Rekordinis sezonas subliuško: atplauks vos keli kruiziniai laivai

Svarbu, Uostas ir jūra

Kruizinių laivų Klaipėda šią vasarą veikiausiai nebeišvys. Tačiau vis dar gyva viltis, jog keli laivai į uostamiestį atplauks rugsėjį.

Šiemet nebus galimybės išvysti, kaip vienu metu Kruizinių laivų terminale prisišvartuoja du laineriai.

Šiemet į Klaipėdą atplaukti ketino 66 kruiziniai laivai – sezonas turėjo būti rekordinis tiek dėl laivų skaičiaus, tiek dėl jo trukmės, tačiau visus planus sujaukė koronavirusas. Kai buvo atšauktas karantinas, tikėtasi, jog kruiziniai laivai į Klaipėdą atplauks jau liepą, tačiau visi jie savo vizitus jau atšaukė.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Tarptautinių ryšių ir protokolo vadovė Kristina Gontier buvo lakoniška: „Tos prognozės nei liūdnos, nei ką – jos tokios, kokios yra. Tokios situacijos ir buvo galima tikėtis ir karantino laikotarpiu, ir po jo. Jei per karantiną visi laivą būtų plaukę, mums, manau, tai būtų sukėlę didesnį nerimą nei dabar“.

Ji tvirtino, jog pastaruoju metu iš kruizinių laivų linijų sulaukiama užklausų, kuriose teiraujamasi, ar uostas jau priima kruizinius laivus.

„Kiekvieną tokią užklausą traktuojame kaip numatomą atplaukimą. Tačiau kruizinių kelionių sektorius yra labai didelė mozaika, matyt, joje nesuveikia nors viena grandis, todėl kruizas yra atšaukiamas. Tam, kad kruizas įvyktų, turi į laivą suvažiuoti visi keleiviai, visi įgulos nariai. Nors mūsų uostas atviras ir laukia laivų, tačiau problemų yra kitose grandyse – gal nesusirenka visi keleiviai, gal ne visi planuoti uostai įsileidžia kruizinius laivus“, – aiškino K.Gontier.

Didžioji dalis šį sezoną Klaipėdą turėjusių aplankyti kruizinių laivų jau atšaukė savo vizitus, tačiau keli dar yra likę. Pavyzdžiui, iki šiol numatoma, jog liepos 29 d. Klaipėdoje turėtų prisišvartuoti nedidelis, 90 m ilgio kruizinis laivas „Hebridean Sky“.

„Mano žiniomis, šis laivas neatplauks, tik jis dar oficialiai neatšaukė savo vizito. Labai abejočiau, ar galima tikėtis, jog ir rugpjūčio 5 dieną, kaip numatyta, atplauks laivas „Serenissima“. Šiai dienai labai sunku prognozuoti, kada artimiausiu metu sulauksime pirmojo kruizinio laivo šį sezoną. Labiausiai tikėtina, kad tai įvyks rugsėjį, kai didysis kelionių srautas ir atostogų sezonas jau bus pasibaigę. Manau, jog tada bus keli atplaukimai iš Vokietijos. Ir veikiausiai atplauks tie laivai, kurie net nebuvo planuoti“, – samprotavo K. Gontier.

Paklausta, ar kitais metais kruizinių laivų sezonas taip pat nusimato vangus, pašnekovė pabrėžė, jog bent kol kas jo laukiama optimistinėmis nuotaikomis.

„Kiti metai yra labai pozityvūs. Apie 70 procentų kruizinių laivų keleivių yra lojalūs, kurie nuolat atostogauja kruiziniuose laivuose. Jei jie šiemet neturėjo galimybės keliauti, neįvykusias keliones realizuos kitais metais. Kitiems metams jau turime 54 įplaukimus, o registracija vis dar vyksta“, – pasidžiaugė K. Gontier.

Ji pabrėžė, jog šie ir kiti metai turėjo būti kruizinės laivybos šuolio metais.

„Tas šuolis amortizuoja ir padeda užtikrinti kruizinės laivybos atsigavimą“, – patikino pašnekovė.

Skaičiuojama, jog Klaipėdos uostas dėl šiemet neatplaukusių kruizinių laivų patirs apie 800 tūkst. eurų nuostolių, o miestas negaus apie 2 mln. eurų pajamų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This