Kuršių marių vanduo netoksiškas, žuvys – neužterštos

Uostas ir jūra

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) penktadienį pranešė, kad sausį paimti Kuršių marių ir Baltijos jūros priekrantės vandenų žuvų mėginiai parodė, jog leistiną koncentraciją viršijančių teršalų likučių juose nėra.

Palmiros Mart nuotr.

Laboratoriniams tyrimams atlikti buvo paimti sterkų, karšių, kuojų, žiobrių ir strimelės mėginiai. Juose ieškota sunkiųjų metalų (švino, kadmio, gyvsidabrio), taip pat dioksinų, polichlorintų bifenilų (PCB) ir organinių chloro pesticidų.

VMVT informuoja, kad Baltijos jūroje bei Kuršių mariose sugautų žuvų, skirtų vartoti žmonėms, tyrimus jos inspektoriai atlieka kasmet.

Atsižvelgus į Europos Komisijos rekomendaciją, jau ketvirtus metus padidintas dėl dioksinų ir polichlorintų bifenilų tiriamų žuvų rūšių ir mėginių skaičius. Be to, be riebiųjų jūrinių žuvų (t. y. šprotų strimelių ir lašišų), tiriamos ir kitos žuvys: Baltijos menkės, plekšnės, ešeriai, stintos, taip pat Kuršių mariose sugaunamos gėlavandenės žuvys.

Kaip rodo tyrimai, šių teršalų kiekiai pastaruosius trejus metus neviršijo nustatytų normų. Paskutinį kartą padidintas dioksinų kiekis buvo nustatytas 2015 metais viename strimelių mėginyje.

Tyrimą atlikusi Aplinkos apsaugos agentūra šią savaitę pranešė, kad Kuršių marių vanduo nėra toksiškas – mėginys buvo paimtas šalia „Klaipėdos vandens“ išleistuvo, per kurį anksčiau, anot prokurorų, tekėjo ir nevalytos „Grigeo Klaipėda” nuotekos.

2 Comments

  1. VACLOVAS

    AS TURIU TYRIMUS> PALIGINSIME .VANDUO UZTERSTAS >

    Reply
  2. ALGIRDAS

    TAI KO NEGERIATA VANDENI IS MARIU >MELAGIAI .GYVENTOJAMS MAKARONUS KABINATE.IR TA PRANESEJA I KALEJMA

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This