Irenos Šakalienės namas: artėja atomazga?

Miestas, Svarbu

Po dviejų parengiamųjų posėdžių pirmadienį Klaipėdos apygardos teismui pagaliau pavyko iš esmės pradėti ir beveik baigti nagrinėti civilinę bylą dėl  Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei ir jos dukroms priklausančio namo, esančio K. Donelaičio g., rekonstrukcijos bei su tuo susijusių žemės pirkimo sandorių.

Kaip ir parengiamųjų posėdžių metu, taip ir šį kartą nei I. Šakalienė, nei jos dukros Irmantė ir Mažvydė posėdyje nedalyvavo, joms atstovavo advokatas Rimvydas Paulauskas.

Bylą pagal pareiškėjo skundą inicijavusi Generalinė prokuratūra, gindama viešąjį interesą, savo ieškiniu teismo prašo pripažinti negaliojančiomis valstybinės žemės sklypo Klaipėdoje, K. Donelaičio g. 12, keturias pirkimo-pardavimo sutartis, panaikinti statybos leidimą bei pašalinti statybos padarinius, t.y. nugriauti pradėtą statyti vadinamąjį priestatą, valstybei grąžinti visą žemės sklypą, o už juos sumokėtus pinigus savininkėms priteisti iš Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT).

Naują priestatą, kieme išdygusį vietoj buvusios skalbyklos, savininkai vadina senojo namo rekonstrukcija. Palmiros Mart nuotr.

Pastaroji kartu su I. Šakaliene ir jos dukromis bei Klaipėdos savivaldybės administracija byloje yra atsakovė. Ir NŽT atstovė, ir R. Paulauskas bei savivaldybei atstovaujantis advokatas Gintaras Aleknavičius prokuratūros ieškinį prašė atmesti.

Nors parengiamojo posėdžio metu prokurorė Violeta Šulčytė akcentavo šiuo metu baigiamą statyti priestatą, kurį namo savininkai įvardija kaip rekonstrukciją, teigusi, jog tai yra nauja statyba, bylą pradėjus nagrinėti iš esmės, ieškovės akcentas pakito: dabar prokurorė įrodinėjo viso sklypo, esančio aplink baigiamą nugriūti XIX a. pastatą, įsigijimo neteisėtumą. Jos teigimu, I. Šakalienė neturėjo teisės be aukciono lengvatine tvarka įsigyti tos sklypo dalies, kuriame stovėjo skalbykla (dabar ten baigiamas statyti priestatas) bei sandėliukai – esą šis žemės sklypas priklausė valstybei ir ją reikėjo parduoti aukcione rinkos kaina.

Tuo metu atsakovų atstovai aiškino, jog visas žemės sklypas šalia minėto namo Donelaičio g. 12 suformuotas iki šiol veikiančiu minėtos teritorijos detaliuoju planu, tad esą pagal butų plotą sklypas aplink namą ir buvęs išdalintas visiems teisėtiems savininkams, šiuo atveju – I. Šakalienės šeimai.

Tris valandas trukęs posėdis iš esmės ir sukosi apie tą patį klausimą, ieškovui remiantis vienais argumentais, atsakovams – kitais.

G. Aleknavičiui kilo klausimas, kodėl prokuratūra ginčija žemės sandorių, o ne administracinių aktų (tuometinės Klaipėdos apskrities viršininko administracijos, NŽT įsakymų ir kt.) teisėtumą, kadangi žemės sklypai buvo įsigyti minėtų aktų pagrindu. Vėliau tą patį klausimą pakartojus ir teisėjai Erinijai Kazlauskienei, prokurorė į jį atsakyti negalėjo.

Galiausiai iki oficialios darbo dienos pabaigos likus porai minučių, teisėja prisiminė, jog liko neišspręstas laikinųjų apsaugos priemonių taikymo klausimas (teismas yra uždraudęs vykdyti čia bet kokius statybos darbus), todėl jau bebaigiamą posėdį nuspręsta pratęsti kitą kartą.

