Prokuroro pažeminimo pareigose bylą nagrinės iš naujo?

Miestas, Svarbu

Jau metus laiko teisme nagrinėjamoje byloje dėl buvusio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroro Aivaro Velučio pažeminimo pareigose – netikėtas posūkis.

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmams įpusėjus bylos nagrinėjimą, joje apklausus visus liudytojus, teisėja Vida Stonkuvienė baigė tarnybą ir išėjo pensiją. Dėl to bylos bus priverstas imtis naujas teisėjas ar kolegija, tad greičiausiai ji vėl bus nagrinėjama nuo pradžių.

Šį faktą „Atvirai Klaipėdai” patvirtino generalinio prokuroro tarnybinę nuobaudą – pažeminimą pareigose – teismui apskundęs prokuroras.

Teisme A. Velutis dalyvauja be advokato. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Formaliai taip, kadangi teisėja, kuri pradėjo šios bylos nagrinėjimą, išėjo į pensiją”, – apie numatomus pokyčius byloje sakė A. Velutis. Kartu jis teigė kol kas nežinantis nei kito teismo posėdžio datos, nei kas galėtų perimti bylos nagrinėjimą.

„Man tai nėra žinoma, bent aš jau nesu informuotas – nei apie teisėją, nei kokio teismo tai bus teisėjas, nei kada bus posėdis, šito aš nežinau”, – teigė prokuroras, neatmetęs galimybės, jog bylos nagrinėjimas gali persikelti ir į kitą teismą.

„Jeigu Klaipėdos teisėjai matys pagrindą nusišalinti, gali būti paskirta ir kitam teismui”, – sakė A. Velutis.

Nuobauda – už draugišką patarimą?

Prieš pusantrų metų generalinis prokuroras tuometiniam Klaipėdos apygardos prokuratūros ONKTS prokurorui A. Velučiui skyrė tarnybinę nuobaudą – pažeminimą pareigose. Tokį sprendimą Evaldas Pašilis priėmė, susipažinęs su A. Velučio atžvilgiu generalinėje prokuratūroje atlikto tarnybinio patikrinimo išvadomis.

Šis sprendimas nustebino ne tik patį nubaustąjį prokurorą, bet ir jo kolegas. Juoba kad pradžioje jį net norėta išsiųsti dirbti į kitą šalies pakraštį  – Visaginą, tačiau atsiradus laisvai vietai, A. Velutis buvo paliktas eiliniu prokuroru darbuotis Klaipėdos apylinkės prokuratūroje.

Pažeminimo pareigose priežastis buvo nurodyta aptaki – esą prokuroras „sistemingai teikė tam tikriems suinteresuotiems asmenims kvalifikuotas teisines konsultacijas naudodamasis specifinėmis profesinėmis žiniomis ir tokiu savo elgesiu padarė šiurkštų tarnybinį pažeidimą, kuriuo pažemino prokuroro, kaip valstybės pareigūno, vardą, pakirto pasitikėjimą teisingumo vykdymu Lietuvoje ir diskreditavo prokuratūros, kaip valstybės institucijos, padedančios užtikrinti teisėtumą ir teismui vykdyti teisingumą, autoritetą”.

„Atviros Klaipėdos” šaltinis tada teigė, jog prokuroras, anksčiau dirbęs Viešojo intereso gynimo skyriuje, esą savo pažįstamam tik draugiškai pataręs, kaip jam elgtis civiliniame procese – neva to užteko prokurorą apkaltinti teikus „sistemingas teisines konsultacijas”.

Nesutikdamas su jam skirta nuobauda, A. Velutis kreipėsi į teismą, prašydamas jį grąžinti į buvusias pareigas, naikinti tarnybinio patikrinimo išvadas, priteisti dėl pažeminimo pareigose atsiradusį atlyginimo skirtumą ir kt.

Bylą pradėjus nagrinėti teisme, prabilta apie galimą Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų įgaliojimų viršijimą, piktnaudžiavimą, įtartinų pažymų kūrimą, net ryšius su įtariamaisiais. Apie tai kalbėjo ir pats A. Velutis, kuris, dirbdamas ONKTS, kontroliavo ir vadovo STT tyrimams, ir byloje liudiję jo kolegos.

Panašu, jog tuos pačius parodymus jiems teks duoti dar kartą – jau kitam teisėjui, o galbūt – ir kitam teismui. Tad tikėtina, jog minėtos bylos nagrinėjimas gali užsitęsti dar ne vieną mėnesį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdietis bus teisiamas ir dėl kvaišalų, ir dėl ginklų laikymo

Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje Klaipėdos gyventojas kaltinamas didelio kiekio kvaišalų laikymu turint ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeiką nuo atsakomybės norėjusi išsukti prokurorė lieka su nuobauda

Klaipėdos apylinkės prokurorei Jolantai Sarpalienei, net ir pasitelkus į pagalbą advokatu tapusį savo kolegą, pirmos instancijos teisme nepavyko panaikinti generalinės ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Prieš šventes - geros žinios „Jakų melagiui”

Dėl Jakuose su statybiniais brokais klaipėdiečių šeimai parduoto namo ir vengimo juos ištaisyti „Jakų melagio” pravardę užsidirbęs Arūnas Einingis penktadienį sulaukė ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This