Gyventojai nepritaria didelių gabaritų atliekų aikštelei

Mums rašo

Kristina Kaminskienė
2020-08-24

Komentarų: 0

Klaipėdos r. Priekulės seniūnijoje rugpjūčio 10  d. įvyko organizuojamas VšĮ „Gargždų švaros“ pirmas ataskaitos supažindinimas.

Kuodžių kaime planuojama statyti didelių gabaritų atliekų surinkimo ir eksploatavimo aikštelę 0,89 ha teritorijoje, kurioje turėtų būti priimamos ir laikomos nepavojingos ir pavojingos sveikatai atliekos: gyvsidabris, tirpikliai, rūgštys, dažai, pakuotės, elektros lemputės, statybinės atliekos, kuriuose yra pavojingų sudedamųjų dalių, pagal specifiką jos turėtų būti laikomos tiek uždaruose, tiek atviruose konteineriuose. Per metus planuojama priimti iki 11 610 tonų pavojingų ir 209 950 tonų nepavojingų atliekų. Ataskaitoje numatoma, kad joje per dieną apsilankys iki 25 žmonių per dieną, t.y. iki aikštelės, vietiniu žvyruotu keliu per 1 val. pirmyn ir atgal, kas 7 minutes po automobilį.

Priekulė. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Darbo dienos planuojamos nuo pirmadienio iki šeštadienio, šeštadienį sutrumpintas darbo laikas. Didelių gabaritų atliekų atvežimas ir išvežimas įmanomas tik sunkiasvoriu transportu, kuris taip pat turės atvažiuoti ir išvažiuoti, tai reiškia, kad triukšmo, dulkių ir teršalų kiekis žymiai padidės gyvenvietės teritorijoje.

Kuodžių kaimo ir SB „Guboja“ gyventojai rinkosi gyvenamą ar sodininkui skirtą teritoriją atokiau nuo miesto taršos, statėsi namus, steigė ūkius. Jiems kyla aktualūs klausimai: kodėl šitoje vietoje reikia statyti didelių gabaritų ir specifinių atliekų aikštelę? Koks ir kieno poreikis bus patenkinamas? Kodėl aplinkiniai gyventojai neinformuoti apie tokios žemės pirkimą ir statybą Klaipėdos rajono savivaldybėje?

Ar nurodyta Klaipėdos rajono teritorijų planavimo detaliajame plane didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė, šitoje teritorijoje Priekulės sen. Kuodžių km., Slyvų g. 5? Jame nurodytos Gargždų miesto teritorijoje dvi su nurodytais adresais, kitos surinkimo būdu. Žemės ir miško naudojimo bendro plano brėžinyje aš nematau internete, vizualizacija neryški. Ataskaitoje naudojami seni duomenys. Kaip atsirado tarp žemės ūkio paskirties žemių vienintelis sklypas komercines paskirties?

Informacija vyresniems kaimo gyventojams neprieinama socialiniuose tinkluose, kaip „Facebook“, jie skundėsi, kad per televizorių nieko nerodė. Ar tai ne keista? Pirmiausia informacija apie tokius planus turi būti visuomenei prieinamomis priemonėmis, jokios informacinės lentelės toje teritorijoje nėra, niekas nepasivargino jos suteikti, vietiniai gyventojai pasipiktinę.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centras projekto rengėjui UAB „Ekosistemos“ nurodė išlaikyti sanitarinės apsaugos zoną, t. y. 100 metrų zoną, gyvenamųjų namų teritorijos patenka į šitą zoną. Rengėjai sumažino SAZ ribas, nes oro teršalų koncentracija bus nežymi, o transporto skleidžiamas triukšmas neviršys normatyvinių ribų. Tai reiškia, jas tiesiog galima pakoreguoti, jeigu atsiranda prieštaraujančių projektui įgyvendinti? Mes visi suprantame, kad triukšmo lygis tikrai padidės ir nėra nepavojingas toks atliekų sandėliavimas. Kaip komentuoja Marius Šileika, „Lietuva – ne Sibiro platybės, kur galima surasti nuošalų kampelį tokioms veikloms”.

Taigi, mes, aplinkiniai gyventojai, negalime tyliai susitaikyti prieš kaimo teritorijose statomus didelių gabaritų atliekų konteinerius, nes tam skirtose ekonominėse zonose nerandama joms vietos. Kiekvienas žmogus teisę gauti informaciją, teisę visuomenei dalyvauti priimant sprendimus bei teisę kreiptis į teismus aplinkos apsaugos klausimais, kad būtų apsaugota kiekvieno dabartinės ir būsimų kartų žmogaus teisė gyventi jo sveikatai ir gerovei palankioje aplinkoje.

Kreipiamės pagalbos padėti išspręsti mums gyventojams aktualų klausimą, kreipėmės į Klaipėdos tarybos narę Ligitą Girskienę, suderinome laiką dėl susitikimo su Gargždų meru Broniu Markausku rugpjūčio 24 d. (pirmadienį) 17.30 val. ten, kur planuojama įrengti aikštelę Dalyvaus Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė, UAB „Ekosistemos” direktorius Marius Šileika, VŠĮ „Gargždų švara” direktorius Rimantas Martinkus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garsusis Labrenciškės sklypas: kodėl pati savivalda nenutraukia sutarties?

Klaipėdos apylinkės teismas išnagrinėjo politikų pagimdytą bylą, kurios epicentre yra visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje.   Baigiamųjų kalbų metu Savivaldybės administracijos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This