Neteisingas kaukių dėvėjimas ne tik neapsaugo nuo COVID-19, bet ir žaloja odą

Konsultacijos

BENU Sveikos odos instituto ekspertė Donata Švarcaitė sako, kad šaltuoju metu per ilgai dėvima apsauginė kaukė ne tik neapsaugo nuo užsikrėtimo COVID-19, bet ir daro žalą – besikaupianti drėgmė gali paskatinti odos paraudimą, spuogų atsiradimą, odos jautrumą ir uždegimą.

Specialistė įspėja – neprižiūrint odos ir nekeičiant kaukės kas kelias valandas, gali išsivystyti dermatitas ar paūmėti atopinio dermatito požymiai.

 Kvėpuojant šaltame ore po kauke kondensuojasi iškvepiami garai, todėl lauke kaukė šlampa greičiau, o sudrėkusi kaukė nebeatlieka savo apsauginės funkcijas. EVG photos (pexels.com) nuotr.

„Šiuo metu oro sąlygos labai palankios bakterijoms ir virusams daugintis, o po ilgai dėvima kauke susikaupusi drėgmė ir šiluma – geriausia terpė kenkėjiškiems mikroorganizmams. Dabar aplinkos sąlygos, kai šaltį ir vėją keičia šiluma ir sausas oras patalpose, odai yra ypač nepalankios, o nesilaikydami rekomendacijų dėl kaukių dėvėjimo jai sukeliame tikrą šoką. Trumpuoju periodu odos paraudimas ar vienas kitas spuogelis gali neatrodyti grėsmingai, tačiau, nesiimant priemonių, odoje gali pradėti vystytis uždegiminiai procesai ir išsivystyti dermatitas ar aknė”, – neteisingo kaukių dėvėjimo pasekmes pranešime spaudai vardija Sveikos odos instituto ekspertė.

Kad veido kaukė veiksmingai apsaugotų nuo koronaviruso platinimo, ją rekomenduojama keisti bent kas 4 valandas. Tačiau vaistininkė siūlo atsižvelgti ir į aplinkybes, kada kaukė dėvima. Pavyzdžiui, patalpose gali užtekti per dieną pakeisti 1-2 kaukes, tačiau ilgiau būnant lauke jų keitimas turėtų būti dažnesnis.

„Įvertinkite, ar kaukė nėra sudrėkusi. Kvėpuojant šaltame ore po kauke kondensuojasi iškvepiami garai, todėl lauke kaukė šlampa greičiau, o sudrėkusi kaukė nebeatlieka savo apsauginės funkcijas. Be to, susikaupusi drėgmė ir iškvepiama šiluma skatina bakterijų dauginimąsi ant odos, uždegiminių procesų vystymąsi. Žiemą mūsų oda yra jautresnė, todėl mažiau atspari išorės veiksniams. Kad oda pažeista, išduos paraudimas, spuogelių ar papulių atsiradimas, dirginimas, odos šerpetojimas”, – vardija D. Švarcaitė.

Po kauke slepiame ir lūpas, kurioms susidaranti drėgmė taip pat turi neigiamą poveikį. Lūpų oda yra kitokia nei veido – ji neturi apsauginio ragėjančio sluoksnio, taip pat riebalinių liaukų. Todėl lūpų oda labai lengvai pažeidžiama šalčio, vėjo, sauso aplinkos oro. Lūpos kur kas greičiau išsausėja nei veido oda, pradeda skeldėti, trūkinėti, šerpetoti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

COVID-19 pasekmės: padidėjusi tarša plastiko produktais ir farmacinėmis atliekomis

Artėjant žiemai vis labiau plintantys virusiniai susirgimai vėl skatina žmones viešose vietose naudoti apsaugines kaukes ar užsidėti vienkartines pirštines. Visai ...
2023-11-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

Prieš atsisveikinimą su kaukėmis - tik metų pradžioje bematytas susirgimų COVID-19 skaičius

Nuo pirmadienio atsisakoma privalomo reikalavimo dėvėti kaukes uždarose erdvėse, išskyrus sveikatos, slaugos ir globos įstaigas bei viešąjį transportą. Nors kaukių dėvėjimas ...
2022-04-04
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

COVID-19: geriausia situacija - Kretingoje

Statistikos departamento pateikiamais duomenimis, trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 3355 COVID-19 atvejai: 503 žmonės užsikrėtė antrą kartą, du– trečią. Klaipėdoje fiksuoti 182 ...
2022-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This