Dviračių treko ateitis – ant prekystalio?

Sportas, Svarbu

Geriausias variantas yra dviračių treką parduoti, o už gautus pinigus pastatyti naują universalią sporto salę. Tokią išvadą pateikė Sporto infrastruktūros vystymo Klaipėdos mieste galimybių studijos rengėjai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jiems buvo suformuluota užduotis išanalizuoti, kaip tinkamiausiai sporto poreikiams panaudoti dviračių treką. Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Astos Dirgėlienės, šis objektas yra „sopuliukas“. Jį išlaikyti per metus savivaldybei kainuoja 50 tūkst. eurų. Šiuo metu jame vyksta lauko teniso užsiėmimai, yra išnuomotos ir erdvės, kuriuose remontuojami dviračiai. Tačiau didžioji šio sporto centro dalis yra nenaudojama ir neišnaudojama.

Galimybių studijos rengėjai analizavo keturias alternatyvas, ką reikėtų daryti su dviračių treku. Nagrinėta galimybė treką rekonstruoti ir šioje zonoje įkurti daugiafunkcę sporto salę. Antroji alternatyva – įveiklinti esamą dviračių treko infrastruktūrą įrengiant stadioną, trečioji – įrengiant teniso ir dviračių sporto bazę. Ketvirtasis variantas – visus dviračių treko pastatus ir jiems priskirtą sklypą parduoti, o gautus pinigus tikslingai panaudoti sporto reikmėms.

Anot galimybių studijos rengėjų, už parduotą dviračių treką gautus pinigus tikslingiausia panaudoti universalios sporto salės Šviesos/Kretingos g. statyboms. Pabrėžta, jog šios sporto salės statybų projektas jau yra parengtas, tad trūksta tik finansavimo. Skaičiuojama, kad ją pastatyti kainuos apie 6 mln. erų.

Galimybių studijos rengėjai dviračių treko ateitį mato būtent kaip ketvirtąją alternatyvą, t. y. jį reikia parduoti, o už gautus pinigus pastatyti naują sporto esą. Esą toks variantas ekonomiškai yra naudingiausias.

A. Dirgėlienė galimybių studijos rengėjų, kai jie pirmadienį savivaldybėje pristatė savo parengtą dokumentą, teiravosi, ar dviračių treko pardavimas reiškia, jog Klaipėdoje bus galima plėtoti tik plento dviračių sporto šaką, o treko tiesiog nebeliks. Galimybių studijos rengėjas, MB „Begra“ direktorius Marius Matulaitis tvirtino, jog „ar taip, ar kitaip dabar yra tik plento dviračiai“.

„Mano nuomone, dviračių treko sportui atskiro centro tikrai nereikia“, – pabrėžė M. Matulaitis.

Klaipėdos sporto bazių valdymo centro direktorius Marius Junokas svarstė, jog vieta, kurioje yra dviračių trekas, yra labai patraukli, todėl tuo reikia pasinaudoti.

„Pas mane lankėsi naujasis Lietuvos dviračių federacijos vadovas. Išgirdau pasakymą, kad jie galėtų sukurti šiuolaikišką centrą ir jis būtų užpildytas sportininkais ne tik iš Lietuvos, bet ir visos Europos. Manau, jog pardavimas nėra pats racionaliausias sprendimas. Geriau ieškoti galimybių koncesijos būdu įveiklinti šią zoną“, – savo nuomonę reiškė M. Junokas.

Nors galimybių studijoje aiškiai įvardinta, koks turi būti dviračių treko likimas, lemiamą žodį dėl jo pardavimo ar kitokio pritaikymo turės priimti Klaipėdos savivaldybės administracija ir miesto taryba.

Su treko atsiradimo istorija galima susipažinti čia. 

Treko autorius, architektas Zigmas Bernardas Rutkauskas pernai rudenį „Atvirai Klaipėdai” sakė manantis, kad dabar jis yra niekam nereikalingas sąšlavynas ir tai yra gera vieta statyti namus.

„Reiktų pratęsti kvartalą saikingai, gerai įeiti į parko zoną. Nenorėčiau, kad aikštė šunims būtų padaryta. Bet jei atiduos vertelgoms, kurių niekas nevaldo, o jie valdo visus, ten bus blogai. Niekas prieš juos neatsilaiko. Turėtų būti labai subtilu, nes šalia juk ir bažnyčia”, – sakė Z. B. Rutkauskas.

13 Comments

  1. Klaipėdietis

    Įžūloka pas mus valdžia.Dar neseniai Vasaros estrados vietoje siūlė statyti namus.Jei pasiūlytų aquaparką,dengtą salę dviračiams,visuomeninės paskirties objektą-multifunkcinį sporto centrą-o dabar tik parduoti statyboms gyvenamų namų-trumparegiška.Kas ten savivaldybėje vyksta?Tik ledo arenos betrūksta.

    Reply
  2. Kąsnis

    Senai aišku, kad kokį atsakymą turėjo studijos rengėjai sugromuluot, tokį ir pateikė, Debiliška studija apie metro, su aiškiu atsakymu pusę milijono kainuoja už popieriuką, kurį įkiša į stalčių, va čia tai negaila, nes visiems užteko, kitaip tokios niekas nedarytų. 500 000 negaila, o va 50 tūkstančių trekui… tragedija. Liūdna nuo absurdiškumo ir miesto vizijos formuotojų liurbių. Prašika kasmet milijonus, kuriuos skiria ES ir Lietuva net ir tokiems objektams atnaujinti itr įveiklinti, bet va savų statybų vystytojų eilė matyt jau gera susiformavo, kainos kyla, teks aukoti… dviračių treką.

