę pačius įvairiausius variantus.

Tačiau po ketvirtadienio ryte vykusio eilinio merijos, Savivaldybės administracijos atstovų ir Jūrų muziejaus direktorės pasitarimo vicemeras Arvydas Cesiulis nieko džiuginančio „Atvirai Klaipėdai” pranešti negalėjo.

„Kol kas niekas neaišku, senoji vieta, ties kuria buvome apsistoję, apačioje netoli Karlskronos aikštės, pasirodė tam netinkanti – toje vietoje eina visos būtinos miesto komunikacijos. Teks ieškoti kitos vietos”, – sakė jis.

Tuo metu pasitarime dalyvavusi Jūrų muziejus direktorė Olga Žalienė neslėpė nusivylimo dėl miesto politikų ir valdininkų tūpčiojimo vienoje vietoje.

„Nuotaikos nekokios. Kitų vietų pasiūlyta nebuvo”, – sakė ji.

O. Žalienės teigimu, dar susitikime su bendruomene kažkieno pasiūlymas laivą įkurdinti ties Naująja Smiltynės perkėla esančiose vadinamosiose laivų kapinėse, kur neva planuojama kurti muziejui nežinomą kažkokį jūrinio paveldo kampelį, nėra tinkamas, nes „Sūduvis” numatytas kultūriniams – istoriniams visuomenės poreikiams tenkinti. Jame norima įrengti nuolat veikiančią muziejaus ekspoziciją, rengti edukacines programas.

„Mes norime, kad „Sūduvis” būtų lankomas, mums ne stovėjimo vietos reikia, mums reikia, kad jį žmonės lankytų. Karinį laivą tam ir imi, kad žmonėms žinią ištransliuoti – apie nepriklausomo Lietuvos karinio jūrų laivyno kūrimą, apie patriotizmą, apie istoriją”, – sakė O. Žalienė.

Jos teigimu, dar prieš Kalėdas vykęs susitikimas pas miesto merą visus buvo nuteikęs optimistiškai  – tada tikėtasi ir žadėta, jog vietos „Sūduviui” parinkimas neužtruks.

„Aš irgi tada buvau optimizmo pilna, kad čia viskas greitai spręsis, bet…”, – nusivylimo dėl užsitęsusių vietos laivui paieškų neslėpė muziejaus direktorė.

Prieš pora metų buvo utilizuotas kitas karinis laivas, minininkas „Kuršis“ , analogiškas „Sūduviui“. Prieš tai jį irgi ketinta prišvartuoti Dangės upėje ir paversti jaunimo viešbučiu.

Tokiai idėjai buvo pritarusi ir Klaipėdos miesto tarybos Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisija, kuri buvo nurodžiusi ir galimą „Kuršio” įkurdinimo  vietą  – prie Jono kalnelio, netoli „Meridiano“. Tačiau neatsirado nei norinčių, nei galinčių prižiūrėti nurašytą laivą.

Kad šioje vietoje galėtų būtų įkurdintas „Sūduvis“, jau anksčiau savo pastabas yra išsakę miesto sportininkai – esą laivas trukdytų irkluotojams, čia rengiantiems regatas.

INFORMACIJA

47,1 m ilgio ir 8,3 m pločio laivas „Sūduvis“ buvo pastatytas 1958 m. Vokietijos kariniam laivynui, kaip minų traluotojas, o po 20-ies metų modernizuotas į minų paieškos laivą. 1999 m. birželio 22 d. karinis laivas perduotas Lietuvos Respublikai ir tapo pirmuoju, tais pačiais metais įkurto, priešmininių laivų diviziono laivu. Tuo laikotarpiu „Sūduvis“ sudalyvavo įvairiose tarptautinėse karinėse pratybose ir operacijose, kurios turėjo didelę reikšmę Lietuvos integracijai tokiose tarptautinėse politinėse ir karinėse organizacijose kaip NATO.

