Pagaliau pričiupom!

Mums rašo

Aleksandras Sakas
2020-04-15

Komentarų: 45

Pagaliau pričiupom tuos, kurie dusino mus daug metų!

Šį kartą, užuot ilgai ir nevaisingai svarsčiusi – drausti ar nedrausti, mūsų valdžia ėmė ir uždėjo antsnukius visiems rūkaliams. Dūmelį gatvėje dabar retai kada užuosi.

Bru-nO (pixabay.com) nuotr.

Policija kiekvienam su cigarete dantyse greitai išrašo baudą. Ir teisingai, nes kas galėtų paneigti, kad smagiausia virusui skraidyti su dūmu, ant jo kietųjų dalelių – toli ir aukštai.

Dar reiktų išguiti rūkalius iš daugiabučių.

Žmogaus teisės? Nedrebėkim – viską galima suderinti. Jeigu esame teisūs, tai kaip teisingumas gali būti prieš mus? Juk tie kenkėjai turi pasirinkimo laisvę – rūkyti ar nerūkyti. Tai mes iki šiol negalime pasirinkti – kvėpuoti ar nekvėpuoti.

Akivaizdu, kad toks kenksmingas įprotis, kaip rūkymas, nesuderinamas nei su šeima, nei su kaimynais. Racionalu būtų steigti rūkalių viengungiškas kolonijas laukuose už miesto. Gal prie Dumpių…

45 Comments

  1. Palmira Martinkienė

    Karantinas- puiki terpė įvairių draudimų ir griežtos rankos šalininkams pasireikšti. Lyg draudimų Lietuvoje dar būtų per mažai. Ypač liūdna, kad tarp „draudikų” pateko ir šis autorius…

    Reply
  2. Aliona

    Bebiliskas straipsnis… pesciom vaiksciokit, lauzu nekurenkit, gamiklas uzdarom. Ir dar didele kruva visokiu kitu prezasciu, kas jius nuodija daugeu negu tabako dumai. Jau tokias nesamones raso tikriausiai jau idejos baigesi …. man rukantis tikrai netrugdo o smirdantis gariunu siukslinas jo. Tai gal kituokiu minciu paeskosit negu suda pilti ant rukanciu. Dar ne vienas vaikas zalias negime o vat nuo alkoholio 100-tai negyvu naujagimiu…

    Reply
    • Magyla

      Jūs, Aliona, iš tų, kuriems nors kuolą ant galvos tašyk… Čia pat komentaruose cituojamas Nacionalinis vėžio institutas, ten ir apie rūkalių vaikus yra („Rūkančių tėvų, ypač motinų, rūkančių nėštumo metu, vaikai dažniau nei nerūkančiųjų serga smegenų ir kitais vaikams būdingais piktybiniais navikais”), bet jūs geriau žinote, o tiksliau – nieko žinoti nenorite. Suprantama, jūsų momentinis malonumas jums svarbesnis už kitų, net artimiausių jums žmonių sveikatą.

  3. Irena

    As pati rukanti bet ir uz tai pritariu kad gatvese ir balkonuose nerukitu reikia gerbt ir kitus rukantis turi rast kur parukyt kad kitu nenuodit

    Reply
    • Anonimas

      Varom parukyti susirade koki nuosalu kampeli kur zmoniu nebuna. ??

  4. Aurelijus ne TheRyga

    Radot bėda – rūkantis dėvi 2 kaukes – vienoj skylute cigaretei. Pakėlei ar nuleidai žemiau ir rūkai.

    Reply
  5. Anonimas

    O Grigeo 10metu terse

    Reply
  6. Rima

    Kažkodėl niekas alkoholio nepaminėjo.Kiek nužudymų, kiek avarijų ar paprasčiausiai morališkai sulaužytų gyvenimų.Rūkalius bent žmogaus tiesiogiai neužmuša.Bet kas geria tai nemato čia nieko blogo, net jei savo vaikų likimus sulaužo.Svetima įda blogiausia.

    Reply
    • Nezabitauskas

      Deja, klystate. Įveskite paieškon „mirties priežastys”. Rasite Higienos instituto duomenis. 2018 metais buvo 72 nužudymai, 224 mirtys transporto įvykiuose. Nuo plaučių vėžio mirė 1200. O daugiau nei 90 % visų plaučių vėžio atvejų – nuo rūkymo (žr. žemiau mano komentare citatą, ją galite patikrinti).

  7. Vv

    Aš rukantis. Draudžiant rūkyti reiškia pažeidžiat mano teises

    Reply
    • Magyla

      Taip ir vagys galėtų sakyti, kad drausdami vogti, pažeidžiame jų teises.