    Reply
  3. Aš

    Argi reikalingos tos studijos. Jos užsakomas, nurodant kokia išvadą reikia parašyti. Kam pinigus mėtyti į „balą”. Kaip girdisi, tai dėl kiekvieno menkniekio daroma studija. Pinigai vėjais.

    Reply
    • Žmonės naivūs ir bailiai....

      Tramvajaus studijoms jau milijonas kažkam į kišenes… Geros varkės tos studijos!
      Muzikiniui vieta taip ir liko neparinkta, nors buvo studijos dėl vietos nustatymo… Geri pinigai eina iš mokesčių mokėtojų. Lohai dėl to nekovoja, viską atiduoda…

  4. siaip

    trekas gal ir ne pirmos jaunystes, bet tai statinys, ji galima renovuoti kad ši sporto šaką gyvuotu ir duotu rezultatus Klaipėdos miestui. Jei miesto valdininkeliai galvoja kad sportas turi gyvuoti iš privačiu lešu tai tokius valdininkus ir politikus reikia vyti toliau nuo savivaldos nes ju mastymas žemiau provincinio. Daugelis sporto šakų nėra verslas kur nupirkau pigiau o pardaviau brangiau. Ir kada jo likimą sprendžia perku-parduotu spekuliantai, ir jei dar savivaldybe samdo rinkodaros tipo specialistus nustatyti kokios reikalingos o kokios sporto šakos nereikalingos miestui tai Klaipedos sportas tikrai yra ties bedugne. Klausimas miesto valdininkeliams: Kokia dar sporto šaka planuojama naikinti Klaipėdoje. Dirgėlienės „gudri“ pastaba – trekas suvalgo 50 tūkstančius per metus nesuprantančiam apie sportą yra svarus argumentas Bet tai lašas norint matyti šios sporto šakos rezultatus. Tad pirma šiai ne-politikei reikia užduoti klausimą, o kiek idėjai pastangų kad Klaipėdos dviračių trekas nors minimaliai egzistuotu???, greičiausiai Nuli, na gal pastangos kritikuoti, kaip ir ta fraze apie 50 tūkstančiu. Jaučiasi kad ši ne-politike populizmui pilna o darbuose Nulis. Jei paanalizavus šios ne-politikes žingsnius per Klaipedos sportą tai rezultatai nepastebėti. Vadovavo Klaipedos lengvajai atletikai – tik neilgai, pabėgo i baseiną vadovauti plaukikams bet ir neilgai. Reikėtu paklausti šios specialistes o kiek kainavo šiose bazėse sportininku apskaia ir ar jos dirba? Kol tokie vadovai kaip Dirgėliene turės balsą miesto sporto reikaluose sportas eis i nuokalne.

    Reply
  5. Tik Klaipėdoje

    Vergo pozicija – neliko treko entuziastų, ir nebereikia!

    Reply
  6. Anonimas Meškėnas

    Mažiausia kaina pirktos galimybių studijos rengėjai parašė tokias galimybes, pagal kurias patys ir gyvena. Ekonominis naudingumas, mažiausia kaina, multifunkcija – viskam ir niekam. Investuoti į kokybę, matyti truputį toliau nei savo pilvas, įvertinti miesto galimybes augti ir artėti prie tarptautinių standartų, rasti ir išnaudoti nišas, gebančias pritraukti kokybišką verslą ir veiklas, išsaugoti kultūrinę atmintį ir ją perkelti į naują kokybinį standartą – ne šiam miestui. Užkiš žmones trinkelėm ir lauko treniruokliais. Ko daugiau reikia. Miestas be vizijos ir ambicijų, kuo toliau tuo giliau grimzta į provincijos liūną. Šviesmiečiais atitrūkęs nuo Vilniaus ir Kauno.

    Reply
    • pritariu

      100 proc.

    • Liaudies išmintis

      „Za gubrom takije tykvy…”

    • Liaudies išmintis

      Beje, parašei eilę bereikšmių apvalių frazių ir visiškai nieko konkretaus. Tipo „taip daryti blogai, o kaip būtu gerai nesakysiu”

    • Pritariu

      Taiklus komentaras.

    • Anonimas Meškėnas

      Liaudies išmintis – šuns balsas į dangų neina 🙂

  7. Ką darysi

    Čia ilgam, dabar prasidės antklodės tampymas…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Sporto bazių valdymo centro darbuotojai negauna algų*

Nors pinigų yra, bet nėra nėra kaip tų algų išmokėti. Nes policinė Klaipėdos valdžiai išmobingavo šios kontoros direktorių, o laikinai ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Marius Junokas paIieka Sporto bazių valdymo centrą

„Šalių susitarimu, nuo balandžio 1 dienos”, – taip atsako Marius Junokas, paklaustas, ar tiesa, kad jis atleidžiamas iš savivaldybės valdomos ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Paplūdimiuose verslaujantis savivaldybės įstaigos vadovas įrodė savo tiesą

Verslu paplūdimyje užsiimančią firmą valdantis biudžetinės įstaigos Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centras direktorius Marius Junokas pirmos instancijos teisme įrodė, ...
2023-12-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This