„Atvira Klaipėda”: metus pradėjome su pokyčiais

Svarbu

Prieš pateikiant tradicinę praėjusio mėnesio ataskaitą tradiciškai norisi pasidalinti įžvalgomis ir apie keletą su „Atvira Klaipėda” susijusių įvykių.

Šis sausis tikrai buvo nesausas naujienų prasme. Nebejotinai karščiausia jų tapo „Grigeo Klaipėda” skandalas.

„Liberalų sukurptas neva atviros žiniasklaidos ruporas, ėmęs paramą iš „Grigeo Klaipėda”, ne grąžina gautus purvinus pinigus, bet rengia tiesioginę transliaciją apie savo rėmėjų padarytą niekšybę. Kaip sako pats partinio portalo asas, gerais žodžiais skrandžio neužkiši”, – netruko parašyti dienraščio „Klaipėda” redaktorius Saulius Pocius, kažkodėl pabijojęs atvirai įvardinti, ką turi omenyje, nors visiems kaip ir aišku 🙂

Kas tik mūsų nėra nupirkę ar sukūrę, tad šio S. Pociaus kliedesio nesiruošiu komentuoti, nes kad ir kiek kartų besiūlyčiau perleisti tiems, kurie pažįsta nors vieną nusipirkusįjį „Atviroje Klaipėdoje” straipsnį, visas teises į ją, niekaip niekas neateina…

Taip, „Atvira Klaipėda” pernai buvo gavusi paramos iš „Grigeo Klaipėda” ir kaip visada tokiais atvejais, pirmajame puslapyje atsirado rėmėjo logotipas, kad skaitytojai matytų, kas mus remia. Jis čia bus ir toliau, kaip žyma, kad gavome tokią paramą.

Tad kilus šiam skandalui svarsčiau, kaip elgtis su šiais jau išleistais pinigais. Grąžinti tokią pačią sumą bendrovei, kad ji už tuos pinigus vėliau, pavyzdžiui, susimokėtų gresiančią baudą ar samdytųsi advokatus? Visgi nutariau to nedaryti – maudytumėmės piniguose, net minčių nekiltų, tačiau rezervo visada turime tik keletui mėnesių į priekį, o po jų – nežinia. Nors fiksuojame rekordinius skaitytojų srautus (122 tūkst. unikalių skaitytojų per mėnesį), kritinė fizinių asmenų rėmėjų masė vis dar niekaip nesusiformuoja – turime tik keletą dešimčių ištikimų rėmėjų.

Taigi, atrama tokiam apsisprendimui tapo prezidento Gitano Nausėdos ir buvusios jos varžovės Ingridos Šimonytės sprendimai per rinkimus iš pagrindinio „Grigeo” savininko gautą sumą perversti gerų darbų iniciatyvoms. Manau, kad „Atvira Klaipėda” atlieka gerus darbus miesto labui.

Apie nupirktą „Atvirą Klaipėdą” praėjusį mėnesį atsakydamas į raštu nusiųstus klausimus (telefonu nebendrauja) rėžė ir atleistas savivaldybės valdomos UAB „Gatvių apšvietimas” vadovas Dangeras Aleksandrovas: „Visa kita tendencingai teikiama informacija per portalą atviraklaipeda.lt yra klaidinanti ir gandų lygio. Susidaro įspūdis, kad p. M. Vainoriui galimai duotas užsakymas vykdyti tokią šmeižto kampaniją mano atžvilgiu, tačiau žurnalistų etikos komisijos ir žurnalistų asociacijos, manau, atsakys į šiuos klausimus taip pat”.

Tad praėjusį mėnesį be straipsnių rašymo dar teko atsakinėti ir į tiek D. Aleksandrovo, tiek pagrindiniu įmonės tiekėju buvusios bendrovės „Namų kultas” (dabar – „Ecomas”) savininko Armando Viskinto skundus Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

O pabaigai lieka pristatyti faktą, jog nuo sausio 24 dienos vieninteliu VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininku esu tik aš. Nuo pat įkūrimo kartu buvęs Algirdas Sabaliauskas nusprendė perleisti savo dalį.

„Atvira Klaipėda” – reiškinys, kuris kuria didelę vertę visuomenei, o ta vertė ateina per žurnalistų komandą, ne per kitus komandos narius, todėl savo dalyvavimą projekte labiau laikau ne kaip buvimą viduje, o kaip buvimą palaikytoju projekto pradžioje. Dabar matau didžiulę žmonių bendruomenę, kuri prisideda simboline parama, informacija, nuomonėmis ir net ta pačia technine pagalba, ir tai jau ženkliai didesnis indėlis nei paskatinimas projekto išjudėjimui. Džiaugiuosi, kad projektas egzistuoja ir linkiu ir toliau žurnalistams patiems kurti savo taisykles!”, – taip savo apsisprendimą komentuoja A. Sabaliauskas.

Jam visada liksiu dėkingas už tai, kad tada, kai buvau nusprendęs tiesiog palikti žurnalistiką, jis tapo ne tik ta atrama, kuri padėjo panerti į iki tol beveik nepažintą IT ir internetinės žiniasklaidos pasaulį, bet ir drąsino savo tikėjimu, kad mums pavyks.

Dabar kaip visada – skaičiai. Sausį VšĮ „Klaipėda atvirai“ sulaukė 1483,97 Eur paramos, iš kurios 471,97 Eur pervedė fiziniai asmenys. 1012 eurų pervedė juridiniai asmenys už paskelbtus „banerius” (visi jie skelbiami ir šiuo metu).

Sausį išleidome 1183,65 Eur:

Autobuso bilietai – 26,5 Eur
Atlyginimas žurnalistams (pagal individualios veiklos sąskaitas) – 727,5 Eur
Bankinio krepšelio ir pavedimų mokesčiai – 11,45 Eur
Darbo vietos nuoma – 70 Eur
Mobilusis ir interneto ryšys – 67,29 Eur
Mokesčiai finansų įstaigoms už paramos administravimą – 18,76 Eur
„Gmail” saugyklos nuoma – 1,99 Eur
Buhalterijos paslaugos – 35 Eur
Mokestis už SMS paramos administravimą – 25 Eur
Parkavimo leidimai automobiliams – 58 Eur
Notaro paslaugos įstatų pakeitimui – 95,51 Eur
Įstatų registravimo Registrų centre paslauga – 26,65 Eur
Kuras – 20 Eur.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This