S. Gentvilas: „Po daugiabučių valdymo reformos krentantys balkonai taptų kasdienybe “

Politikų tribūna

Per 40 000 Lietuvoje esančių daugiabučių namų šiandien yra visiškoje nežinioje. Nepaisant daugiabučių gyventojų, administratorių ir bendrijų vieningos kritikos, Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika ir valstietis Lauras Stacevičius toliau visuomenei perša „nesąmonių rinkiniu“ pramintą naują Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų įstatymo redakciją.

„Neadministruojami namai taptų apleisti, o krentantys balkonai – kasdienybe“ , – sako E. Gentvilas. Palmiros Mart nuotr.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininko klaipėdiečio liberalo Simono Gentvilo teigimu, jei būtų patvirtintas toks neprofesionaliai ir nekokybiškai parengtas projektas, jis padarytų milžiniškos žalos milijonui butų savininkų, paralyžiuotų daugiabučių valdymą, apsunkintų pastatų remontą ir modernizavimą.

„Gyvenimas daugiabutyje reikalauja butų savininkų susitarimo. Tačiau pagal valstiečių siūlomą įstatymą daugiabučiai faktiškai būtų nebevaldomi, o susitarti taptų neįmanoma. Pavyzdžiui, dabar visuotinis daugiabučio savininkų susirinkimas yra šaukiamas kartą per metus, o pagal naują redakciją turėtų rinktis net 4 kartus ir tvirtini ketvirtines ataskaitas. Praktika rodo, kad surinkti gyventojų kvorumą iš pirmo karto – misija neįmanoma. Tuo tarpu nepatvirtinus
ataskaitų, išlaidų nebus galima priskaityti savininkams, todėl pagal naująjį įstatymą jas iš savo kišenės turėtų padengti bendrijos pirmininkas. Esant tokioms sąlygoms, joks sveiko proto pirmininkas nesutiks imtis namo priežiūros ir rizikuoti savo asmeniniu turtu“, – atkreipia dėmesį S. Gentvilas.

Pasak Seimo nario, naujoje Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų įstatymo redakcijoje tokių su realiu gyvenimu prasilenkiančių nuostatų yra tiek daug, kad projektą analizavę daugiabučių administratoriai, bendrijų atstovai jį pavadino netaisytinu „nesąmonių rinkiniu“.

„Sunku atsikratyti įspūdžio, kad įstatymo projektą rengė visiškai apie daugiabučių namų valdymą nenutuokiantys asmenys, nes patvirtinus tokį dokumentą būtų paralyžiuotas bendro naudojimo būsto valdymas visoje Lietuvoje, o pasekmės būtų neprognozuojamos. Neadministruojami namai taptų apleisti, o krentantys balkonai – kasdienybe“ , – teigia Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.

2 Comments

  1. TOKIA NAMO RENOVACIJOS TIKROVĖ

    NUO VIENO MILIJONO DAUGIABUČIO NAMO RENOVACIJOS KAINOS – NAMO ADMINISTRATORIAUS AR BENDRIJOS PIRMININKO KIŠENĘ PAPILDO 15% SUMA ,T.Y. 150 000,00 Eur BUTŲ SAVININKŲ SUMOKAMA DUOKLĖ. PAMASTYKITE IR PRISIMINKITE !!!

    Reply
  2. Adelė

    TAI TIESA SIMONAI. TAČIAU DAUGIABUTIS PRIKLAUSO BUTŲ SAVININKAMS IR JŲ ASMENINIS TURTAS NEGALI BE JŲ SUTIKIMO BŪTI PERDUOTAS VALDYTI KAŽKOKIEMS PRIVATIEMS UABAMS, DAUGIABUČIŲ BENDRIJŲ PIRMININKAMS. DAUGIABUČIAI PRIVALO BŪTI ADMINISTRUOJAMI, t.y. PRIŽIŪRIMI KARTU SU NAMO ATSTOVAIS.
    Naujasis įstatymo projektas fatališkai DISKRINIMACINIS. Tačiau ir šiuo metu veikiantys teisenos aktai daugiabučių administravimo klausimu yra taip pat diskriminaciniai. Manau, kad nei vienoje pasaulio šalyje nėra tokio absurdo, kuris yra mūsų Lietuvoje, kai daugiabučių butų savininkai prievartos būdu privalo administratoriams mokėti už visas suteiktas paslaugas be teisės žinoti už ką ir kokius darbus, be teisės gauti atliktų darbų pagrindžiančius dokumentus. Prievartos būdu kaupti savo asmenines lėšas kažkokio privataus uabo vardu atidarytoje sąskaitoje. O GAL P. SIMONAI MES ESAME UŽ AKIŲ PRIPAŽINTI NEVEIKSNIAIS? ATSAKYKITE, KOKS YRA LIETUVOS PILIEČIO STATUSAS IR KOKIOS MŪSŲ TEISĖS NUMATYTOS LR KONSTITUCIJOJE? ARTĖJA RINKIMAI !!! PAMĄSTYKITE!!!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This