13 Comments

  1. g

    galetu ir niekur nestoveti, nematau nurasyto vokisko laivo vertes

    Reply
  2. Praplauks

    Turi rastis vieta patogioje lankytojams Dangės dalyje. Pamatysit, bus lankomiausias muziejus. O sportininkai – praplauks :). P.S.jei jau D ir K stovi vidur senamiesčio, tai jau dėl laivo nereikėtų taip pergyventi.

    Reply
  3. Se

    Ne vieta Aurorai miesto širdyje !!!

    Reply
  4. Arūnas

    Palaikau mintį, kad ne vieta miesto centre tokiam laivui. Ir nesuprantu Jūrų muziejaus vadovybės užsispyrimo įkišt jį į miesto centrą! Jei jau užsimojote tokiai įdėjai, tai ir statykite prie savo muziejaus, zrba švartuokite kur kažkas parašė į laivų kspinyną, tik įrenkite prieigą, kad būtų galinčių jį aplankyti, jei jau taip norisi muziejinūnkams.

    Reply
  5. OK

    Marinistikos centas, kuris siūlė išsaugoti M51 „Kuršį” taip pat norėjo laivą naudoti edukacijai. Jaunimo viešbučiu laivas turėjo būti tik tris vasaros mėnesius. Dabar aiškėja, kad tikrai nelabai kam tai buvo įdomu.

    Reply
  6. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  7. GintarasR

    Ponia Nuomone, tikrai nieko nesate girdėjusi apie tarpukario Lietuvos Respublikos karinį laivą Prezidentas Smetona ir pasienio policijos bent 6 katerius? Kokia istorija tos mūsų jūrinės valstybės – tokia, tačiau ir jos savo noru naikinti nedera. Iki okupacijos buvo rimtai svarstoma, kad karinį jūros laivyną rimtai sukomplektuoti, papildomai įsigyjant du povandeninius laivus, du minų traluotojus, kranto artileriją įsirengti, karinius hidroplanus įsigyti… Na, nespėjo tada, o kad šiandien laivynas stiprinamas – gal tik geriau.
    Kas dėl dabartinių uosto žemių – visuose šiuolaikiškuose uostamiesčiuose miestų centruose ne tokiom miestą nuodijančiom durnystėm kaip pas mus užsiima, o konversijos projektus vykdo ir ten atsiranda miesto gyvenimui pritaikytos ir dažniausiai labai prestižinės erdvės. Gūglinkit, viską rasite. Tikiuosi, Memelio miesto projektas bus sekantis konversinis projektas, po Pilies uosto ir Elingo teritorijų. Nebent ir toms teritorijoms jau numatyta kokį nors rusišką šūdą krauti, nes taigi pinigaiijjj…

    Reply
    • Nuomonė

      Gerb. Gintarai
      Tai kaip ir pats patvirtinote, kad Sūduvio išsaugojimas neturi būti toks jau sureikšmintas, kad būtų vera jį laikyti miesto centre. Tegu jis būna, bet ne senamiestyje. Ten nėra jam vietos. Jo vieta muziejuje. O abi Dangės krantines valstybė atidavė miestui ne šiaip sau. Šiuolaikiniai prekiniai laivai ten nebetelpa, naudos neneša ir pakrantės tapo nebereikalingos. O kažkada jos buvo aukso vertės. Tegu ten šalia uosto stato namus kas nori ir gyvena sau jei kam patinka. Čia kau kita tema. Sendaikčių utilizavimas visai nereiškia istorijos naikinimo. Gintarai, negi laikote namie seną kineskopinį televizorių arba impulsinį telefoną?

