Skautų gatvė: netrukus dar vienas teismo sprendimas

Miestas, Svarbu

Regionų apygardos administracinis teismas pagaliau išnagrinėjo dar pernai pradėtą bylą, susijusią su Skautų gatve, einančia per prestižinį Girulių kvartalą „Gintaro krantas“.

Šią bylą kartu su kaimyne Irena Baltruniene užvedė minėtajame kvartale gyvenantis Klaipėdos universiteto infrastruktūros prorektorius Benediktas Petrauskas, anksčiau vadovavęs šiai bendrijai. Jiedu ginčija Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sprendimą išimti iš viso sklypo tą dalį, kuri būtų skirta Skautų gatvei. Sutikimą tokiam veiksmui buvo davusi pati bendrija, kuriai tuo metu vadovavo verslininkas ir politikas Arūnas Tuma.

Į klausimą, ar teisėtai užtverta dalis Skautų gatvės, einančios per kvartalą, pastatytą buvusios pionierių stovyklos vietoje, niekaip neatsakoma jau nuo 2006-ųjų kovo. Martyno Vainoriaus nuotr.

Paskutiniame šios bylos posėdyje „Atviros Klaipėdos” žurnalistas jau nebegalėjo sudalyvauti, nes šio teismo posėdžių salės yra per mažos, kad būtų galima laikytis karantino reikalavimų, o pats posėdis vyko gyvai, ne nuotoliniu būdu.

Regionų apygardos administracinio teismo atstovė spaudai Evelina Talalienė informavo, kad NŽT atstovas posėdžio metu akcentavo, jog kadastro duomenys ir planas buvo patvirtinti bendrijos vadovo prašymu. Be to, pakeitimai buvo atlikti žemės sklype, priklausančiame tiktai valstybei ir jis buvo tiesiog padalintas į tris dalis, nes toks buvo savininko (valstybės) sprendimas. Pabrėžta ir tai, kad byloje nėra pateikta duomenų, jog bendrijos pirmininkas viršijo įgaliojimus o įstatymai nenumato tikrinti kiekvieno bendrijos nario poziciją.

NŽT poziciją palaikiusios Klaipėdos savivaldybės atstovas teigė, kad bendrijos nariai galėjo ginčyti pirmininko veiksmus, bet tai nebuvo padaryta, o valstybinės žemės dalis nei padidėjo, nei pamažėjo, tik buvo išskirta į tris atskiras dalis ir savininkų subjektinių teisių nepažeidė.

Pasak E. Talalienės, liudydamas buvęs pirmininkas teigė norėjęs padaryti kaip geriau, jį pakonsultavo NŽT kaip daryti, kad atsirastų kelias. Ar buvo bendrijos narių susirinkimas, idėja buvo išpasakota kaimynams, jis sakė nebepamenantis, bet palaikymą iš gyventojų buvo gavęs, parašus rinko atskirai, ne susirinkimo metu.

Bylą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudaro teisėjai Laimutė Jokubauskaitė, Remigijus Arminas ir Aušrelė Mažrimienė, sprendimą skelbs gruodžio viduryje.

Šiuo metu teismuose yra dar dvi bylos dėl minėtosios Skautų gatvės. Klaipėdos apylinkės teismas turės nagrinėti iš Aukščiausiojo Teismo grįžusį bendrijos skundą dėl NŽT sprendimo nutraukti dalies sklypo (gatvės, kelių prie namų bei ploto, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) nuomos sutartį. Tačiau šis procesas yra sustabdytas tol, kol bus priimtas galutinis sprendimas I. Baltrunienės ir B. Petrausko inicijuotoje byloje. Trečiojoje byloje bendrija ginčija Registrų centro sprendimą neįregistruoti minėtosios gatvės kaip bendrijai priklausančios automobilių stovėjimo aikštelės.

ISTORIJA

Pirmą sykį klausimą, ar teisėtai užtverta dalis Skautų gatvės, einančios per kvartalą, pastatytą buvusios pionierių stovyklos vietoje, dar 2006-ųjų kovą iškėlė tuometinė dienraščio „Vakarų ekspresas“ žurnalistė Natalija Mogučaja-Vaineikienė.  Nepaisant jos ir kitų žurnalistų atliktų tyrimų, periodiškai vis pasirodydavusių publikacijų, situacija nėra pasikeitusi iki šiol – ties Pamario gatve įrengtas užkardas pakyla tik ratuotiems kvartalo gyventojams, o nuo kopų pusės joks automobilių eismas neįmanomas, nes čia įrengti vartai su spyna.

Klaipėdos savivaldybės administracijai galiausiai nusprendus įregistruoti šią gatvę kaip miesto turtą (Kelių įstatymas numato, jog gatvės nuosavybės teise priklauso savivaldybėms), to padaryti nepavyko, nes dalis gatvės pateko į „Gintaro krantui“ išnuomotą sklypą, o servituto čia neliko dar 2003 metais, kai tuometinė apskrities viršininkė Virginija Lukošienė, vėliau pati įsikūrusi šiame kvartale, pasirašė susitarimą dėl valstybinės žemės nuomos sutarties pakeitimo su tuometine sklypo nuomininke „Klasco“. 2004 m. gruodį apskritis nutraukė sutartį, pasirašytą su „Klasco“, ir sudarė sutartį su „Gintaro krantu“, kuris prieš tai buvo šio sklypo subnuomininkas.

Galiausiai savivaldybė kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą, kad ši pašalintų kliūtį miestui tapti gatvės savininku. Ji atliko patikrinimą ir konstatavo, kad sklypo dalis (gatvė, keliai prie namų bei plotas, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) naudojama ne pagal paskirtį ir nusprendė nutraukti jo nuomos sutartį. Toks sprendimas sukėlė bendrijos „Gintaro krantas“ narių nepasitenkinimą ir jie pateikė ieškinį.

1 Comment

  1. Zivilė

    Gyvenate Kaipėdos mieste. Būkit malonūs dalintis nacionaliniu turtu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This