Apie autorius ir pasisavintas autorystes

Nuomonės, Svarbu

Vaidotas Dapkevičius, Vasilijus Safronovas
2020-07-24

Komentarų: 8

Perskaitėme prieš kelias dienas pasirodžiusią „Atviros Klaipėdos“ publikaciją apie ginčą tarp bendrovės „TAU projektai“ ir Klaipėdos miesto savivaldybės. Pats faktas, kad tokie ginčai vyksta, mūsų nė kiek nesustebino. Bet nustebino, kad bendrovė grindžia savo argumentus teisėmis į esą pasisavintą intelektinę nuosavybę.

© Atvira Klaipėda / Martynas Vainorius

Bendrovės teigimu, tai ji sukūrė savivaldybės skelbto pirkimo laimėjusios koncepcijos išskirtinį bruožą: „Šimtmečio paminėjimo idėjai sukurtas „Laiko juostos“ kūrinys, kuriuo siekiama įamžinti svarbiausius Klaipėdos miesto įvykius, pasiekimus, žymius žmones. Tačiau Dangės skvero projekto įgyvendinimo eigą Klaipėdos savivaldybės iniciatyva pristatant visuomenei nenurodoma, kas yra „Laiko juostos“ autoriai.“

Norime priminti, kad ši idėja gimė 2015 m. birželio mėn., Klaipėdos architektams ir istorikams svarstant, kaip Klaipėdos mieste būtų galima įprasminti moderniosios Lietuvos šimtmetį. Anuomet buvo surengtas atviras idėjų seminaras šia tema, jame gimusios mintys paviešintos. Tarp šių minčių buvo ir pasiūlymas šimtmetį įprasminti atvira atminimo erdve Dangės upės skvere.

Šią erdvę archit. Vaidotas Dapkevičius tuomet konceptualizavo kaip platesnės urbanistinės struktūros dalį – moderniosios Klaipėdos laikmatį. Atvira memorialinė erdvė, skirta moderniosios Lietuvos šimtmečiui (1918 metų sukakčiai) turėjo komunikuoti su paminklu „Arka/Vartai“ (skirtu 1923 m.), Atgimimo aikšte (sovietinės patirties ženklu) ir rotušės pastatu, kuris vėl, kaip prieš Antrąjį pasaulinį karą, atlieka miesto reprezentacinio ir administracinio centro funkciją. Taigi idėja Dangės skverą išnaudoti „laiko juostai“ buvo išsakyta viešai 2015 m.

Ji sugulė į idėjų konkurso nuostatų projektą, kurį parengėme Klaipėdos miesto savivaldybei. Moderniosios Lietuvos šimtmetį įprasminančio objekto formavimo gairėse buvo įrašyta: a) Klaipėdos miesto savivaldybės Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio programos darbo grupė pritarė idėjai, kad šimtmetis turi būti įprasmintas Danės šiaurinės krantinės su skveru erdvėje; b) Toks erdvės įprasminimas turėtų padėti semantiškai integruoti šią vietą į miesto erdvių sistemą. Manome, kad tai reiškė ne ką nors kita, o siūlymą savivaldybei, skelbiant idėjų konkursą, atsižvelgti į „laiko juostos“ idėją.

Jei UAB „TAU projektai“ pasiūlė konkretų architektūrinį sprendimą, kaip šią idėją įgyvendinti, tikriausiai jai priklauso turtinės teisės į šį sprendimą. Nepaisant to, nemanome, kad bendrovė gali save laikyti „laiko juostos“ idėjos autoriumi. Juolab kad ši idėja, kiek pakoreguota forma, aiškiai įvardyta Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo Klaipėdoje programoje (Dangės skvere buvo numatyta instaliacija „Laiko juosta“ šviesų festivalio metu).

Plačiau mūsų pozicija apie moderniosios Lietuvos įprasminimo Klaipėdoje peripetijas ir Dangės skvero rekonstrukcijos projektą išsakyta Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos tinklapyje.

8 Comments

  1. N. Puteikienė

    Visos niekšybės šiame pasaulyje padaromos tik todėl, kad atsiranda joms pritariančių.

