Koronavirusas jau ir Lietuvoje

Koronavirusas, Svarbu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) naktį iš ketvirtadienio į penktadienį pranešė, kad Lietuvoje nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronaviruso (COVID-19) atvejis.

Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta iš Veronos (Italija) vasario 24 d. grįžusiai pacientei. Šiuo metu ji yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kur yra tokiems susirgimams gydyti pritaikyta infrastruktūra.

Informuojama, kad pacientei pasireiškę simptomai yra lengvi, ji šiuo metu neturi temperatūros, jai taikomas reikalingas gydymas. Moteris esą stebima buvo nuo pat grįžimo į Lietuvą.

Ligoninėje yra stebimi trys pacientės šeimos nariai, vertinama jų sveikatos būklė, kol kas jiems COVID-19 simptomai nepasireiškė. Taip pat šiuo metu nustatinėjami su užsikrėtusiąja bendravę asmenys, vertinama jų sveikatos būklė, nė viena kol kas simptomai nepasireiškė.

Sveikatos apsaugos viceministro, Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) koordinatoriaus Algirdo Šešelgio teigimu, esminis uždavinys, kurį reikės įgyvendinti dabar – užkirsti kelią viruso plitimui.

„Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad kuo greičiau būtų nustatyti visi su užsikrėtusiuoju bendravę asmenys. Tai leis pritaikyti numatytas prevencines priemones ir išvengti tolimesnio infekcijos plitimo. Savo ruožtu, prašau žmonių nepanikuoti, sekti oficialią informaciją ir laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių“, – teigia A. Šešelgis.

Atliko saviizoliaciją

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas teigė, kad  informacija apie tyrimų rezultatus iš laboratorijos buvo gauta 1 val. nakties.

9 val. Šiaulių ligoninėje surengtos spaudos konferencijos metu jos direktorius Remigijus Mažeika teigė, jog pacientė buvo ketvirtadienį atvežta greitosios pagalbos automobiliu, personalas buvo pasiruošęs ją priimti. Ji negerai pasijuto vasario 25 d. ir nuotoliniu būdu gavo nedarbingumo pažymėjimą, atliko saviizoliaciją.

„Personalas buvo visiškai pasiruošęs, turime palatas, kurioje ji izoliuota ir karantinuojama. Ji jaučiasi visai gerai, nusiskundimų neturi. Trys šeimos nariai irgi atvežti, jų būklė gera, temperatūros neturi. Ryte ką tik atvežtas jos vyras, paimtas tepinėlis, bus tiriamas, ar yra infektuotas. Yra viena nustatyta diagonozė ir keturi, kurių duomenis turėsime dienos bėgyje. Čia nekalbama apie vaikus”, – sakė vyr. gydytojas.

Kartu su moterimi konferencijoje Veronoje dar dalyvavo penki šiauliečiai. Dviejų iš jų tyrimų mėginiai neigiami.

„Mes labai daug diskutavome, ruošėmės galimai situacijai. <…> Lietuvoje yra virusinių infekcijų pakilimas. Ligoninėje yra paskelbtas karantinas, kas yra įprasta tokiais atvejais. Ligonių lankymas draudžiamas”, – teigė R. Mažeika.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas prašė gyventojų sekti oficialią informaciją ir elgtis pagal taip, kaip informuojama. Kol kas jokių ribojimų mieste nėra.

„Ekstremali situacija yra paskelbta visoje šalyje ir jos skelbti atskirose savivaldybėse nėra prasmės”, – sakė S. Malinauskas.

Institucijoms – nurodymai

Penktadienio vakarą pranešta, kad sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas
Aurelijus Veryga pasirašė sprendimą, kurį turi vykdyti ministerijos bei jų pavaldžios įstaigoms, Šiaulių miesto savivaldė bei savivaldybės, kuriose būtų nustatyti koronaviruso COVID-19 atvejai.

Visi šie subjektai įpareigoti organizuoti visą reikiamą pagalbą žmonėms pagal poreikį. Pavyzdžiui, namuose izoliuotiems žmonėms teikti reikiamą socialinę pagalbą, aprūpinimą maistu ir kitomis būtinomis priemonėmis.

Krašto apsaugos, Vidaus reikalų ir Susisiekimo ministerijos bei jų pavaldžios įstaigos įpareigojamos teikti reikiamą pagalbos šalies oro uostuose dirbantiems savanoriams bei visuomenės sveikatos specialistams.

Šiaulių miesto savivaldybei pavedama atšaukti suplanuotus masinius renginius.

