Pokarantininės nuotaikos: Klaipėda laukia kruizinių laivų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos jau gyvena įprastu ritmu – taip konstatavo ketvirtadienį posėdžiavusi Ekstremalių situacijų komisija, susirinkusi aptarti karantino pabaigos aktualijų. Tačiau akcentuota, jog ir toliau tarp žmonių reikia išlaikyti saugius atstumus bei laikytis rekomendacijų naudoti apsaugos priemones.

Jei niekas nebesikeis, Klaipėda šiemet turėtų sulaukti 19 kruizinių laivų. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Smagu susitikti, kai karantinas jau pasibaigė ir dabar turime tik ekstremalią situaciją. Panašu, kad gyvenimas tikrai grįžta į vėžes. Jau porą savaičių turime arba nulį naujų viruso atvejų, arba po vieną kokį atsitiktinį. Tikiuosi, kad antros viruso bangos nebus, kad nereikės dirbti tokiomis ekstremaliomis sąlygomis priiminėti nepopuliarių sprendimų“, – vylėsi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, kuris yra ir Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas.

Kaip labai nepopuliarių sprendimą jis įvardijo privalomą laiptinių dezinfekciją. Šis sprendimas nustojo galioti tą pačią dieną, kai baigėsi karantinas.

Jis informavo, jog ir savivaldybės administracija jau dirba beveik įprastu režimu. Pavyzdžiui, Civilinės metrikacijos ir registracijos Socialinės paramos skyriai, Kapinių priežiūros tarnyba interesantus jau priima be išankstinės registracijos, Viešosios tvarkos skyriuje toks klientų aptarnavimas prasidės maždaug po savaitės.

„Pačioje savivaldybėje taip pat atsisakome visų ribojimų, išskyrus srautų reguliavimą. Kelias savaites žmonių srautas į savivaldybės administraciją dar tikrai bus ribojamas, vienu metu priiminėsime po 4-5 žmones. Nors reikalavimo ir nebėra, bet patys pasirūpinsime, kad visi mūsų klientai dėvėtų apsaugines veido kaukes, kad viruso plėtros atvejų būtų kuo mažiau“, – teigė G. Neniškis.

Jis paprašė, jog Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas pasidalintų įžvalgomis, „kiek čia mes tos ramybės turėsime“.

„Prognozuoti, kas ir kaip bus, yra labai sunku, pats nedėkingiausias dalykas. Faktas vienas, kad daugiau ar mažiau tas virusas gal rudenį, kai orai atšals, po truputį jis sugrįžinės, bet sunku pasakyti, kiek jis sugrįš. Ir šiandien jis nėra niekur dingęs, tik džiaugiamės geru oru, kurie trukdo jam plisti. Ir tikrai reikia laikytis visų rekomendacijų, negalima atsipalaiduoti, nes pasibaigęs karantinas nereiškia, kad virusas išnyko. Iki šiol galioja reikalavimai laikytis saugių atstumų, dėl apsaugos priemonių yra rekomendacijos, žmonės patys sprendžia, ar jas nešioti. Tačiau tikrai rekomenduojame uždarose patalpose dėvėti apsaugines veido kaukes, nes tai yra prevencija ne tik dėl Covid, bet ir dėl kitų ligų”, – kalbėjo R. Grigaliūnas.

Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Antanas Bauža taip pat akcentavo, jog itin budriems reikia būti tose vietose, kur yra žmonių susibūrimai.

„Viešajam maitinimui, prekybai yra likę nemažai reikalavimų, o mes tikriname ir tikrinsime, kaip jų laikomasi“, – teigė A. Bauža.

Bene mažiausiai koronaviruso sukeltas pasekmes, tarp jų – ir karantino ribojimus pajuto Klaipėdos uostas. Jo veikla nebuvo sustojusi, uostas dirbo vis karantino laikotarpį visą parą, tik Uosto direkcijos darbuotojai dirbo nuotoliniu būdu, bet jau grįžo į įprastas darbo vietas. Skaičiuojama, kad nuo metų pradžios iki šios dienos į Klaipėdos uostą įplaukė 2574 laivai. Šiuo metu šiokie tokie ribojimai taikomi tik pavieniams laivams, Pavyzdžiui, jei jie atplaukia iš Švedijos, Portugalijos ar Airijos, o įgulos nariai šiose šalyse buvo išlipę ant kranto, Klaipėdos uoste pasieniečiai jiems neleidžia išlipti iš laivo.

Numatoma, jog liepos 12 dieną Klaipėdos prasidės ir tai, kad liko iš šiųmečio kruizinės laivybos sezono. Tądien į Klaipėdos uostą turi atplaukti pirmasis šį sezoną kruizinis laivas, kitas – liepos 29 dieną. Šiemet į Klaipėdos turėjo atplaukti 66 kruiziniai laivai, tačiau 47 iš jų jau atšaukė savo atvykimą.

„Matau, kad visi sėkmingai užbaigėme karantiną, visi sėkmingai užbaigsime ir tą ekstremalią situaciją. Virusas dar nėra iki galo nugalėtas, todėl tik mūsų visų sąmoningumas, tai, kaip laikysimės rekomendacijų ir ribojimų, lems, kad tos antros bangos nebūtų arba ji būtų maksimaliai mažesnė“, – konstatavo G. Neniškis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This