Valstybinių institucijų konsultacijos – niekinės II

Nuomonės

Neseniai kolega Martynas aprašė paradoksalią situaciją, kurią patvirtino net ir teismas, jog oficialių valstybinių institucijų atstovai, atsakydami į gyventojų klausimus, gali kalbėti kas tik jiems šauna į galvą, už tai nesulaukdami jokių, net ir drausminių, nuobaudų.

Kad tuo įsitikintų, Martynui teko laukti beveik trejus metus. Šių eilučių autorei tiek ilgai, ačiū Dievui, laukti neteko – pasinervinus vos tris savaites paaiškėjo, jog po dviejų skirtingų tos pačios institucijos – „Sodros” – atstovių atsakymų… laukti teks dar vieną mėnesį!

Šių eilučių autorei reiks laukti dar vieną mėnesį, kuri „Sodros” konsultantė buvo teisi – „blogoji” ar „geroji”? Palmiros Mart nuotr.

Bet apie viską – iš pradžių.

Dar prieš kelis mėnesius Socialinės apsaugos ir darbo ministerija visais viešais kanalais ėmė girtis, jog dirbantiems pensininkams nuo liepos 1 dienos padidins pensijas.

Kartu su dar keliomis savo kolegėmis, patenkančiomis į minėtąją senjorų kategoriją, ėmėme laukti „gerosios naujienos”. Po kurio laiko pažįstamos moterys viena po kitos ėmė dalintis žiniomis, kiek jų pensijos padidėjo – sulaukė tai patvirtinančių pranešimų iš „Sodros”.

Vadinamųjų mindauginių išvakarėse pagaliau pranešimo sulaukiau ir aš. Tačiau vietoj žadėtos padidintos pensijos „Sodros” pranešime juodu ant balto buvo parašyta, jog mano kukli lietuviška pensija ne tik kad nepadidėjo, bet …sumažėjo net 23 eurais! Tiesa, žodžio „sumažėjo” pranešime nebuvo, jame tik konstatuojama, jog „jums nustatyta” tokia ir tokia pensija, kurios nurodyta suma nuo šiuo metu gaunamos skyrėsi minus 23 eurais.

Valstybės diena, skirtingai nei daugeliui tautiečių, buvo pažymėta gilaus liūdesio ir laukimo, kada po švenčių galėsiu išsiaiškinti šią keistą situaciją, ženklu.

Vos tik sulaukusi pirmosios darbo dienos po švenčių, pasinaudojau „Sodros” teikiama galimybe konsultuotis su specialistu online. Ir koks buvo mano džiaugsmas, kai šįkart virtualioji specialistė atsakė, jog man pensija ne tik kad nesumažėjo, bet net padidėjo beveik… 7 eurais!

Tačiau tradiciškai liepos 21 dieną sulaukusi pavedimo iš „Sodros” savo elektroninės bankininkystės paskyroje įsitikinau, jog nė viena iš minėtųjų konsultančių nebuvo teisi – įkritusi suma rodė tą pačią – nei sumažėjusią, nei padidėjusią – pensiją. Eureka! Tai juk padidėjimas žadėtas nuo liepos, vadinasi, pensiją už liepą gausiu rugpjūtį.

Vadinasi, dar vienas mėnuo nervinimosi ir būrimo iš kavos tirščių, kuri gi iš valstybės biudžeto atlyginimą gaunančių konsultančių buvo teisi – „blogoji” ar „geroji”?

O belaukiant atsakymo kviečiu skaitytojus dar kartą prisiminti tuos privilegijuotuosius mūsų „socialiai teisingos” šalies pensininkus, kuriems 23 eurų sumažinta pensija sukeltų ne susirūpinimą, o tik gardų juoką. Kadangi publikacija buvo spausdinta beveik prieš trejus metus, praėjus vos mėnesiui po mūsų portalo starto, kada skaitytojų ratas buvo gerokai kuklesnis, nei yra dabar, rašinio priminimas bus visai „į temą”. Tik reiktų atkreipti dėmesį, jog straipsnyje minimi skaičiai šiuo metu jau, deja, nebeatitinka realybės, mat per tą laiką privilegijuotiesiems „kolegoms” pensijos padidėjo tikrai ne 7 ir net ne 17 eurų…

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pensijos auga, tačiau vis dar lėtai

Lietuvoje augant vidutiniam darbo užmokesčiui, pamažu auga ir vidutinė senatvės pensija, tačiau atotrūkis tarp jų vis dar labai didelis. Praėjusiais ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkst. žmonių: ji skiriama be prašymo

„Sodra“ praneša, jog šiais metais numatyta skirti per 110 mln. eurų vienišo asmens išmokoms – jas gauna visi Lietuvoje gyvenantys ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This