Klaipėdos meras Vytautas Gubliauskas dar trečiadienio vakarą savo „Facebook” profilyje buvo informavęs, kaip galimam koronaviruso atvejui yra pasiruošusi savivaldybei pavaldi Klaipėdos universitetinė ligoninė.

„1. KUL sudaryta labai profesionali infekcijos valdymo grupė;
2. Parengtas detalus veiklos tokioje situacijoje planas;
3. Paruoštas pakankamas įvairių būtinųjų priemonių (vaistai, spec. chalatai, spec. avalynė, spec. kaukės ir t.t.) rezervas;
4. Numatytas ir intensyviai mokomas medicinos personalas galimiems ligoniams (jei jų bus) prižiūrėti;
5. Numatytos ir paruoštos palatos, „boksai” ligoniams priimti;
6. Numatytas galimybė išplėsti vietų skaičių galimiems ligoniams gydyti iki 200 lovų (t.y. visas 4 korpusas);
7. Intensyviai ieškoma galimybių diagnozuoti koronovirusą pačios ligoninės molekulinėje laboratorijoje ( tuo tikslu kreiptasi į Nacionalinį VSC, SAM, o ir pati ligoninė reikiamų reagentų bei greitųjų testų tiekėjų”, – rašė meras.

Artimieji neužsikrėtė

Vasario 28 d. 22.45 val. duomenimis Lietuvoje jau buvo atlikta 116 tyrimų dėl įtariamo koronaviruso. Vieno mėginio rezultatų dar buvo laukiama. Stebima 3303 asmenų, keliavusių po rizikos zonas, būklė.

„Paskutiniu etapu ištirta 14 ėminių dėl koronaviruso (COVID-19) – visi neigiami. Kitu etapu bus tiriami 26 ėminiai. Tarp jau ištirtų ėminių yra šiaulietės, kuriai pirmajai nustatytas koronavirusas, artimųjų ėminiai. Augantis laboratorinių tyrimų skaičius susijęs su tikrinamais jau nustatytojo viruso nešiotojo kontaktais, taip pat ir kitais pagalbos besikreipiančiaisiais ir rizikos kriterijus atitinkančiaisiais asmenimis”, – rašoma specialiai sukurtos vyriausybinės Visuomenės informavimo grupės penktadienio vakarą išplatintame pranešime.

Prieštaringas atvejis

Šeštadienio vakarą, 19 val., medikai suteikė pagalbą 36-erių vilniečiui, kuris grįžo iš Italijos, paliko savo kontaktus oro uoste dirbantiems žmonėms, perėjo patikrą termovizoriumi, jo temperatūra nebuvo pakilusi. Vyras savo automobiliu sustojo prekybos centro IKEA aikštelėje ir išsikvietė medikus patikinęs, kad namuose yra mažamečių vaikų ir jis jaučia lengvus peršalimo simptomus. Pagal standartines procedūras medikai suteikė vyrui visą reikalingą pagalbą ir informaciją. Jo ėminiai išsiųsti į laboratoriją, kol paaiškės rezultatai vyras karantinuojamas Santaros klinikų infekcinių ligų centre.

Pirmadienį vakare Visuomenės informavimo grupės vadovas Skirmantas Malinauskas patikslino, kad paaiškėjo papildomos įvykio aplinkybės.

IKEA, atlikusi tyrimą, kreipėsi į Ekstremalių situacijų valdymo centrą su papildoma informacija. Nors 36-erių vilnietis, parvykęs iš Milano, oro uoste ir buvo įspėtas apie koronaviruso grėsmę, paliko savo duomenis, buvo patikrintas termovizoriumi ir aiškiai suvokė visas rizikas, prieš tai jis vis dėlto užėjo į IKEA parduotuvę. Po sekmadienį atliktų tyrimų paaiškėjo, kad asmuo nėra virusų nešiotojas.

„Norime patikslinti informaciją tam, kad būtume atviri ir neprarastume pasitikėjimo. Kadangi asmuo nėra viruso nešiotojas, jo kontaktai atskirai nustatomi nebuvo. Tam tiesiog nebuvo būtinybės. Esame dėkingi, kad IKEA pateikė papildomą informaciją, ir ja iš karto pasidalijame su visuomene. Kartu norime paskatinti ir kitas verslo įmones bendradarbiauti. Vis dėto šį atvejį ne kartą pats paminėjau kaip pavyzdinį. Šiandien turiu pasakyti, kad matome akivaizdų pavyzdį, kaip nereikėtų elgtis. Asmuo, žinodamas, kad grįžo iš šalies, kurioje koronaviruso židinys, nuėjo į didelę viešą erdvę, kurioje daug lankytojų. Toks elgesys visiškai nesuprantamas. Milanas yra miestas, iš kurio grįžusiems žmonėms rekomenduojama karantinuotis namuose. Tokių rekomendacijų nesilaikymas kelia riziką aplinkiniams. Apgailestauju, kad vakar pateikta informacija nebuvo tiksli. Taip pat pabrėžiame, kad valstybė yra pasirengusi visiems atvejams. Tam yra specialios procedūros, kurių šiuo metu tiesiog neprireikė aktyvuoti“, – cituojamas S. Malinauskas.

