Laukia įdomus reginys

Mums rašo

Etnoastronomas Jonas Vaiškūnas dalinasi žinia, kad po ilgos pertraukos Lietuvoje vėl bus proga pasigrožėti „krentančiomis žvaigždėmis“ – iki balandžio 30-osios dangų pagyvins Lyridų meteorų srautas.

Lyridai paprastai pasižymi išskirtiniu ryškumu ir gražiomis garų uodegomis. Daugiausia meteorų tikimasi sulaukti naktį iš antradienio į trečiadienį.

„Šiemet Lyridų stebėjimo aplinkybės itin palankios, nes bebaigęs sudilti Mėnulis leisis kartu su Saule ir jo šviesa nestelbs meteorų. Esant giedram dangui galima tikėtis išvysti praskriejant iki 18 meteorų per valandą”, – teigia J. Vaiškūnas.

Tačiau šis meteorų srautas gali pateikti ir staigmenų. 687 m. pr. m. e. kinų metraščiuose pažymima, kad Lyridų metu „žvaigždės krito kaip lietus“. 1803 ir 1922 m. Lyridai per valandą pažėrė net 100, o 1982 m. – 90 meteorų, buvo minučių per kurias galėjai suskaičiuoti nuo 180 iki 300 „ugninių strėlių“.

Lyridai yra vienos seniausių žinomų meteorų srautų.

Šis meteorų srautas siejamas su 1861 m. atrastos Tečerio (C/1861 G1, Thatcher) kometos kosminėje erdvėje paskleistomis dalelėmis. Ši kometa prie Saulės priartėja kas 415 metų. Tikimasi, kad ji vėl bus matoma iš Žemės 2276 m.

„Stebėti Lyridus patartina ne tik šiąnakt, bet ir rytoj. Ilgametė patirtis rodo, kad daugiausia meteorų galima pamatyti vėlyvą vakarą po vidurnakčio ir ankstyvą rytą iki 5 valandos vietos laiku. Prieš vidurnaktį dažniau pasitaiko lėtesnių, horizontaliai dangų skrodžiančių meteorų. Kai kurie iš jų palieka ryškius garų pėdsakus, kurie išsisklaido per kelias sekundes po to, kai užgesta meteoras. Pagal vienas astronomų prognozes Lyridų srauto maksimumas įvyks šią naktį iš antradienio į trečiadienį, t. y. iš 21 į 22 d. po 3 val., pagal kitas – balandžio 22 d., trečiadienį, 21 val. Lietuvos laiku“, – teigia J. Vaiškūnas.

1 Comment

  1. aha

    Ar matet nors viena ta lyrida? Puse nakties stebejau, nera ju…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This