Už nelegaliai teiktas paskolas – teisiamųjų suolas

Kriminalai ir nelaimės

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai praneša baigę ikiteisminį tyrimą, kuriame asmuo kaltinamas nelegaliai teikęs paskolas fiziniams ir juridiniams asmenims ir nesumokėjęs mokesčių valstybei. Skaičiuojama, kad per 7 metus asmuo galimai išdalijo paskolų už beveik milijoną eurų.

Siekdamas neįkliūti teisėsaugai, paskolas teikęs asmuo reikalavo visus mokėjimus vykdyti tik grynaisiais pinigais, perduodant juos tiesiogiai ar naudojantis autobusų siuntomis. Asociatyvi nuotr.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Klaipėdoje ir Klaipėdos apskrityje veikęs nelegalus paskolų teikėjas dirbo išvien su nekilnojamojo turto agentūromis, kurios parūpindavo jam klientų. Skolintojas su savo klientais sudarydavo rašytines bei notariškai patvirtintas paskolos sutartis, įkeičiant nekilnojamąjį turtą, tačiau klientai būdavo įspėjami, kad sutartyje bus įrašyta didesnė suma, nei jie ketina skolintis, perviršis esą bus skolintojo atlygis už paslaugą.

Pareigūnai išsiaiškino, kad skolintojas tardavosi su pinigų gavėju dėl mėnesinių palūkanų mokėjimo, kurių dydis svyravo nuo 1 iki 4 procentų ir priklausė nuo įkeičiamo turto vertės: kuo mažesnė turto vertė – tuo didesnis palūkanų procento dydis. Palūkanos būdavo iškart paskaičiuojamos už kelis mėnesius į priekį. Siekdamas neįkliūti teisėsaugai, paskolas teikęs asmuo reikalavo visus mokėjimus vykdyti tik grynaisiais pinigais, perduodant juos tiesiogiai ar naudojantis autobusų siuntomis.

Skolinimo sutartys būdavo sudaromos kelių mėnesių laikotarpiui. Pasibaigus terminui, jei visa sutartyje nurodyta pinigų suma dar būdavo neatiduota, klientai ir toliau turėdavo mokėti palūkanas iki tol, kol ras pinigų grąžinti paskolą, kitaip būdavo grasinama kreiptis į antstolius bei areštuoti įkeistą nekilnojamąjį turtą. Būdavo atvejų, kai paskolos atidavimas užsitęsdavo iki kelerių metų, o mokamų palūkanų suma viršydavo net gautos paskolos sumą.

Įtariama, kad šitaip veikdamas nelegalus paskolų teikėjas sudarė ne mažiau 60 rašytinių ir notariškai patvirtintų paskolų sutarčių su nekilnojamojo turto įkeitimu. Skaičiuojama, kad fiziniams ir juridiniams asmenims galėjo būti paskolinta per 934 tūkst. eurų.

Tyrėjai įtaria, kad paskolas teikusio asmens gauto atlygio ir jam sumokėtų palūkanų suma, kuri nebuvo deklaruota, siekia beveik 105 tūkst. eurų. Taip į valstybės biudžetą, spėjama, nesumokėta apie 15 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio.

Byla jau perduota nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmams. Valstybinį kaltinimą teisme palaikys Klaipėdos apygardos prokurorė, surašiusi byloje kaltinamąjį aktą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Poilsio ir pramogų komplekse - galimi finansiniai nusikaltimai

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai vadovauja Finansinių nusikaltimų ir korupcijos tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnų atliekamam ikiteisminiam tyrimui dėl galimai apgaulingai tvarkomos ...
2023-10-16
Skaityti daugiau

ELTA

G. Skaistė: klausimas dėl GPM įstatymo pokyčių dar nebaigtas

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtina, kad prie Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pokyčių, kurie numatyti mokesčių reformoje, bus grįžta po ...
2023-10-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This