Kovo 5 d. 11 val. duomenimis, ištyrus mėginius dėl koronaviruso naujų atvejų nėra. Iš viso jau atlikti 235 tokie tyrimai, stebima 5103 asmenų būklė.

Tarp pirmadienį ištirtų 7 mėginių buvo ir pakartotinis Šiaulių pacientės ėminys. Jis buvo teigiamas. Tai reiškia, jog ši pacientė dar turės praleisti šiek tiek laiko gydymo įstaigoje. Ji galės būti išleista tik tada, kai du kartus per 24 val. atlikti tyrimai bus neigiami.

Virusas jau ir Latvijoje

Pirmadienio vakarą pranešta, kad Latvijoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis – infekcija diagnozuota neseniai Italijoje pabuvojusiai moteriai.

Ji šeštadienį parskrido iš Miuncheno, prieš tai pabuvojusi koronaviruso protrūkio apimtame Italijos šiauriniame regione, Veronos mieste, kuriame buvo ir užsikrėtusi šiaulietė.

Iš Miuncheno moteris išskrido bendrovės „airBaltic“ reiso lėktuvu, pakilusiu 15.40 val. vietos laiku. Ji kelionės metu simptomų nejautė.

INFORMACIJA

SAM primena, kad nekeliavus į šalis, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Tuo metu, jei simptomai pasireiškė per dvi savaites po kelionės į paveiktas zonas ar kontakto su žmonėmis, kuriems patvirtintas COVID-19, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

SAM kartu su Lietuvos banku taip pat paaiškino, jog šiuo metu nėra įrodymų, kad koronavirusas plistų per euro banknotus.

„Viruso, kaip ir įprasto sezoninio gripo, atveju užsikrėtusio žmogaus kvėpavimo takų sekreto lašeliai patekę ant banknotų, kaip ir ant bet kurio kito paviršiaus, išlieka aktyvūs ribotą laiką. Be to, užsikrėtimo virusu per banknotus tikimybė yra labai maža, palyginti su kitais paviršiais, pavyzdžiui – durų rankenomis, turėklais, šviesos jungikliais, pirkinių krepšeliais”, – rašoma pranešime.

Visgi šeštadienį ministras A. Veryga jau ragino kuo mažiau naudotis grynaisiais. 

KOMENTARAS

Vytautas Kasiulevičius, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius

Italija tapo SARS-CoV-2 viruso šaltiniu Lietuvoje. Labai svarbu, kad Lietuva jau pirmadienį ėmėsi visų veiksmų, įtraukdama šiaurės Italiją į viruso protrūkio zonos sąrašą. Dar kartą kviečiu Lietuvos piliečius nevykti į Italiją, Kiniją, Iraną, Pietų Korėją, Singapūrą, Japoniją, Honkongą, o Lietuvoje atšaukti masinius renginius. Kiek įmanoma lėtesnė viruso plėtra šalyje užtikrins geresnį pasirengimą infekcijai ir jos valdymą. Kartu turime išlaikyti sveiką protą. Panika nepadės. Pacientė izoliuota geroje ligoninėje.

4 Comments

  1. Simona

    Ble ble

    Reply
  2. Viktorija

    Tai,kad grizusieji is kitu saliu apskritai tik oro uostose tikrinama. O kaip tie,kurie grizta sausumos keliais? Autobusais is ir i Italija keliauja gudruciai! Va kokie protinguoliai?

    Reply
  3. Lina

    Čia kad neplistų yra visų mūsų pastangos užkirsti kelią plitimui. Jai grįžusieji iš tų vietų nesistengia savęs izoliuoto nuo aplinkinių tai niekas nepadės ir viruso nesustabdys

    Reply
  4. Stefani

    To ir reikėjo tikėtis

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Mums rašo

Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Granados

Praėjusią savaitę Klaipėdos Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Ispanijos, Colegio Cristo Rey Granada. Iškilmingai pasitikti „Erasmus+“ mainų programoje dalyvaujantys mokiniai ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This