Susisiekimo ministerijoje – Klaipėdos jūrų uosto inovacijų paroda

Uostas ir jūra

Trečiadienį Susisiekimo ministerijoje atidaryta Klaipėdos jūrų uosto inovacijų paroda. Joje galima sužinoti apie inovatyvias technologijas, kurios prisideda ne tik prie uosto kompanijų konkurencingumo, bet ir užtikrina švaresnę aplinką.

Parodos atidarymas

„Dėkojame, kad sutikote atvežti dalelę uosto į sostinę. Kiekviena ši inovacija yra prasminga, rodanti, kad Klaipėdos uostas tvirtai žengia koja kojon su pažangiausiais inovatyviais sprendimais“, – sakė parodą atidaręs susisiekimo ministras Jarsolav Narkevič.

Pasak pranešimo žiniasklaidai, parodoje pristatomi technologiškai sudėtingi robotai, kurie padeda statyti laivus, elektriniai robotai-lokomotyvai, kurie, palyginti su įprastais dyzeliniais šilumvežiais, eliminuoja apie 500 t CO2 bei kitų sudegintų degalų emisijų per metus.

Daug dėmesio skiriama ir suskystintųjų gamtinių dujų technologijoms – Lietuvos inžinieriai sukūrė pažangią technologiją, įgalinančią efektyviai panaudoti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) šalčio energiją.

Be to, Klaipėdoje sukurtas unikalios vidaus vandenų transporto priemonės – suskystintosiomis biodujomis (SBD) ir elektros baterija varomos hibridinės baržos – prototipas. Reaguojant į griežtėjančius aplinkosauginius reikalavimus, laivuose įdiegiamos pažangios filtrų sistemos ir taip mažinama oro tarša. Klaipėdoje sukurtas pirmasis išmanaus katamarano prototipas. Šiuo metu pramoginio turizmo tikslais eksploatuojami du, elektra ir saulės energija varomi, katamaranai, skirti plaukioti vidaus vandenyse. Parodoje pristatomi ir modernūs, Klaipėdos uoste esantys simuliatoriai, kurie padeda imituoja laivų ir kranų valdymo procesus. Esama ir ateities inovacijų – kuriami povandeninio drono, autonominio keleivinio kelto prototipai.

„Uostas jau seniai nėra tik vieta, kurioje kraunami kroviniai. Metai po metų jūrų uostas progresuoja, o čia veikiančios įmonės diegia vis daugiau naujų technologijų, inovacijas tikslingai skaitmenizuoja ir automatizuoja. Labai norime, kad apie uosto inovacijas žinia pasklistų kaip galima plačiau, todėl ateityje planuojame šią parodą eksponuoti įvairiuose šalies miestuose“, – sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Algis Latakas.

Uosto direkcija naudoja apie 30 įvairių skaitmeninių programų, kurios suteikia galimybę uoste valdyti procesus nuotoliniu būdu. Kai kurias inovacijas sukurti paskatino ir situacija dėl COVID-19. Būtent tuo metu Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija sukūrė skaitmenizuotą programą, kuri leidžia laivus į Klaipėdos uostą įvesti, juos švartuoti ir nuotoliniu būdu. Įdiegęs šią inovaciją Klaipėdos uostas tapo vienu iš nedaugelio Europos uostų, kuriuose laivai vedami būtent tokiu būdu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Planuojami ir mobilieji vandenilio pilstymo punktai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paskelbė konkursą dėl viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimo Klaipėdos mieste. Sunkiasvoriam ir lengvajam transportui skirti ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Margutis milžinas - jau ant šiaurinio molo

Praėjusiais metais klaipėdiečius ir miesto svečius nustebinęs margutis milžinas vėl užridentas ant šiaurinio molo Melnragėje. Trijų metrų aukščio ir pusantro ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Paminėjo Žemės dieną

Tęsiama tradicija pavasario lygiadienį paminėti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje suburiant gausias uostamiesčio moksleivių gretas. Šįkart jaunimo gamtosauginis forumas kviečia ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This