Savivaldybė aiškinasi dėl Tauralaukio medžių

Miestas

Daliai klaipėdiečių pasipiktinus suplanuotais medžių kirtimais Tauralaukyje, uostamiesčio savivaldybė trečiadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame dėsto ne tik savo argumentus.

Vykdant suplanuotus darbus, viena keturšalė šviesoforo sankryža bus įrengta Klaipėdos g. ir Tauralaukio g. sankryžoje, netoli prekybos centro. Dėl to numatyta nukirsti šalia kelio augančius saugotinus medžius – 13 paprastųjų ąžuolų ir 4 liepas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Šie dideli medžiai, ribojantys matomumą judrioje sankryžoje, po rekonstrukcijos atsidurtų važiuojamoje kelio dalyje. Pašalinti juos reikia ir dėl šalia kelio suplanuotų lietaus nuotekų tinklų statybos darbų”, – rašoma pranešime spaudai.

Jame cituojamas Tauralaukio seniūnaitis Vytautas Jencius tikina, kad dauguma Tauralaukio gyventojų, ypač – gyvenantys šalia Pajūrio g., džiaugiasi atsirasiančia galimybe turėti naują, saugesnį kelią ir supranta, kad dėl jo būtina iškirsti šalia augančius medžius.

„Kelias mums reikalingas labiau negu medžiai. Tai – vienas iš svarbiausių įvažiavimų į Tauralaukį. Šis kelias pagerins vietos gyventojų gyvenimo kokybę“, – cituojamas V. Jencius.

Savivaldybė primena, kad projekto viešasis svarstymas įvyko 2015 m. lapkričio 24 d. ir į svarstymą esą susirinko kelios dešimtys vietos gyventojų. Leidimas statybai buvo gautas 2017 m. liepą.

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis tikina, kad savivaldybė ieškos visų įmanomų būdų išsaugoti kuo daugiau medžių ir pasodinti naujus ten, kur tik yra vietos ir galima tai padaryti. Apsispręsta, kad kompensuojant iškirstus medžius Tauralaukyje bus pasodinti lietuviški ąžuoliukai.

Be to, atsižvelgdama į gyventojų siūlymus, savivaldybė ieškos galimybės pakoreguoti projektą – atsisakyti dviračio tako vienoje Pajūrio gatvės pusėje. Pagal techninį projektą dviračių takai yra numatyti abipus gatvės, tačiau privačių gyvenamųjų namų pusėje planuojama įrengti ištisinį dviračių taką, o kitapus gatvės būtų įrengta tik tam tikras jo ruožas (tarp Smėlio g. ir Debesų g.) su numatyta galimybe toliau važiuoti dviračiu perėjus į tą gatvės pusę, kur dviračių takas nenutrūkstamas. Toks sprendimas padėtų išsaugoti dalį nukirsti pasmerktų medžių.

„Kaip žmogus tikrai norėčiau, kad tie medžiai būtų išsaugoti. Iš kitos pusės, yra visuomenės interesas, kad ši sankryža būtų saugi, kad šalia kelio būtų įrengti nuotekų tinklai. Čia ir prasideda drama“, – pranešime cituojamas Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriui laikinai vadovaujantis Laisvūnas Kavaliauskas.

Anot jo, ši institucija šiuo atveju neturi teisės ir kompetencijos priimti sprendimo dėl šitų ąžuolų, kadangi jie nėra saugomi Kultūros paveldo. Be to, L. Kavaliauskas pastebėjo, kad eismas Klaipėdos gatvėje jau dabar yra intensyvus, o gyvenamųjų namų statybų vis daugėja, todėl sankryžos pravažumas yra aktualus klausimas.

Teigiama, kad siekiant išsaugoti ilgaamžius, bet sveikus medžius – ąžuolus ir liepas – Klaipėdos savivaldybė diskutavo su projektuotojais, parengusiais kelio per Tauralaukį techninį projektą, – UAB „Plentprojektas“. Projektuotojai svarstė galimybes išsaugoti medžius ties planuojama keturšale Klaipėdos g. ir Tauralaukio g. sankryža, lietaus nuotekų tinklų statybą perkeliant į priešingą gatvės pusę. Tačiau kitoje Klaipėdos gatvės pusėje šių tinklų įrengti negalima dėl paveldosaugininkų saugomo Tauralaukio dvaro.

Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos bei priežiūros komisija dar kartą šią savaitę atskirai įvertino kiekvieną numatytą nukirsti medį – siekta išsiaiškinti realias galimybes išsaugoti kuo daugiau medžių. Didžioji dalis medžių, kuriuos planuojama nukirsti rekonstruojant kelią, yra Pajūrio gatvėje, šalia privačių namų, – 75. Teigiama, kad juos gyventojai kažkada pasodino valstybinėje žemėje, neturėdami tam leidimų.

Praėjusio penktadienio pavakary Tauralaukyje buvo susirinkę kelios dešimtys klaipėdiečių, nepritariančių Klaipėdos gatvės rekonstrukcijos projektui, kurio metu būtų kertami čia augantys ąžuolai. Susibūrimo, pavadinto „Pasikalbėjimas su ąžuolais” metu skambėjo ir folkloro ansamblio dainos, ir buvo renkami parašai, kad būtų išsaugoti jau kirtimo ženklais pažymėti medžiai.

INFORMACIJA

Pajūrio ir Klaipėdos gatvių Tauralaukyje rekonstrukcija yra bendras Klaipėdos miesto savivaldybės ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos projektas. Jo vertė – daugiau negu 5,68 mln. eurų. Pabaigti kelio statybos ir remonto darbus planuojama iki kitų metų vasaros.

Iš viso bus rekonstruotas beveik pusantro kilometro ilgio kelio ruožas. Vietoj duobėto, dulkančio, nesaugaus, su vietomis išlikusio seno asfalto danga kelio nuo Palangos plento iki Pajūrio g. ir Klaipėdos g. sankirtos (vadinamojo „trikampio“), kurios vietoje atsiras žiedinė sankryža, bus nutiestas keturių eismo juostų kelias su nauja danga. Siekiant išsaugoti kuo daugiau šalia kelio augančių istorinio dvaro laikus menančių medžių, naujasis kelias Klaipėdos gatvės ir Tauralaukio g. sankryžos link susiaurės iki dviejų eismo juostų.

Prie naujos gatvės bus įrengti pėsčiųjų, dviratininkų takai, apšvietimas, 8-ios įvažos autobusų stotelėms. Rekonstruojant gatvę numatoma įrengti 4 šviesoforo sankryžas, jose bus įrengtos papildomos eismo juostos posūkiui į kairę. Rekonstravus Pajūrio gatvę, patogiau bus ir gyventojams, ir visiems eismo dalyviams – automobilių vairuotojams, pėstiesiems ir dviratininkams. 

Kol vyks lietaus kolektoriaus kelio pakraštyje įrengimo darbai, laikinai bus ribojamas automobilių eismas Klaipėdos gatvės dalyje nuo Tauralaukio g. ir Klaipėdos g. sankryžos iki Klaipėdos g. ir Pajūrio g. sankirtos bei Pajūrio gatvės ruože nuo Klaipėdos g. ir Pajūrio g. sankirtos iki Pajūrio g. ir Lazdyno g. sankryžos. Eismas bus nukreiptas šalutinėmis kvartalo – Skroblų, Kadagių, Klaipėdos ir Lazdyno – gatvėmis.

Šio projekto metu taip pat bus atlikti Virkučių, Akmenų, Klaipėdos, Tauralaukio, Skroblų gatvių atkarpų ir pėsčiųjų tako Klaipėdos gatvėje atkarpos kapitalinio remonto rangos darbai – tiek, kiek reikalinga įrengti sankryžas ir sklandžiai sujungti naują kelio trasą su esamomis gatvėmis.

9 Comments

  1. Pilietis

    Kažin, kodėl Klaipėda niokojama šios valdžios? Medžiai naikinami visame mieste – juk tai žala klaipėdiečių sveikatai. Miesto gyventojų gerovė nerūpi – varbu tik pinigai, skirti projektams, kad ir nevykusiai sugalvotiems, kad tik tuos pinigus greičiau “įsisąvinti“… Bent ar pajėgūs valdžiažmogiai ką nors naudingo mūsų gimtam miestui sugalvot, be naikinimo? Vargu – tokiu atveju jau galvoti, t. y. – dirbti reikia. „Lomat’ – ne strojyt'” , kaip rusai sako… Bet lazda turi du galus – godumas frajerį pražudė. Pražudys ir dabar, tai laiko klausimas, ir gana trumpo, nes liaudies išmintis – neklysta.

