Dėl draustinio Giruliuose – dvejonės

Miestas, Svarbu

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba rekomenduoja Klaipėdos savivaldybei steigti Girulių miško draustinį, tačiau ši suabejojo, ar tai tikslinga daryti, nes kurortine vietove pretenduojantiems tapti Giruliams gali būti užkirstas kelias rekreacijos plėtrai.

Sumanymas steigti Girulių draustinį kilo siekiant apsaugoti mišką. Mato Mačiulskio nuotr.

Dar vasarą į Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių Gintarą Neniškį kreipėsi dalis Girulių bendruomenės, Klaipėdos universiteto mokslininkai bei Seimo narys Simonas Gentvilas. Visi jie išdėstė argumentų ir išreiškė pageidavimą, kad būtų steigiamas Girulių miško savivaldybės kraštovaizdžio draustinis. Toks statusas esą apsaugos Girulių mišką nuo iškirtimo dėl geležinkelio plėtros.

Po šio susitikimo Klaipėdos savivaldybės administracija kreipėsi į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą (VSTT). Ši įvertino pateiktą informaciją, mokslininkų išvadas ir pateikė rekomendacinę išvadą, kad yra tikslinga steigti draustinį.

VSTT išaiškino, kad sumanymas Giruliuose steigti draustinį neprieštarauja nei Lietuvos, nei Klaipėdos bendriesiems planams, o tik papildo jų sprendinius.

VSTT priminė, kad 1960 metais Girulių miško teritorijoje, 613 hektarų plote, buvo įsteigtas Girulių botaninis-zoologinis draustinis, kurio pagrindinės saugomos vertybės buvo pajūrio miško bendrijos ir gyvūnija. Šis draustinis pateko į 1992 metais įsteigtą Pajūrio regioninį parką, todėl jo statusas buvo panaikintas.

„Todėl atsižvelgiant į vietos savybes, mokslininkų pateiktą pagrindimą, siūlome parinkti tinkamiausią vertybėms išsaugoti draustinio rūšį – siūlome apsvarstyti galimybę steigti ne kraštovaizdžio, bet botaninį-zoologinį draustinį, kurie steigiami siekiant išsaugoti retas bei nykstančias laukinių augalų, grybų ir gyvūnų rūšis, jų bendrijas ir buveines“, – Klaipėdos savivaldybei rekomendavo VSTT.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis tvirtino, kad po tokios VSTT rekomendacijos reikalinga diskusija, kaip elgtis toliau.

„Kraštovaizdžio draustinyje realiai saugoma būtų tik kopa, o botaniniame-zoologiniame – augalai ir gyvūnai, tad ir ribojimų atsirastų labai daug. Pavyzdžiui, sunkiai tikėtina, kad ten būtų galima pastatyti, kaip planuojama, Klaipėdos universiteto akvakultūrų centrą. Todėl tikrai reikalinga diskusija, kaip elgtis toliau. Kviesime mokslininkus, kalbėsime, diskutuosime ir rasime geriausią sprendimą“, – tvirtino G. Neniškis.

Tiek šiuo metu rengiamame Lietuvos bendrajame plane, tiek baigiamame rengti Klaipėdos bendrajame plane numatyta, jog Giruliai turėtų būti kurortinė vietovė.

„Toks statusas taip pat realiai užkirs kelią Pauosčio kelyno geležinkelio plėtrai, nes kurortinėje vietoje yra triukšmo ribojimai. Tad jei Girulių draustinis reikalingas tik siekiant apsaugoti mišką nuo geležinkelių plėtros, mes radome kitų būdų. Nesakau, kad nereikia steigti draustinio. Tačiau reikia labai gerai tai įvertinti, kad vėliau nebūtų blogiau“, – pabrėžė G. Neniškis.

12 Comments

  1. Simono Gentvilo

    makaronai liaudžiai tas DRAUSTINIO projektas. Pažarstė naivuoliams koronindamasis vasarą Klaipėdoje prieš rinkimus, pasipiarino ir nubėgo su Vaitkumi patyliukais uostininkų PRIVAT lobizmų stumti. Švelniai romantiškas ir nuostabus Seimo aplinkos komiteto pirmininko dejure ir vadovo defakto priešrinkiminis visos kadencijos praregėjimas. 45 mėnesius aklas ir kurčias, o 3 mėnesius praregi. Geras seimūnas. Tikras klaipėdietis. Jaunas ir daug vilčių žadantis.

    Reply
  2. Teisingai

    Gintaras Neniškis. Reikia labai gerai apsvarstyti ir svarstyti kol bus ir LR BP patvirtintas ir išduosi sąlygas terminalą girioje suplanuoti. Tada teks vėl prisiderinti prie aukštesnio lygmens. O ką daryti jei muilo neišskiria? Nei metro, nei tramvajų ir duok viską už dyką- belieka svarstyti.

    Reply
  3. 1992 lansbergas norejo naftos terminala statyti

    Tai Ponė Daugyntytė apgynė Girulių miška nuo šaikos lansbergo

    Reply
  4. Gražinti draustinio statusa

    Kuri išvogė 1992 lanbergas su šaika

    Reply
  5. Neniškis Grubliauskas

    Yxodi

    Reply
  6. Privalo buti isteigtas draustinis

    Tik vagiams kurie nori išvogti Girulių miška nereikia draustinio

    Reply
  7. Neniškis eik lauk iš pareigu

    Ar padeti išėiti?tu Klaipedos medžių vagys. Prieš žmoniu valia uškirtai su grubliausku pusė miesto medžiu
    Tu pakalikas mafifos kuri su skverneliu stumia išvogti Girulių medžius. Eik iš pareigu

    Reply
  8. Anonimas

    Lietuvoje taip retai gyventojų ir negalime džiaugtis savo gyvenimu. Neturi būti tvorų , o takai , kad laisvai judėtume iš miško prie jūros. Kuo blogai,kad žmogus nori gyventi miške? Sodinkime ir gyvenkime.

    Reply
  9. Nezabitauskas

    Taip, Neniškis turbūt sąmoningai painioja mišką ir gyvenvietę. Kas trukdo gyvenvietei būti kurortu, o miškui – draustiniu? Žinoma, kurortas nebegalės plėstis draustinio sąskaita. Matyt, naujajai miesto ponų kartai tai labiausiai ir nepatinka. Juk jiems taip pat reikia savo Skautų kvartalo!

    Reply
  10. Magyla

    Koks dar, po velnių, kurortas! Juk kalba eina apie mišką, o ne gyvenvietę! Miškui privalu grąžinti draustinio statusą be jokių išsisukinėjimų ir demagogijų! O visokie „statytojai” dar neatliko savo bausmės už tai, kad sunaikino vaikų stovyklas Giruliuose.

    Reply
  11. Pakaks

    Teisingai, pakaks kurortinio statuso, priešingu atveju ten ir kastuvo į žemę neįbesi, gausis saviizoliacija drastinyje be jokio viruso…

    Reply
    • Javaitienė kubilienė

      Miesto mefžiu naikintojos kenkejos

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pasirodė pirmosios naujos Klaipėdos kultūros apraiškos*

Žinia, dabartinė uostamiesčio valdžia siekia, kad menas nebūtų ale frace de scheiko, o būtų suprantamas paprastai liaudžiai, lenininio etalono. Ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This