Verygos klaidos ir mūsų sprendimai

Nuomonės

Linas Poška
2020-03-13

Komentarų: 28

Žmonių naujasis virusas kol kas (penktadienis, pavakarė) nenužudė, tačiau viena auka jau yra: Valstybės ekstremalių situacijų centro vadovo Aurelijaus Verygos reputacija.

Šis ponas jau padarė bent tris akivaizdžias ir mums brangiai kainuosiančias klaidas:

1) Neužtikrino visuotinės vakcinacijos nuo gripo. Kodėl ji svarbi naujojo viruso grėsmės akivaizdoje – žr. čia. 

2) Nuvertino pavojaus grėsmę. Kiekviename viešame savo pasisakyme ragino nekelti panikos. Žmonės jo ir paklausė – panikos nekėlė, nekeitė savo planų. Keliavo slidinėti, skrido į Kanarus jau esant žinioms apie grėsmę. Prezidentas paklausęs Verygos nepanikuodamas ėjo žiūrėti krepšinio. Sąžiningai dalijant, bent pusė atsakomybės už asocialų tų žmonių elgesį tenka Verygos vydytai „antipanikinei“ propagandai;

3) Infekcijos atvejus žvejojo per retu tinklu. Dešimt tyrimų per dieną visai šaliai – šiek tiek daugiau negu nieko. Dabar mes turime tris infekcijos paliestų žmonių aibes: išaiškintus, sergančius neišaiškintus, infekuotus ir infekuojančius (dar) nesergančius. Galiojusio supergriežto užsikrėtimo tikrinimo protokolo dėka antroji ir trečioji kategorijos gali šimtus kartų viršyti išaiškintųjų skaičių.

Veryga jau tapo politiškai toksiškas ir patys jo politiniai kolegos, neabejoju, greitai jo paslaugų atsisakys. Tačiau lieka klausimas, ko mums prašyti ir laukti iš Klaipėdos valdžios.

Pirmiausia, manau, galime prašyti, kad Verygos vadovaujamo Valstybės ekstremalių situacijų centro teikiamas rekomendacijas vykdytų pertikrinę pagal klaipėdiečių specialistų patarimus. Savarankiškai analizuotų užsienio miestų patirtį, ypač „sėkmės istorijas“ (tokių yra), naudotųsi jų sprendimais.

Mieste yra profesionalių epidemiologų, į jų patarimus verta įsiklausyti. Ir ne tik epidemiologų čia reikėtų: vertinga būtų, kiek tai susiję su žmonių elgsena, ir sociologų bei psichologų išmintis. Tokių irgi turime.

Gaila, labai gaila, kad centrinės šalies valdžios kompetencija nebegalime pasikliauti šioje bėdoje. Tačiau būsime saugesni, jeigu elgsimės taip, tarsi Lietuvos politiniame žemėlapyje kol kas Vilnius būtų – iškirpta skylė.

28 Comments

  1. Feliksas

    Ponas Linai. Reikia tik džiaugtis, kad šiuo laikotarpiu turime tokį Sveikatos Apsaugos ministrą, kuris labai gerai mato visą sveikatos sistemą, o ne atskirus segmentus. kas padaryta, viskas labai laiku ir gerai. Patys Prancūzai giria Lietuvą, visiems rodo už pavizdį, nes tiek Prancūzija, tiek Italija, tiek Ispanija sureagavo, bet labai pavėluotai. Lietuva sureagavo pačiu laiku. Kiek turime sergančiu Korona virusu, visi įvežtiniai, Lietuvoje užsikrėtusių dar nėra. O jeigu Universitetinėje ligoninėje ko trūksta, tai privalo pasirūpinti šios ligoninės steigėjas- tai Klaipėdos m savivaldybės administracija su Grubliausku priešakyje. tegu Grubliauskas mažiau politikuoja, mažiau pūčia į tą pačią dūdą su V. Janušoniu, tegu daugiau dirba. Kai KUL gydytojai kreipiasi pagalbos į SA ministrą dėl nepakenčiamo darbo šioje ligoninėje, Grubliauskas pirmas šoka užsistodamas šį vyr. gydytoją, motyvuodamas, kad tai savivaldybės pavaldumo ir SA ministras tegu nesikiša. Bet kai jau atsirado tokia bėda, šaukiasi, kad tai problema jau valstybinio lygio, savivaldybė nuošalyje. Veidmainis Grubliauskas.

