Filosofija vaizdais

Kultūra

Vytautas Valevičius
2020-09-06

Komentarų: 2

Rugsėjo 3 d. Nelė Zirnitė Klaipėdoje pristatė parodą  „NELE“. Ekspozicijoje daug retrospektyvių ir naujausių  metų grafikos kūriniai.  Dailininkės pagrindinė grafikos technika – ofortas.

Nelė Zirnitė-Žukauskaitė gimė 1959 m. Lietuvoje. 1978–1982 m. studijavo grafiką Vilniaus dailės akademijoje, 1982 m. tęsė studijas Latvijos meno akademijoje. Nuo 1988 m. Latvijos dailininkų sąjungos narė. 1995–2003 m. dirbo Latvijos meno akademijos Grafikos skyriuje dėstytoja. Nuo 2003 m. Latvijos krikščioniškosios akademijos Meno skyriaus profesorė.

Daugiau apie puikią moterį gal ir nereikėtų kalbėti, nes mano tikslas – jos kūriniai ir jų paskirtis. Čia jau reikalingas didesnis įvadas.

Klasikinio meno paskirtis ilgą laiką buvo pasaulio ar jo idealų vaizdavimas skulptūroje, tapyboje ar muzikoje. Dabartinis menas kuria savo atskirą pasaulį, kuris su mūsiškiu gali būti visai nesusietas ar keistai surištas. Sulūžusi kėdė, aplieta dažais salė viduryje, pateikiama kaip meno kūrinys. Mėsos gabalas, pritvirtintas prie sienos eksponuojamas šiuolaikinio meno muziejuje. Išmatų dėžutė, parduodama didesne nei aukso kaina, nes tai … menas. Filmuotas braidančios po paežerį moters vaizdas ekrane – vėl menas. Upės garsų įrašų suma – garsų menas. Ilgas upe plaukiančių teršalų sąrašas – poezija. Keisčiausiai apsirengusios moterys ar vyrai ant podiumo – aukštoji mada, taigi menas. Apibendrinant galiu sakyti – pasiklydę mene. Nes menu vadinant bet ką, dingsta paties meno samprata. Dabar neaiškinsiu, kas tai yra, daug knygų apie tai parašyti, todėl nekartosiu.

Taigi grįžkime prie parodos. Klasikinio meno vaizdas yra apibendrintu atspindžiu. Pasaulio. Išorinio ar vidinio. Ar net jų santykio. Galima peizažu parodyti mus supančio pasaulio grožį. Galima mistiniu paveikslu pateikti paslaptį. Galima portretu atskleisti asmenybę. Tiesa, galima bandyti aklai kopijuoti aplinką ir gauti „nuotrauką“. Kaip ne keista, bet genialių ‚piešėjų“ darbai iki dabar patrauklūs. Ne tik piešinys gali būti įdomus. Ne mažiau svarbi būna ir idėja. Ją galimas perteikti įvairiai, bene geriausia mes tai žinome iš Čiurlionio kūrybos.

Nelė, gal pati to nežinodama, seka didžiųjų tapybos „idealistų“ pėdomis.  Jai vaizdas tarnauja minties arba idėjos sklaidai. Pirmas pavyzdys yra ankstesnis darbas „Valdovas“:

Bet jei būtų tik tiek, gal ir nereikėtų apie tai rašyti kiti, jau naujesni darbai labiau simbolizuoti.

Angelų spiečiai man priminė M. Čiurlionio paveikslą „Tiesa“. Ten taip ir lieka neaišku, kur plaštakė, o kur angelas. Visi lekia tiesos link, tik kai kurie sudega. Nelės angelai žymiai įvairesni ir aiškesni. Jie neieško tiesos, o neša. Neša džiaugsmą, gal ir žinią.

Kita paveikslų grupė , kuri man įdomiausia, yra  filosofiniai. Paprastai trumpais pasakojimais paremti klasikiniai religiniai tekstai. N. Zirnitė tai daro vaizdais. Vienas man itin krito į akį, mes su autore taip ir nebaigėme aiškinti tos istorijos. Aš aiškinau vienaip, ji kitaip. Abu likome su savo supratimu, bet patenkinti. Gal kiti matys ten kitą, galima nueiti ir pažiūrėti.

Paroda veikia Naujoje Klaipėdos galerijoje Manto g. 22.

2 Comments

  1. Kursiokė

    Sveikinu Nele, kaip smagu ir įdomu paskaityti, atsimenu, kad visada buvai ieškotoja ir tavo darbuose turėjo būti prasmė, kitaip, iš vis, ar verta kurti.

    Reply
  2. Tomas Simulis

    Taip. idomu 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Demonstruos Sauliaus Jokužio „Jausmų paletę“.

Vasario 14-ąją,  17.30 val. Naujojoje Klaipėdos galerijoje (mados ir verslo centre „Herkaus galerija“) bus atidaroma Sauliaus Jokužio fotografijų paroda „Jausmų ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujoje Klaipėdos galerijoje - „Meilės alchemija“

Rugpjūčio 3-iąją, ketvirtadienį, 17.30 val. Naujojoje Klaipėdos galerijoje (mados ir verslo centras „Herkaus galerija“) bus atidaroma Rūtos Jusionytės ir Francisco ...
2023-07-31
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujojoje Klaipėdos galerijoje - dvi parodos

Liepos 10-ąją, 17.30 val., Naujojoje Klaipėdos galerijoje bus atidaromos dvi parodos – savo kūrybą pristatys du Kauno menininkai: grafikė Gražvyda ...
2023-07-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This