  8. Nuomonė

    Gerb. jūrų muziejaus atstovai,
    Pagalvokit logiškai, šis laivas ne valtelė, jis beveik lygiai tokio pat dydžio kaip Meridianas, tai ne medinis burlaivis, tai militaristinis metalo objektas su visais tam reikalui būdingais atributais. Gal būt, jis ir turi kažkokią istorinę vertę (na, būkim sąžiningi, jokios istorinės vertės nėra, yra tik sentimentai), bet nei vizualinės, nei estetinės vertės jis miestui neneša, o priešingai – pastatytas Dangėje šalia gražių fachverkinių sandėlių atrodys kaip koks okupantas svetimkūnis. Jau Meridianas stovi su dideliu klaustuku – ar tikrai ten jam vieta? Bet akis priprato, tai tiek to. Konkurentas jam tikrai nereikalingas. Tad pasiūlymas toks: Sūduvis niekur plaukioti nebegalės, tiesa? Jis reikalingas tik kaip karo eksponatas, tiesa? Jūrų muziejus įsikūręs karo tvirtovėje, tiesa? Jei visas tiesas suklijuoti, tai tik muziejuje Sūduvio vieta. Iškaskit katlavaną, nuleiskite į jį laivą iki vaterlinijos, išbetonuokit dirbtines bangas ir bus jums eksponatas ir visi bus laimingi.

    Reply
    • GintarasR

      Ponia Nuomone, kokie dar katlavanai? Klaipėda turi didžiulę pakrantę, tikrai suras laivui vietą jei ne Dangėje nors laikinai, tai Memelio mieste, arba anksčiau ar vėliau Žiemos uoste, kai Klaipėda į protą ateis ir moderniu uostamiesčiu ims tapti, o ne Rusijos rūdynų tarpiniu sandėliu miesto centre.
      Karinio jūrų laivyno istorija, patriotinis vaikų auklėjimas, jūrinės kultūros ir jūreivystės tradicijų įtvirtinimas yra labai svarbu. Minų paieškos laivas nėra puolamasis ginklas, jo gėdytis neturėtume. Su tokiu mąstymu kaip tamstos – ir pilis yra militaristinis objektas, Jūrų Muziejų tokiu jau įvardinot, Jono kalnelis taip pat turėtų būti panaikintas kaip militaristinis, Universiteto raudonus mūrus nugriauti, nes buvo kareivinės, o kad Memel Nord baterija iki šiol nebaigta sprogdinti turbūt norėsite ir nubausti ką nors? Lyg turėtume savo karinio paveldo ir istorijos patys bijoti.
      Jūrų Muziejus ir p.Žalienė viską teisingai planuoja, aš palaikau.

    • Nuomonė

      Ponas Gintarai,
      Klaipėdos pakrantė nepriklauso Klaipėdos miestui. Tai valstybės nuosavybė ir negali belekur švartuoti muziejaus eksponatus. Prieš kalbėdami apie uosto krovinius, pasukinėkite gaublį. Jei ne Rusijos ribotos prieigos prie pasaulio jūrų, tame tarpe ir Baltijos uostų, tai visa Lietuva būtų ne tranzito šalis, o niekam nereikalinga vargana provincija. Jei jau minite istoriją, tai turite žinoti, kad Klaipėda Lietuvai atiteko tarsi loterijoje būtų laimėjusi aukso puodą. Todėl Lietuva per visą savo istoriją niekada neturėjo savo Karinio jūrų laivyno, atitinkamai neturėjo jo istorijos ir tuo labiau tradicijų. Jis buvo arba vokiškas, arba sovietinis. Tai jokia gėda. Tiesiog manau, kad Sūduviui ne vieta miesto centro teritorijoje. Pilies atstatymo idėja taip pat verta didelių diskusijų. Ji sunyko ne šiaip sau. Tokia jos istorija. Pasaulyje yra pavyzdžių, kai lygiai tokius pat gynybinius įrenginius, visiškai puikiai išsilaikiusius, paverčia gyvenamaisiais kvartalais be jokio gailesčio. Pagūglinkit Fort Issy Les Moulineaux šalia Paryžiaus. Ir baimė čia nė kuo dėta, tai tiesiog sveikas protas.

    • .....

      pritariu Jūsų nuomonei . Patriotiškumas visai nenukentėtų , jei laivas stovėtų muziejuje , ten galėtų vykti ir edukacinės programos . Miesto centras tikrai ne vieta .

    • pritariu Nuomonei

      100 proc.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This