    Reply
  2. Patrijotas

    Kaip gerai,kad gali ką apkaltinti…O žmonės neišprūseliai , lapausiai,kaip pietų Korėjoje reikejo nurodymus duoti…taip tai Lietuviai visažiniai…Juk matė kokia situacija, ko keli savo sėdynę iš Lietuvos…O Veryga šaunuolis,kolkas man jis geriausias ministras…Stiprybės jam.

    Reply
  3. Jonas

    Ocho, kiek užtariančių Verygą. O Verygos draugelė Širinskienė Kubiliui komisiją užtaisė, kad jis krizės metu, atsieit Valstybę negyvai nuvarė. Visą Lituvą sukiršino prieš jį. Manau ir jūs ne vienas keikėt jį susiriesdami. Parašysiu vieno iš Verygos užtarėjo Antano Bakso žodžiais (tegu ir draugė Širinskienė perskaito):,,Yra už ką Kubilių kritikuoti,bet ne už šitą. Kaip lengva post factum aiškint kaip daryt reikėjo „. Tai daba paaiškinkit ,,valstiečiai” šitai ,, valstietei” kaip nereikia aiškint post factum. Dabar pasaulinės krizės nėra, bet vistiek varo Lietuvą į pelkę. O dabar koronas užėjo, tai galutinai nuvarys tie dvarponiai. Ačiū A. Baksui, kuris saviems parodė, jog negalima šikti ant kitų, pats į š. įlipęs. Ne šventasis ir p. Veryga, bet ir aš manau ar atsirastų toks gudresnis kai nežinoma liga, krizė siaučia. Kaip ir Kubiliui.

    Reply
  4. Antanas Baksas

    Yra už ką Verygą kritikuot bet ne už šitą. Kaip lengva post factum aiškint kaip daryt reikėjo. Wow. Slėpkis po lapais Linai. Už nesamonių skleidimą atsakomybė turi būt.

    Reply
  5. Irena

    Džiugu, kad dauguma komentatorių sugeba mąstyti savo galva. Gal geriau pamąstykit apie savo klaidas, p. Linai?

    Reply
  6. ~30 metų urgentinėje medicinoje patirtis

    Šmeižtas. Esminių klaidų nepadaryta. Manau jis padarė ką galėjo. Tyrimai negydo. O gydymo nėra. Kuo daugiau tyrimų bus tuo blogiau, nes medikai żinos ką gydyti ir ko ne. Įsivaizduokite jūsų teigiamas tyrimas, tai galim negydyti, o kol nėra tyrimo reikia gydyti. Tai pradedam rūšiuoti žmones p.Poškau? Į raupsuotus ir ne? Jokio loginio pragmatiškai mąstymo nematau. Tik šmeižtas. Pirmyn daryti tyrimus, žinosime ką gydyti ir ko ne…….. O Tamsta nors medikas?

    Reply
  7. nesvarbu

    Rado progą ant Verygos „užvažiuit” ???

    Reply
    • Pilietis

      Prabilo „kukutis”

  8. Ignas

    Dabar jau viskas yra taip kaip yra. Mano manymu, įpatingoji komisija, turi teisę įsakyti visiems ką tik grįžusiems iš koronavirusu užkrėstų šalių ir su jais bendravusių saviizoliuotis ir apie tai prasinešti savo sveikatos priežiūros įstaigai. Tuomet būtų didesnė keliauninkų atsakomybė.

    Reply
  9. Zita

    Neieškokime kaltų, jei patys nemokame elgtis tinkamai. Visada kažkas liks kaltas. Mūsų sveikatos ministras išties įdeda daug pastangų, bet deja jis nėra dievas ir visų neapsaugos. Saugokimės patys ir saugokime kitus.

    Reply
    • Vile

      Didziuojuos šiais teigiamais komentarais. Klaipėdos krašto žmonės imasi spręst problemą pradėdami nuo savęs, o ne oasiduidami autoriaus šmeižtui be pagrindo.

  10. Anonimas

    Tam, kad ką prarasti (pvz. reputaciją), pirmiausia reikia tai turėti. Veryga jau seniai nerizikuoja reputacijos praradimu.

