Buvusio komisariato ateitis miglota: įtrauktas į dešimtmečio planus

Miestas, Svarbu

Pačiame Klaipėdos centre stovintis buvęs uostamiesčio policijos komisariato pastatas vis labiau panašėja į vaiduoklį, o jį valdantis Turto bankas per metus tesuprato, jog pastatas turi vertingųjų savybių, todėl jį sudėtinga bus pritaikyti suplanuotiems poreikiams.

Turto bankas inicijuos buvusio komisariato komplekso vertingųjų savybių peržiūrą. „Oro grupės” nuotr.

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas iš pastato, esančio Jūros g. 1, į naujas patalpas Kauno gatvėje išsikraustė dar 2015 metais. Iki tol ir vėliau Turto bankas intensyviai pastatą pardavinėjo, bet naujų savininkų taip ir neatsirado. Todėl norą jame įsikurti pareiškė Klaipėdos menininkai. Tokį norą palaikė ir uostamiesčio valdžia, ji pradėjo derybas su Vyriausybe dėl pastato perėmimo, miesto taryba net buvo patvirtinusi kitų pastatų, kuriuos galima mainais atiduoti Turto bankui, sąrašą.

Tačiau pernai balandį atskriejo žinia, kad Vyriausybė nusprendė buvusį Klaipėdos komisariato kompleksą, esantį Jūros g. 1, perduoti valdyti valstybės įmonei Turto bankui, numatant šį pastatą rekonstruoti, pritaikyti teismų funkcijoms atlikti ir nuomos teisėmis perduoti Klaipėdoje veikiantiems teismams įsikurti.

Tuomet žadėta, kad Turto bankas operatyviai įvertins, kiek lėšų reikės pastatą atnaujinti, skelbs techninės priežiūros ir rangos konkursą.

„Vystant ir pritaikant teismų poreikiams Jūros g. 1 esantį pastatą, šiuo metu vyksta bendradarbiavimas su Nacionaline teismų administracija dėl projekto finansavimo mechanizmo. Dažniausiai tokie projektai yra finansuojami iš biudžeto lėšų ir/ar parduodant turimus institucijų pastatus. Kadangi teismai ir jų valdomi pastatai nėra Turto banko klientai, ieškoma būdų, kaip užtikrinti projekto finansavimą. Dalis projektui reikalingų lėšų bus pritraukta iš tarptautinių finansavimo šaltinių, dėl kitos dalies vyksta tarpinstitucinis derinimas“, – pernai lapkritį „Atvirai Klaipėdai“ aiškino Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovas Tomas Bagdonas.

Anot jo, teismai atsakingi už tarptautinių lėšų pritraukimą, o tai yra apie 15 proc. projekto vertės, kas sudaro maždaug 2 mln. eurų. Turto bankas bando užsitikrinti likusią sumą – apie 11 mln. eurų ir dėl to vyksta diskusijos su institucijomis.

„Užsitikrinus projekto finansavimą, bus užsakomi projektavimo ir rangos darbai, kuriuos prižiūrės Turto banko specialistai. Kol bus išspręsti projekto finansavimo klausimai, pastatas yra užkonservuotas ir prižiūrimas. Jis yra aptvertas, jame įdiegta signalizacija, užsandarintos ertmės, sutvarkyta lietaus surinkimo sistema“, – beveik prieš metus teigė T. Bagdonas.

„Atvira Klaipėda“ vėl pasidomėjo, kada Klaipėdos puošmena galintis būti pastatas bus prikeltas naujam gyvenimui.

„Šiuo metu Turto bankas analizuoja pastato pritaikymą teismų poreikiams. Turto banko specialistai turi įžvalgų, kad esant tokioms saugotinoms vertybėms pastate, kurios yra dabar, sudėtinga pastatą pritaikyti teismų poreikiams – nėra galimybių griauti vidinių pastato sienų, o be šito negali būti įrengtos teismams reikalingos posėdžių salės. Esant šioms aplinkybėms inicijuosime vertingųjų savybių peržiūrą. Projekto finansavimas yra įtrauktas į Turto banko dešimties metų investicinį planą. Šiam planui jau yra pritarusi Turto banko valdyba ir šiuo metu laukiame Finansų ministerijos pritarimo“, – apie per metus pasikeitusią situaciją informavo T. Bagdonas.

Turto bankas Jūros g. 1 esantį pastatą perėmė 2008 m. kovą, nes buvo numatyta, kad pardavus pastatą, už jį gautos lėšos bus skirtos policijos pastatų atnaujinimui. Tam per trejus metus buvo suorganizuota dešimt viešųjų aukcionų, kurių metu pradinė kaina keitėsi nuo beveik 2,2 mln. iki 0,85 mln. eurų, tačiau pirkėjo neatsirado. Galiausiai Vyriausybė nusprendė pastate įkurdinti Klaipėdos miesto teismus, todėl pastatas yra išimtas iš valstybės parduodamo turto sąrašo.

Beje, šis pastatas yra likęs bene vienintelis neparduotas iš visų, kurie Turto bankui buvo perduoti dėl naujojo Klaipėdos policijos komisariato pastato Kauno g. 6 statybų. Turto bankas šias statybas finansavo ir planavo, jog pinigus atgaus, kai parduos perimtus Klaipėdos policijai priklausiusius pastatus.