INFORMACIJA

Koją į Donelaičio g. 12-tuoju numeriu pažymėtą namą I. Šakalienė įkėlė dar 1994 metais, kai čia įsigijo vadinamąsias kūrybines dirbtuves. Palaipsniui valdininkė supirko visus 6 name buvusius butus, vienas iš kurių priklausė pačiai savivaldybei. Po butą ji padovanojo savo dukroms, su kuriomis vėliau įkūrė AB „Donelaičio namai” (Beje, prokuratūra ginčija ir minėtos bendrovės įstatinio kapitalo padidinimo, t.y. akcijų pasirašymo sutartį 2018 m.). Su Klaipėdos savivaldybės administracijos palaiminimu I. Šakalienė be aukciono, lengvatine tvarka per keturis kartus (2006 m., 2007 m. ir du kartus 2014 m.) įsigijo ir šalia namo esančius žemės sklypus. 2019 m. buvo  pradėta vadinamoji namo rekonstrukcija, kurios metu buvusios skalbyklos vietoje per trumpą laiką išdygo naujas priestatas. Darbus atlieka UAB„ Rekosta”, tačiau dėl teismo taikytų laikinųjų apsaugos priemonių šiuo metu čia statybos nevyksta. Pagrindinis XIX a. pastatas, iš gatvės pusės uždengtas plėvele, atrodo prastos būklės. 

11 Comments

  1. Virgilijus

    JANUSONI NEPALEISKIT

    Reply
  2. Virgilijus

    2006,2007,IRDUKARTUS 2O14??!VISKAS AIŠKU. GERIEJI KLAIPĖDOS PROKURORAI? KO JŪS NORITE NUO SAKALIENES? KO PRIESTAI TYLEJOTE? ESATE KALTI

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Klaipėdos prokuratūra atsisakė ginti viešąjį interesą, to po pakartotinio skundo ėmėsi Generalinė prokuratūra.

  3. Antanas Baksas

    „Kas buvo Minske, Karaliaučiuje sakė mums tik pasvajoti, o anksčiau buvo atvirkščiai.”

    „Sugriauti, prisiplėšti ir toliau plėšti, matome ką išdarinėja ir Austėja. Bet Landsberginiams galima.”

    :DD Vata alert

    Reply
    • Anonimas

      Ir ką išdarinėja Austėja? Ir prie ko čia Donelaičio g. 12 ir Austėja?

  4. zenonas priekuliškis

    Pamenu kaip vienas milicininkas privatizavo atraminį punktą, tai jam iškėlė b.bylą. Manau visiškai iškreiptas teisingumas. Tarkim nusipirksiu turguje vogtą daiktą, tai kaltas liksiu aš, o ne vagis. Dabar leido nusipirkti, statyti-restauruoti ir liks kalta. Svarbiausia laukia kol pastatys, o tada puola kaip šakalai griauti. Negi mažai dar yra laužyno, lai tvarko. Kas buvo Minske, Karaliaučiuje sakė mums tik pasvajoti, o anksčiau buvo atvirkščiai. Ką Jūs darytumėte su darbuotojais kurie statytų 30 metų namą? Vytumėm negrįžtamai kuo toliau, o ką mes darome su 30 m. Lietuvos statytojais? Sugriauti, prisiplėšti ir toliau plėšti, matome ką išdarinėja ir Austėja. Bet Landsberginiams galima.

    Reply
  5. Tomas

    Štai kas sėdi dešimtmečius nebaudžiami miesto savivaldybėj. Ir visiems gerai, nes ten giminės ir artimieji.

    Reply
  6. Kuk!

    Gėda Klaipėdos miestui dėl tokių dalykėlių! Per kelis metus supirko tiek būtų. O pabandyk žmogau nupirkti butą nepraėjus 10 metu!? Tuoj busi apkaltintas neteisėtų bizniu ir įkištas už grotų. O čia, viskas teisėta! Ir ką?

    Reply
  7. Antanas

    Nežinau ir nenoriu žinoti tų machinacijų, dalis žmonių tuo ir gyvena. Man gaila, kad visokie vertelgos menkina Donelaičio vardą. Prie ko čia Šakalienės „versliukas” ir Donelaitis? Gėda tiems, kas sutepė Donelaičio vardą jį suteikdami galimai nešvariam bizniui.
    Viskas baigsis Šakalienės naudai, tai man aišku. Lietuvoje tokių precedentų turime. Visokiems abejotiniems dariniams reikėtų teikti tokius pavadinimu: „Žulikų kontora”, „Mafijozai”, „Vagių namai”, „Aferų karalystė”, „Dugnas” ir kt.

    Reply
  8. Šalygatvine plytele

    Už didelį indėlį puoselėjant miestą pagal užimamas pareigas ir šeimyninė ranga pavadinti Šakaliene miesto šviesulių.

    Reply
  9. Joris

    Te triumfuoja Teisybė, bet panašu, kad griuvėsių gretas ir šis pastatas papildys. O taip nuo jų mieste jau koktu…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This