    Reply
  2. Ką čia tas

    Dapkevičius drumsčia? Kas jis toks? Kiek iš spaudos supratau, tai pretenziją savivaldybei parašė įmonės vadovas, kurio ir yra pareiga rūpintis įmonės veikla ir finansais. Įmonė dirbo prie darbo gal metus ir su jais nebuvo atsiskaityta, taip supratau tą istoriją. Tuo tarpu per karantiną, tie kurie užsidarė 2-3 mėnesiams įmonės ir įmonės klykia nesulaukdamos paramos. Europos komisija ką tik baigė iškilmingai dalintis milijardus. Hidrostatyba, hidrostatybos projektai, ICS group paėmė pinigus ir senai susibankrotino, o šį, skverą projektavusi įmonė, padarė darbą, atidavė jį, kiek skaičiau, negavo nei cento ir toliau tebedirba. Pagarba. Bet, pinigus sumokėjo savivaldybė! Nežinojo kam? Nematė už ką moką? Mūsų miesto, mūsų biudžeto! Net teismas patvirtino, kad „Tau projektai” teisūs. Apie tai įmonės vadovas informuoja naują savivaldybės administracijos direktorių ir pretenzija dėl prieš kelis metus pasisavinto darbo autorystės. Aš taip šią istoriją, kol kas, suprantu. Prieš viešindami visokias tokias net ” safrodapkevičines nuomones” žurnalistai galėtų išsiaiškinti su pačiais autoriais ir parašyti atskirą straipsnį kaip ten kas. Panašu, kad daug įdomybių sužinotume. Ar jau ir A.K. dirba savivaldybei? O miestui objektas labai svarbus, o visokių „kvazi nuomonių, autorių” gandų neplanuotų projektų brangimų jau labai daug ir nuolat Klaipėdos mieste.

    Reply
  3. DAPKEVIČIUI

    aptarnaudamas savivaldybę naudok daugiau vazelino – sprangiai lenda. Šio pasiūlymo visos teisės dovanojamos asmeniškai tau ir nemokamai.

    Reply
  4. MARAZMU MARAZMAS

    Klaipedskas marazmas nuo iki visur ir labai daznai…. KOL KLAIPEDOS arcitiektoriai uzsiima marazmu VILNIUS IR KOVNAS visus didziausius skaniausius KLAIPEDOS projektus birbina… JAUNIKAITIS dare gal net pats nesuprato ka, o senas LAPINAS eilini karta kitu rankom graziai suzaide…. PUOSKIT GRAZINKIT KLAIPEDA, VIETINIAI ARCITIEKTAI, o MARAZMUS palikit toli toli nuo kranto….

    Reply
  5. architektė

    mano nuomone, architektų autorinis darbas ir yra pateikti projektiniai pasiūlymai – konkretus architektūrinis idėjos įgyvendinimas – o ne pati idėja „laiko juosta”. Kitaip reikštų, kad visų konkursui pasiūlytų architektų grupių darbų, kurie parengti pagal sąlygą „laiko juosta”, autorius yra vienas ? Panašiai būtų, kaip pav. konkurso sąlygose nurodoma – paminklas A.Smetonai – tai visų konkursinių darbų autorius būtų tas, kam kilo idėja pastatyti paminklą A.Smetonai? Absurdas kažkoks.

    Reply
    • Vaidotas Dapkevičius

      Įsiskaitykite atidžiau. Straipsnyje nekvestionuojama skundo autorių teisė rengti ir detalizuoti Laiko juostos idėją projektinių pasiūlymu pavidalu. Kaip ir bet kirio kito kautirių kolektyvo. Bet pati koncepcija negali būti vadinama originalia. Toliau: “Jei UAB „TAU projektai“ pasiūlė konkretų architektūrinį sprendimą, kaip šią idėją įgyvendinti, tikriausiai jai priklauso turtinės teisės į šį sprendimą.“ Bet anot LAR Profesinės etikos tarybos savivaldybės įgyvendinami projektiniai sprendiniai nėra tapatūs skundo autorių darbui (skaitykite tekstą architektams.lt svetainėje – nuoroda apačioje). Tad koks tokio skundo savivaldybei pagrindas?

  6. Nusivykęs

    Mane stebina Klaipėdos architektų smulk” meniškumas ir „turgaus bobų” lygis…

    Reply
  7. Nuomonė

    Natūrali Laiko juosta jau yra. Pradedat nuo Senamiesčio stotelės ir Taikos prospektu važiuojat iki BIGo. Pamatysit visą šimtmečio istoriją ir nereikia tam reikalui skirti jokių skverų, o tuo labiau Dangės. Tai atrakcijai galima pervadinti autobuso stoteles, o pakol važiuojat autobusu, įrašas pasakoja ką matot už lango. Sutaupysit kelis milijonus. Idėja veltui.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This