Administracinės patalpos Taikos pr. 81 aukcione buvo parduotos 2017 m. rugsėjį ir už jas gauta 131 tūkst. Eur, administracinės patalpos Jūros g. 2B (aukcionas 2015 m. lapkritį) parduotos už 63,6 tūkst. Eur, administracinis pastatas su priklausiniais Taikos pr. 63 (aukcionas 2015 m. gruodį) – už 620 tūkst. Eur, administracinis pastatas su priklausiniais Malūnininkų g. 13 (aukcionas 2016 m. lapkritį) – už 211 tūkst. Eur, administracinės patalpos su parduotuve Minijos g. 139 (aukcionas 2015 rugpjūtį) – už 52,6 tūkst. Eur, gyvenamosios patalpos Taikos pr. 42 (aukcionas 2017 m. liepą) – už 195 tūkst. Eur, administracinis pastatas Priestočio g. 6 (aukcionas 2019 m. rugpjūtį) – už 368 tūkst. Eur, įstaiga Vingio g. 14B (aukcionas šiemet liepą) – už 189 tūkst. Eur, mokymo centrai su priklausiniais Turistų g. 1B (aukcionas šiemet gegužę) – už 461,02 tūkst. Eur, komisariatas Taikos pr. 117 (aukcionas šiemet kovą) – už 285 tūkst. Eur, butas Smiltelės g. 9 (aukcionas 2019 m. gruodį) – 38,45 tūkst. Eur, butas J. Zauerveino g. 10A (aukcionas 2019 m. balandį) – už 57,7 tūkst. Eur.

Kitų metų pirmą ketvirtį aukcione numatoma parduoti įstaigą su garažais Priestočio g. 8, o antrą ketvirtį – administracinį pastatą Tilžės g. 34.

INFORMACIJA

Neogotikos stiliaus pastatų kompleksas buvo pastatytas 1862 m. Centrinėje pastato dalyje įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje – teismo įstaigos. Čia buvo ir kalėjimo kameros. 1898 m. pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengti butai tarnautojams, atskiras sektorius moterims. Dar buvo pastatytos dirbtuvės. Nuo 1885 m. šiame komplekse veikė Apygardos teismas.

5 Comments

  1. PAVELDAS SAUGO.

    KO cia pergyventi PAVELDAS SAUGO…. PAVELDAS ir PASTA saugo……. CIA KLAIPEDOJ PAVELDAS ir KAI SUGRIUNA saugo…. NEPERGYVENKIT kai GRIUNA PAVELDAS TAIP pat SAUGO

    Reply
  2. plius minus

    Laiškas V. Bezarui
    „…..Turto banko specialistai turi įžvalgų, kad esant tokioms saugotinoms vertybėms pastate, kurios yra dabar, sudėtinga pastatą pritaikyti teismų poreikiams – nėra galimybių griauti vidinių pastato sienų, o be šito negali būti įrengtos teismams reikalingos posėdžių salės. Esant šioms aplinkybėms inicijuosime vertingųjų savybių peržiūrą. ”
    Trumpiau tariant , arba žmonių kalba sakant , jį galima pritaikyti tik benamių nuolatinei gyvenamai vietai….Tai ir siūlau visus šituos paveldo sargų akylai saugomus pastatus , kaip N. Uosto 5 , Policijos komisariato pastatą ir dar daugelį kitų , atiduoti |Lietuvos KPD , kad pati juos ir saugotų iš savo biudžeto , arba sugalvotų , kaip vadovaujantis galiojančiomis projektavimo normoms STR , juos būtų galima pritaikyti šių dienų poreikiams , demonstruojant tas vertingas savybes ….

    Reply
    • neteisingai išvertėte į "žmonių kalbą"

      „vertingųjų savybių peržiūra” – reiškia jų keitimą, t.y., matomai, vidinės pertvaros nebebus vertingoji savybė ir bus leidžiama jas griauti, kad būtų galima pritaikyti teismų poreikiams.

  3. Teismų rūmams

    šį pastatą panaudoti gali sugalvoti tik visiškas analfabetas. Visiškai teisingai – teismų patalpos pagrinde yra daug didesnių mažesnių salių ir pagal higienos normas, priešgaisrines visoms toms salėms būtinas nemenkas vamzdynas – ortakių sistemos. Tai ne tik tektų pertvaras ir išplanavimą keisti, bet ir daug kitų dalykų. Apie visokių areštuotojų vežiojimą, konvojų į miesto centrą jau nekalbam. O ir kokią pridėtinę vertę tokia pastato funkcija kurtų miesto centrui? Vis kalbam , kad jis tuščias, nėra žmonių. Nėra neįmanomų dalykų, bet tai kainuoti ženkliai daugiau nei imti ir pastatyti naują šiuolaikinį pastatą visiems teismams. Tik ką ką čia tokio reikėjo galvoti metus laiko tai jau mįslė? Ar tik nekartojama vakar A.K. aprašyta Senojo turgaus išlindusi sutarties istorija ir tikslas iš ties visai kitas?

    Reply
  4. .

    Tai kas prisiims atsakomybę už tai kad paveldo objektas nuniokotas ir niekam nebereikalingas ….?? Pamenu susirūpinusias kalbas ir ašaras ir stovinčius ant bačkų ….
    Žmonės prisimena „didvyrius” kurie prieš praeitus rinkimus „gynė kalėjimo rūmus”, dabar Pašto Rūmus…… O galėjo būti Teismo Rūmai ( atstatyta istorinė tiesa visomis prasmėmis ) ir ne Klaipėdiečių pinigais , o pašte viešbutis , kurio pirmo aukšto recepcijos barelyje kas rytą , gėrintis interjeru galima būtų išgerti kavos puodelį …. O varpai skambėtų , kai perrinktume naują valdžią , kuri vėl Įsikibusi kėdėse nieko 4 metus nedarytų….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas

Pagaliau pradės statyti komisariato automobilių aikštelę

Turto bankas paskelbė pasirašęs sutartį su UAB „HSC Baltic“ dėl Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato antžeminės daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Regionas

Neringos meras prašo šalies vadovų užtarimo

Neringos meras Darius Jasaitis kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl to, kad šiame kurorte gyvenantiems ukrainiečiams ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This