Pagalba Klaipėdos verslui – mažesni mokesčiai

Svarbu, Verslas

Klaipėdos verslui politikai pagaliau ištiesė pagalbos ranką – karantino paveiktoms įmonėms ir smulkiesiems verslininkams siūloma sumažinti keturis mokesčius bei atleisti nuo vietinių rinkliavų.

Klaipėdos senamiestis. Archyvo nuotr

Painiava dėl rinkliavų

Finansų ir ekonomikos komitete jo nariai trečiadienį pritarė net trims miesto tarybos sprendimo projektams, kurie parengti tam, jog Klaipėdos verslas sulauktų realios pagalbos.

Siūlymą iki metų pabaigos smulkiuosius verslininkus atleisti nuo vietinės rinkliavos už prekybą ir paslaugų teikimą viešose vietose pateikė ir miesto tarybos narys Saulius Budinas, ir Klaipėdos savivaldybės administracija. Siūlymų skirtumas tik tas, jog savivaldybė pasiūlė nustatyti, jog vietinė rinkliava nerenkama nuo karantino pradžios – kovo 16 dienos.

Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė teigė, jog toks sprendimo projektas parengtas, nes sulaukta smulkiųjų verslininkų prašymų atleisti nuo vietinės rinkliavos. Be to, buvo įvertinta, jog dėl tokio sprendimo miesto biudžetas negautų vos apie 33 tūkst. eurų pajamų.

„Aišku, aš savo siūlymą atsiimu, nes sprendimai jau dubliuojasi. Savivaldybės administracijai niekas netrukdė jau anksčiau paruošti tokį sprendimo projektą, pateikti praėjusiame miesto tarybos posėdyje, tada nebūtų kilę painiavos. Faktas tas, kad mes ir taip vėluojame su tokiu sprendimu. Karantinas prasidėjo kovo 16 dieną, o dabar jau gegužės vidurys“, – teigė S. Budinas.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai vienbalsiai pritarė tokiam sprendimo projektui, tad vietinės rinkliavos nuo karantino pradžios nereikia mokėti nei tiems, kurie prekiauja daržovėmis, nei tiems, kurie nuomos dviračius. Vietinė rinkliava už prekybą ir paslaugų teikimą viešose vietose nebus renkama iki pat šių metų pabaigos, tad tokia lengvata pasinaudos ir tie, kurie viešose vietose prekiaus eglutėmis ar eglių šakomis.

Pripažino, jog trupina

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai taip pat pritarė, jog verslai, kurie nukentėjo nuo koronaviruso krizės, šiemet sumokėtų mažiau nekilnojamojo turto, žemės ir žemės nuomos mokesčio.

K. Petraitienė informavo, jog siūloma savivaldybės biudžeto sąskaita atleisti tuos mokesčių mokėtojus, kurie patenka į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sudarytą mokesčių mokėtojų, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą, nuo 10 proc. nekilnojamojo turto, žemės ir valstybinės žemės nuomos mokesčių už 2020 m. mokėjimo.

Į gegužės 4 dieną VMI atnaujintą nuo COVID-19 nukentėjusių mokesčių mokėtojų sąrašą patenka 50 528 juridiniai asmenys, iš kurių 2 909 – Klaipėdos miesto savivaldybėje registruoti juridiniai asmenys. Visiems jiems ir bus suteikta 10 proc. nuolaida nekilnojamojo turto, žemės bei žemės nuomos mokesčiams už šiuos metus.

K. Petraitienė nurodė, jog paskaičiuota, kad dėl tokios lengvatos miesto biudžetas šiemet negaus apie 314 tūkst. eurų, iš kurių apie 260 tūkst. eurų – netektos nekilnojamojo turto mokesčio pajamos, apie 5 tūkst. Eur – netektos žemės mokesčio pajamos, apie 49 tūkst. Eur – netektos valstybinės žemės nuomos mokesčio pajamos.

„Kitos savivaldybės, pavyzdžiui, Vilnius nusprendė ne sumažinti mokesčius, o jų nerinkti už visą karantino laikotarpį. Tai yra gerokai solidesnė parama. Pavyzdžiui, jei verslininkas per metus turi sumokėti 10 tūkst. eurų dydžio nekilnojamojo turto mokestį tai 10 proc. lengvata yra 1000 eurų, o jei mokesčio nereikėtų mokėti už karantino laikotarpį, kuris jau tęsiasi 2,5 mėnesio, ta parama būtų apie 1600 eurų. Kodėl Klaipėda nepasirinko tokio kelio padėti verslui?“ – klausė Finansų ir ekonomikos komiteto narys S. Budinas.

K. Petraitienė patikino, jog buvo svarstomi įvairūs variantai, o toks sprendimo projektas suderintas su asocijuotomis verslo struktūromis. Tačiau S. Budinas nusistebėjo, jog verslas tikrai nebūtų atsisakęs didesnių lengvatų, tad galima spėti, kad jos net nebuvo pasiūlytos.

„Mes nesame ta institucija, kuri gali paskelbti, kad skolinasi 5,5 milijardo eurų ir dalijame paramą verslui. Mes vertiname tai, ką galime padaryti. Jei turėtume 40-50 milijonų, tada būtų rimtas reikalas paskirstyti paramą. Bet tokios galimybės neturime, todėl ir trupiname“, – kalbėjo Finansų ir ekonomikos komiteto narys Rimantas Taraškevičius.

Sumažins nuomą

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai trečiadienio posėdyje taip pat pritarė, jog 30 proc. būtų sumažintas nuomos mokestis tiems nuomininkams, kurie nuomojasi Klaipėdos savivaldybei priklausančias patalpas, ir per karantiną negali vykdyti veiklos.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, jog tiek sumažinti nuomos mokestį paprašė patys nuomininkai, nes valstybė siūlo paramą nuomos mokesčiui, bet tik su sąlyga, jei nuomotojas 30 proc. sumažins nuomos mokestį. „Jei mes savo nuomininkams sumažinsime nuomą 30 proc., jie galės pretenduoti į valstybės paramą, kuri yra 50 proc. nuo likusių 70 proc. nuomos mokesčio. Jei tą paramą gautų, tai realiai nuomininkams reikėtų susimokėti tik 20 proc. nuomos mokesčio“, – skaičius vardijo E. Simokaitis.

Anot jo, nuomos mokestis būtų sumažintas tiems savivaldybės turto nuomininkams, kurių vykdoma pagrindinė veikla karantino laikotarpiu buvo arba yra uždrausta. Nuomos mokesčio mažinimas bus taikomas nuo karantino pradžios iki jo pabaigos, bet ne ilgiau nei iki šių metų pabaigos. Skaičiuojama, jog sumažinus nuomos mokestį savivaldybės biudžetas kas mėnesį, kol paskelbtas karantinas, negaus apie 3500 eurų pajamų.

E. Simokaitis priminė, jog miesto taryba jau yra nusprendusi, kad savivaldybės turto nuomininkai, kurie negali vykdyti veiklos per karantiną, gali kreiptis dėl nuomos mokesčio atidėjimo pusei metų.

Galutinius sprendimus dėl atleidimo nuo vietinių rinkliavų bei nekilnojamojo turto, žemės, žemės nuomos ir savivaldybės turto nuomos mokesčių sumažinimo turės priimti miesto taryba, kuri posėdžiaus gegužės 21 dieną.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This