Už nesuvaldytas patyčias Simono Dacho progimnazija nukentės finansiškai

Švietimas

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje byloje moksleiviui priteisė 1000 eurų neturtinės žalos iš uostamiesčio Simono Dacho progimnazijos bei dar 2000 eurų iš kito moksleivio, kuris, neteisėtai pasinaudojęs pirmojo prieiga prie elektroninio dienyno, išsiuntė necenzūrinio pobūdžio žinutes.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Teismo pranešime rašoma, kad ieškovas kreipėsi į teismą su prašymu priteisti solidariai iš moksleivio ir uostamiesčio mokyklos 4000 Eur neturtinės žalos atlyginimą ir 4000 Eur neturtinės žalos atlyginimą subsidiariai iš nepilnamečio atsakovo tėvų. Ieškovo motina taip pat prašė priteisti 1000 Eur turtinės žalos, patirtos dėl išlaidų advokato pagalbai ikiteisminio tyrimo metu, atlyginimą iš atsakovo (moksleivio) bei jo tėvų.

Ieškovas nurodė, kad kitas moksleivis neteisėtai sužinojo jo prisijungimo prie elektroninio pašto ir elektroninio dienyno „Mano dienynas” duomenis ir išsiuntė dvi necenzūrines žinutes – vieną mokyklos sveikatos priežiūros specialistei, po savaitės – visiems mokyklos mokytojams ir klasės draugams. Žinučių turinys buvo ne tik necenzūrinis, bet ir jame seksualine prievarta buvo apkaltintas ieškovo tėvas.

Klaipėdos apylinkės teismas ieškinį tenkino iš dalies ir priteisė ieškovui iš žinutes išsiuntusio moksleivio 500 Eur neturtinės žalos atlyginimą, jo motinai 1000 Eur turtinės žalos atlyginimą, o jei atsakovas neturėtų uždarbio ar pajamų, nurodytos sumos subsidiariai priteistos iš atsakovo tėvų. Pirmosios instancijos teismas nepriteisė neturtinės žalos atlyginimo ieškovui iš mokyklos, nes konstatavo, kad neįrodyti mokyklos neteisėti veiksmai.

Apygardos teismas, išnagrinėjęs ieškovo ir atsakovo apeliacinius skundus, pakeitė pirmosios instancijos teismo sprendimą ir priteisė ieškovui didesnes neturtinės žalos atlyginimo sumas iš abiejų atsakovų – kito moksleivio bei mokyklos.

„Apygardos teismo teisėjų kolegija nustatė, kad pirmosios žinutės turinys yra apie ieškovo tėvo veiksmus, kurie susiję su nusikalstama veika, seksualiniu smurtu prieš nepilnametį sūnų, o antrąja žinute buvo paskleista necenzūruota seksualinio pobūdžio informacija apie paties ieškovo veiksmus. Ši informacija paskleista tarp to paties amžiaus asmenų – ieškovo bendraklasių. Teismo nutartyje pažymėta, kad „tokiame amžiuje vaikai itin jautriai reaguoja į neigiamus išgyvenimus/įvykius, taigi akivaizdu, kad tokio pobūdžio ir turinio apie juos paskleista melaginga informacija gali turėti reikšmės paauglių elgesiui, emocinei būsenai ir sveikatos problemoms“. (…) Veiksmai buvo tęstinio pobūdžio, apgalvoti, atlikta daug tyčinių veiksmų, siekiant pažeminti ieškovą, kiekvienas iš šių veiksmų laikytinas pavojinga veika. (…) Atsakovas ne tik pažeidė ieškovo teisę į privatų gyvenimą ir jo slaptumą, bet ir ieškovo vardu paskleidė apie ieškovą ir jo tėvą tikrovės neatitinkančius, žeminančius jo garbę ir orumą duomenis, tėvui priskirdamas nusikaltimu pripažįstamą veiką, dėl to 500 Eur neturtinės žalos atlyginimas nekompensuoja patirtų neigiamų išgyvenimų”, – rašoma teismo pranešime.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad mokykla tam tikrų veiksmų – ieškovo paskyros blokavimas, kreipimasis į policiją – ėmėsi tik po ieškovo motinos pakartotinio kreipimosi, o ne iš karto po pirmosios žinutės. Mokyklos vadovybė ne tik nesuteikė mokiniui ir jo tėvams reikiamos psichologinės pagalbos, bet toliau neteisėtai neveikė, mokytojų neinformavo apie incidentą, neaptarė pedagogų veiksmų, grįžus mokiniui po incidento į mokyklą.

Teisėjų kolegijos vertinimu, jeigu mokykla po pirmosios žinutės išsiuntimo būtų dėjusi pastangas nustatyti jas rašiusį asmenį, antrosios žinutės galėjo ir nebūti.

Apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

2 Comments

  1. Tomas

    apie šią mokyklą eina labai negeros kalbos, pradedant direktore ir jos įdarbintų giminių klana,baigiant mokiniais.

    Reply
  2. Auka

    Labai puiki auklėjimo priemonė. Tik dar reikėjo ir iš mokyklos pašalinti kokiems penkiems metams. Va tada tai baigtųsi visos patyčios!
    Pagarba tokio auklėjimo iniciatoriams! ✌?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

S. Dacho progimnazija: nebejaučiame didelio nerimo dėl rudens

Nuo rugsėjo 1-osios 1, 3, 5, 7, 9 ir III gimnazijos klasių mokiniai mokysis pagal atnaujintas ugdymo programas. Kitose klasėse ...
2023-05-22
Skaityti daugiau

Švietimas

Dvi Klaipėdos regiono mokinių komandos varžysis tarptautinio konkurso finale

EU-CONEXUS skelbto mokyklų konkurso „Think Smart, Create Green“ nacionaliniame finale, vykusiame Klaipėdos universitete, sėkmė lydėjo Klaipėdos S. Dacho progimnazijos ir ...
2023-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Įskilusi Simono Dacho progimnazijos siena atvėrė ir daugiau palikto broko

1930 metais statytame Simono Dacho progimnazijos pastate, esančiame Kuršių aikštėje 3, atlikus Klaipėdos miesto savivaldybės skirtą ekspertizę, buvo nustatyta pavojinga ...
2023-03-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This