    Reply
  2. nesvarbu

    Tauralaukio seniūnaitis pasisakė už gyventojų saugumą? kUR TAS SAUGUMAS, JEIGU TERŠALUS NIEKAS NEUŽSTOJA IR NESUGERIA? Ar nori piliečiai tokios nesveikos aplinkos? nebent jie savižudžiai ir šikniai. Dažnai tenka važiuoti į Tauralaukį ir eiti per tą perėją ties Norfa. Judėjimas ten tikrai nėra didelis, juk gyventojų Klaipėdoje katastrofiškai sumažėjo. Tai kokiam velniui tos 4 juostos? pinigams „įsisavinti”?

    Reply
  3. Klapčiukų choras

    Kas tą mankurtą Jencių išrinko seniūnaičiu? Atsipeikėkit, Tauralaukio gyventojai. Kaip gali „eismo matomumui” trukdyti medžiai tokio dydžio? Juk jų laja susiformavusi didžiuliame aukštyje? Kur to aklo Jenciaus akys? Ar jis pats vairuoja mašiną? Išsirinkite seniūnaičiu Beną V., o ne šitą savivaldybės klapčiuką,” asfalto Jencių”

    Reply
  4. Klpetis

    Viskas gerai su valdžia? Kodėl jūs patis savo miestą griaunate?
    Medžinai trukdo jums?
    Kam ten reikalinga 4 juostų????
    Saugumas tiek metų nerupejo per tokį tragišką kelią, o dabar taip susirūpino kad net medžiai trukdo… ir 4 juostų sugalvojo dar magistrale ten įrengti reikia.
    Apsvarstykite tokius vaikus sprendimus ką darote Klaipėdoje. Daromi debiliški parkai. Kertate visus medžius, pigios išvaizdos remontai, rekonstrukcijos, renovacijos. Pasamdykyte gera tvarkingą dizainą, architektūros, urbanistai turėjote gera komanda aplankykite ir pažiūrėkite kaip kitos europos šalys daro ir saugo savo miestą bei gamta. Gieda man žiūrėti kaip mano tėvynė niokoja per visus galus….

    Reply
  5. Kas kaltas?

    Kelio projektas svarstytas 2015m, patvirtintas 2017m., darbai pradedami 2020m…. Apie tai tik DABAR sužinome. Kas kaltas? Nebeturi Tauralaukis dvaro- tik daugiabučius su smagiai pasiaurėjusia važiuojamąja kelio dalimi. Kas kaltas? Neturi jokio padoraus priėjimo prie Luizės ąžuolo. Kas kaltas? Tuoj nebeturės ir neįkainuojamų ąžuolų. Kas kaltas? Danės pakrantė baigia šiukšlynais pasipuošti. Kas kaltas?
    Kur dingo projektas, kurį bandė savivaldybėje aktyvistų pulkelis prieš 10 metų įgyvendinti- atkurti Tauralaukio parką, sutvarkyti Danės krantines, įrengti istorinį pažintinį taką, išsaugant gamtos paminklus ir atkuriant viešąsias erdves… Kur tie valdininkai, kuriems TOKS projektas pasirodė bevertis? Ar DABARTINIS projektas jau vertę įgavo? KUR SĄŽINĘ PAMETĖTE?

    Reply
    • A

      Kokie teisingi žodžiai

  6. Tik už otkata padarytas toks projektas

    Ąžuolai prie siauro tilto. Tai ka savivaldybėje tiek debilu kad darys išplatejima prie pat siuauro tilto?tičinis ąžuolu naikinimas. Praplatins prie pat tilto kelio ir skraiditojai tiesiai į upe skris. Toks projektas tik tam kad pavogti ąžuolus. Vagiai….

    Reply
  7. Kluikos

    Užbaikite kapoti lietuviškus brandžius medžius. Patys nudžiūsite, supuvusios sielos, bėdos ateis iš kitos pusės.

    Reply
  8. Puškinas

    ,,….dėl paveldosaugininkų saugomo Tauralaukio dvaro….”
    Čia kurioje vietoje jį saugojo-padarė daugiabutį…Prasisuko statybininkai..
    Apgailėtina

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dviračių takui į Melnragę remontuoti jau ieškoma rangovų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė dviračių ir pėsčiųjų takų kapitalinio remonto Prano Lideikio gatvėje, nuo Liepojos iki Molo gatvių, rangos darbų konkursą. Nors ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This