    Reply
  11. Stebėtojas

    Straipsnio kūrėjas suklydo bent du kartus… Nekelkite bangų stiklinėje… Jūsų straipsnis yra antra medalio pusė, pirmsjai priklauso tie kurie nebijo koronos viruso…

    Reply
  12. Nijole

    Nesutinku su straipsnio autoriumi.Buvo visi informuoti apie padeti Europoje ir Kinijoje, kodel ten(Italijon) vyko?Ar mazi vaikai?Ir gryze elgesi nepilietiskai.Nera geriau niekur Europoje, tai kodel Veryga kalti prie kryziaus?

    Reply
    • Nijole

      Žinote, kažkodėl prisiminiau sovietinius laikus, kai nebuvo galima važinėti po užsienius, dabar gi matot praturtėjom ir vietoj to, kad kelti Lietuva ant kojų, lekiam ir vezam tuos pinigus kitiems, nepaisant to, kad turime savo pajūrį, savo gražius kurortus, kaimo turizmą, kokio velnio lekiat į tą užsienį, kokiu medum tas užsienis pateptas, todėl ir parvežat visokias epidemijas ir rizikuojat ne tik savo gyvybę, bet ir kitų žmonių sveikatą ir gyvybę. Šiuo metu valdzia privalo uždaryti visas sienas su Lietuva ir nieko neįsileisti ir neišleisti iš šalies, jei tai būtų padarė kinai, gal ir nebūtų šiandien tokių pasekmių. Daugelis pamanys, kad gal pavydžiu tiems, kurie važinėja į užsienius, tikrai nepavydžiu, tik labai pergyvenu, kad mūsų tautiečiai patys sau kasa duobe, iš kurios ko gero bus labai sunku išlipti.

    • Anonimas

      Is karto nusauti niekas del jo ne verktu
      ???

  13. Kuk

    Man tai tas Veryga atrodo kaip nežinotų ką daryti, sitoi situacijoj. Juokiasi kaip maz
    Aš vaikas ir ramina visus. Čia jau ramybę nei toli nebekvepia. Uždaryti sienas kad kekšės nelakstytu ir ne neštų virusą iš kitų šalių! Viskas!

    Reply
  14. Kristina

    Nesutinku su straipsnio autoriumi.
    1. Visus aprūpinti vakcina neįmanoma.Nors šiais metais labai daug kas skiepijosi nuo gripo.
    2. SAM ministras A. Veryga prašė nekelti panikos, nes žmonės puolė pirkti kaukes, dezifekcinį skystį, kruopas… ir t.t. O dėl renginių ir kelionių kvietė labai pagalvoti, nes uždrausti jis neturėjo teisės. Kas protingas pagalvojo, o nuo durnumo vakcinos nėra.
    Autorius kaip nori, taip ir interpretuoja ministro pasisakymus.

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu

    • Rena

      Visiškai pritariu!

  15. w

    Pas mus pilna „ekspertų“… žinančių, kaip turi dirbti kiti.

    Reply
  16. Tikrai taip

    Pas pilna „ekspertų“, visi žino, kaip turi dirbti… kiti. Būtų gerai, kad žinotų ir kaip patys turi dirbti.

    Reply
  17. Linui

    1) neimanoma. nueik i FB mamyciu foruma ir pasiulyk skiepyti 🙂 uzmus nh.

    2) Nauseda letenelem plojo zalgyriui ir zvenge is „durnelio sveikatos ministro”

    3) Zinau, kad gero noriu. Bet fuck politika. Dv tvardytis.

    Reply
  18. Skaitytoja

    Atseit su Vilniaus epidemiologais Veryga rysio nepalaiko? Linai, straipsnis si karta tuscias. Uz uzdaru duru bambeti lengva.

    Reply
  19. O

    Linai duokit pakomentuoti medikams. Suprasite situacijos baisums

    Reply
  20. Vytautas

    Linai, tu neteisus.
    Panikuoti – nereiškia laimėti. Aišku, nieko nedaryti – kvaila, tačiau triesti į kelnes irgi nesveika. Nehigieniška ir panašiai.
    Dėl Verygos tu oirgi klysti. Palygink su visais buvusiai ministrais. Gal gali nurodyti bent vieną geresnį.
    Jei rasi – pranešk. Tauta įvertins.
    Vertinti reikia istoriškai ir matyti perspektyvą.
    Nuoširdžiai

    Reply
    • Valdas.

      Pritariu 100%.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This