    • Anonimas

      Bet cigaretės nėra uždraustos. Jei jas rūkantys daro nusikaltimą, tai turi uždrausti pačias cigaretes.

  8. Anonimas

    Rukanciu daugiau tai nerukancius i kolonija ir i laukus?

    Reply
    • O kur tavo logika

      Kas tada rūkaliams cigaretes gamins?

  9. Nesvarbu

    Koks skirtumas rūkai ar ne likimas visų vienodas mirtis

    Reply
    • Magyla

      Tačiau rūkantiems mirtis ateina greičiau. Bet mat juos galas, toks jų pasirinkimas. Blogai yra tai, kad jie verčia kvėpuoti nuodingais dūmais ir aplinkinius.

  10. Antanas

    Mano babyte iki 94 gyveno,ruke Pamir ,Prima ir mire nuo senatves. Apie tuos sirgimo procentus reikia patyleti, niekas nazino kaip butu buve jei jis butu nerukes. Cia tik prielaidos. Nesakau kad sveika rukyti, bet sudo malti nereikia. Rukaliaus isleidziamas dumas susimaiso su didelio oro kiekiu, jei kas atliktu tyrimus tai kates smarve bute butu 10 kartu didesne, o ka besakyti apie sunis kurie buna versio didumo.

    Reply
    • Nepavyks

      Antanai tavo babyte rūke tabaką, atrask tu dabar jo parduotuvėje?

    • Magyla

      Antanai, o ko apie savo pusbrolį neparašei? Tą nė 50-ties neturintį, kuriam dėl rūkymo komplikavosi cukraligė ir kuriam teko nupjauti abiejų kojų pėdas? Tiesa, invalido vežimėlyje jis ir toliau peša dūmą, cigaretes pirkdamas už visuomenės jam mokamą pašalpą.

  11. Anonimas

    Jau nežino iš kur pinigu islupti greitai mokesim kad kvepuojam. O kaip bus su bomzais jie irgi smirda irgi baudas des jiem tegul nejuokina, apsjuoks prieš visą pasaulį

    Reply
    • ne apie ta kalba eina

      Kalbama ne apie dvoka o apie kenksmingas medžiagas cigarečių dūmuose

  12. Nezabitauskas

    Ką ten šuniukai! Rūkymo pandemija pavojingesnė už išgarsintą koronos epidemiją (skaitykit žemiau mano atsakymą vienam rūkaliui, neva abejojančiam rūkymo žala). Bet jei koronos atveju valdžia nepabūgo stabdyti daugelio ekonomikos šakų veiklą, tai daug didesnio masto ir nuolat mus naikinančiai rūkymo pandemijai pasipriešinti valios nėra.

    Reply
  13. Teisus

    Jo sioje situacijoje butu sunku atras viduriuka kad ir kaip bebutu bet pasirodo kad savotiskais kenkejais esame visi vieni pakencia dumu kvapa 5min. Kiti klausosi kiauras dienas sunu orkestru ir stengiasi neilipti i sudus….

    Reply
  14. Nerukantis

    Reiktu tada si klausima skelt dvejopai jai rukymas kenkia kaimynams suprantama o tada ka daryti su sunu ale augintojais kurie turi pilnas laiptines blusiu prisieme eina pridergia zolynus gelynus ir nelabai kas pasistengia susirinkti tai cia irgi nesuderinama prisikti zolynai kuriais begioja vaikai irgi kenkia ne ka maziau nei rukaliai taip kad sumdami ant vienu atsigrezkite ir i save kokie brudai patys esate;)…

    Reply
    • Sutinku

      Plius dirbantys kaimynai visai dienai iseje i darbus palieka brisius vienus tai jie ir staugia kiauras dienas ne duoda nei ramybes nieko o jai yra tokiu ale myletoju kurie ir ne po viena laiko tai cia ne tik zmogaus teises pazeidziamos bet ir blusiu taip kad rasydamū pamastykit koki brieda stumiat….

    • Veronika

      Įdomu, kodėl šitaip leido valdžios atstovai visiems priveisti tiek „sočiai „gyvūnų ,o baudų dėl teršiamos aplinkos nesiekia atitink.skirti ,tiems mylėtojams gyv.Kiek dar galima bus „džiaugtis”tokia smarve,ne tik senukams ,bet svarbiausia vaikams nebebus ,kur laimingai gyventi ir žaisti.

