Naftininkų byla gali būti ir nutraukta

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas po daugiau nei dvejų metų pertraukos penktadienį vėl ėmėsi nagrinėti dar vieną prokuratūros inicijuotą baudžiamąją bylą bendrovės „Naftos grupė“ vadovams Antanui ir Arturui Urbučiams bei darbuotojai Svetlanai Popovai.

Joje šiuos tris asmenis prokuratūra kaltina neteisėtai pasisavinus bei legalizavus per 5 mln. Eur.

Svetlana Popova, Antanas Urbutis (centre) ir Arturas Urbutis po poros metų pertraukos vėl turės lankytis Klaipėdos apygardos teisme. Martyno Vainoriaus nuotr.

2018 m. birželį Klaipėdos apygardos teismo teisėjo Eduardas Maškevičius buvo nusprendęs šią bylą nutraukti, nes esą yra aplinkybių, rodančių, kad žmones norima bausti už tą patį nusikaltimą – kaltinamieji jau yra išgirdę vieną nuosprendį, bet jį apskundė Apeliaciniam teismui.

Tačiau šį sausį Apeliacinis teismas panaikino tokią E. Maškevičiaus nutartį konstatuodamas, kad antrojoje baudžiamojoje byloje kaltinamųjų veiksmai kvalifikuojami ne pagal tuos pačius straipsnius, kaip pirmojoje, tebenagrinėjamoje Apeliaciniame teisme. Skiriasi ir nusikaltimų dalykas bei kaltinamųjų galbūt atlikti veiksmai.

Penktadienį Klaipėdos apygardos teisme vėl atvertus šią bylą Urbučių advokatas, buvęs prokuroras Mindaugas Dūda paprašė teismo nutraukti šią bylą, nes esą jau yra suėjusi senatis.

„Turime šioje byloje situaciją, kai ir ikiteisminis tyrimas užtruko labai ilgai, byla buvo nutraukta, o Apeliacinis teismas ją grąžino. Urbučiai ir Svetlana Popova neturi įsiteisėjusio teismo nuosprendžio. Taip, kaip surašytas kaltinamasis aktas, paskutinis veiksmas, pavedimas buvo atliktas 2010 metų birželio 28 dieną. Jokių kitų naujų nusikalstamų veikų nėra inkriminuojama. Pagal tuomet galiojusį Baudžiamąjį kodeksą negalima skelbti apkaltinamojo nuosprendžio jei nuo sunkios nusikalstamos veiklos praėjo 10 metų. 2010 metų birželio 29 dieną įsigaliojo pataisa, numatanti 15 metų terminą, bet ji sunkina kaltinamojo padėtį ir negali būti taikoma atgaline data. Negali net kaltinamasis aktas būti skelbiamas, turi būti nutraukta byla dėl senaties, nes kaltinamieji nereiškia pageidavimo nagrinėti bylą dėl reabilitacijos”, – kalbėjo M. Dūda, kurio prašymą palaikė ir S. Popovos gynėjas.

Tačiau kaltinimą byloje palaikanti prokurorė Dalia Stonienė tvirtino, kad negalima neišnagrinėjus bylos teigti, kad visos veikos baigtos advokato minima data ir prašė netenkinti tokio prašymo.

Bylą nagrinėjanti teisėja Kristina Kakurinė konstatavo, kad faktinės aplinkybės gali paaiškėti tik nagrinėjant bylą ir  veikų laikotarpis gali arba susiaurėti, arba išsiplėsti. Esą tada ir bus galima spręsti dėl to, ar galima nutraukti bylą dėl senaties.

Priėmus tokį sprendimą prokurorė ėmė skaityti kaltinamąjį aktą. Vien 1972 m. gimusio dabar UAB „Artilona” direktoriumi ir Naftos grupės konsultantu dirbančio Arturo Urbučio, kuris įtariamas organizavęs ir vadovavęs nusikalstamai grupei, galimų „nuodėmių” skaitymas truko beveik valandą. Perskaičius jam adresuotą kaltinimą M. Dūda paprašė sutrumpinti kaltinimų Naftos grupės direktoriui, 50-mečiui Antanui Urbučiui ir 59-erių šios įmonės vadybininkei S. Popovai skaitymą, nes epizodai kartojasi. Tokį jo prašymą palaikė ir kiti proceso dalyviai.

Antanas Urbutis kaltinamas, kad į Naftos grupės apskaitą įtraukdavo fiktyvias broliui priklausančių užsienio įmonių sąskaitas ir duodavo nurodymus finansininkams jas apmokėti, o S. Popova esą Latvijos bankuose atsidarė sąskaitas, davė nurodymus dėl pavedimų bankams, atliko kurjerės funkcijas.

Visi trys kaltinamieji pareiškė savo kaltės nepripažįstantys ir sakė parodymus duosiantys tik po to, kai bus ištirti visi įrodymai.

Po šių pareiškimų teismas padarė pertrauką ir kitame posėdyje pradės liudytojų apklausą – prokurorė yra numačiusi pakviesti liudyti 15 asmenų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

91 mln. eurų ir Afrikai skirtų ginklų byloje - netikėtas posūkis

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis baudžiamąją bylą dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo dešimčių milijonų eurų ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This