    • Ss

      Mūsų šunys svaresniai nei jus

    • Anonimas

      O po šiukšlėm,padangom ir šukėm užverstus miškus,laukymes,paupius nėra baisu vaikus išvest?Turbūt šunys ir katės tas šiukšles ren palieka….Gyvūnai gi neapsigins,o nuo dvikojo šiukšlintojo už pastabą ir į srėbtuvę galima gaut….Tai dėl visko kaltinkim gyvūnus…paprasčiau gi.Iššaudykim paukščius-nes klykauja ir kakoja kur papuola…

  15. Taip

    Pritariu 100%!

    Reply
    • Vilija

      Mūsų įmonė,- maisto pramonė,dirbam su kaukem,bet ieini ir išeini per kiema kur sėdi buris rūkančiųjų ir spjaudo po kojom be kaukiu, šitas turinis nešamas visur , kodėl taip leidžiama? Karantino metu turi būti uzdrausta imonese rukyti.

  16. Eola

    Įdomu sužinoti statistika kiek susirgo rūkorių, tuomet galima daryti išvadas.

    Reply
    • Nezabitauskas

      Matyt, kad nenorit tos statistikos žinoti – juk ji internetu lengvai pasiekiama. Vis tiktai pacituosiu Nacionalinį vėžio institutą: „Tabako rūkymas – svarbiausias tarp visų žinomų vėžio rizikos veiksnių. Daugiau nei 90 % visų plaučių vėžio atvejų priežastis – tabako rūkymas. Rūkantieji 10–20 kartų dažniau serga plaučių vėžiu nei nerūkantieji. Plaučių vėžys – vienas dažniausių vyrų piktybinių navikų. Skaudu, kad didėja ir moterų sergamumas plaučių vėžiu. Rūkymas yra viena iš pagrindinių burnos ertmės, ryklės, gerklų, skydliaukės, kasos, skrandžio, šlapimo pūslės bei inkstų piktybinių navikų priežasčių. Rūkančių tėvų, ypač motinų, rūkančių nėštumo metu, vaikai dažniau nei nerūkančiųjų serga smegenų ir kitais vaikams būdingais piktybiniais navikais”. Citatą galite patikrinti, įvedę paieškon „Tabako rūkymas”. O žinote, kiek per metus nuo vėžio miršta Lietuvoje? 2018 metais – 8205 (2019 m. duomenų neradau). Taip taip, 8 tūkstančiai su viršum!

  17. Rsa

    Žinoma nesutikus, nes žmonių gatvėje nėra

    Reply
  18. Nezabitauskas

    Taip, daugiabučių klausimas aktualus. Akivaizdu, kad toks kenksmingas įprotis, kaip rūkymas, nesuderinamas nei su šeima, nei su kaimynais. Racionalu būtų tiems vargšams steigti viengungiškas kolonijas laukuose už miesto. Gal prie Dumpių…

    Reply
    • pritariu

      ???

    • Vitalius

      Nepatinka kvapas eikit i k aima gyventi.masinu ismetamosios dujos daug ken ksmingesnes nei tabako dumai tai bauskim ir visus vairuojancius trasporto priemones.

    • As

      O pati nenori prie dumpiu, kiekvieno žmogaus pasirinkimas, ar neperdaug pas mus draudimu, greit pirstelet nebeleis, turėsi kaimymo atsiklaus

  19. Č.

    Geras pastebėjimas.

    Reply
    • Č.

      Rūkantiems būtų gera proga mestį mirtiną įprotį.

  20. Ka cia peza sis lanzberlenino anukas? Kanapiu salutinis poveikis?

    Reply
  21. Gintas

    Jau seniai aisku, kad rukantys pazeidzia nerukanciu teises. Gerai, kad ledai pajudejo.

    Reply
    • As

      Nustokit jus apie savo tas teises.O kas bus, kai nusipersi gatvej, juk kazkas gali rekti, kad pazeidei neperdziancio teises.Iki absurdu jau grybus pjaunam su tom teisem.

  22. px

    net neskaiciau!!! dzin ?????

    Reply
  23. Inga

    Labai geras straipsnis. Ir aš pastebėjau, kad rečiau sutiksi rūkantį gatvėje.

    Reply
    • Bandau nerukyt.

      O kad gatveje daug maziai zmoniu nepastebejot?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kur giria žaliuoja, ten kieno namai?

Vieną šių metų birželio pavakarę, užbaigdama Lietuvos vakarų krašto dainų šventę, Klaipėdos vasaros estradoje suskambo giesmė. Tūkstančiai švelniausių moteriškų balsų ...
2023-09-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Bus rūkoma ir politinių spektaklių metu*

Šių metų pradžioje Spyglys skaitė apie pasipiktinimą, kad pernelyg daug jau rūkoma Klaipėdoje rodomuose spektakliuose. Tokie jautruoliai nuo šiol galės ...
2023-05-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This