„Memelio miestas”: žengtas itin svarbus žingsnis statybų link

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius trečiadienį savo įsakymu patvirtino teritorijos tarp Danės upės, Naujosios Uosto, būsimo Naujojo Sodo gatvės tęsinio ir Kuršių marių detalųjį planą, kuris tampa pagrindu naujajam „Memelio miesto” projektui.

Pasak jį ketinančios įgyvendinti bendrovės „Stemma Group” atstovo Nerijaus Tilindžio, optimistiškiausias terminas, kada čia gali prasidėti statybos – kitų metų pabaiga.

Apie tai, kad iš SEB banko antrinės įmonės „Litectus“ buvusioje „Laivitės” teritorijoje esančius pastatus perka Gusiatinų šeimos valdoma bendrovė „Stemma Group” ir bandys čia įgyvendinti „Memelio miesto” projektą buvo paskelbta 2018-ųjų pavasarį.

Pasak N. Tilindžio detaliojo plano rengimo ir tvirtinimo procedūros truko gana ilgai – darbai buvo pradėti dar 2007-aisiais ankstesnių investuotojų, jie buvo nutrūkę. O ir atnaujinus reikėjo atlikti daug visokių tyrimų, apžvalgų, vertinimų, netrūko ir žmogiškų, ir biurokratinių faktorių.

„Pavirtintas detalusis planas – tai paskutinis žingsnis prieš teritorijos vystymo pradžią. Kol jo nėra, galima labai gražiai kalbėti, dalintis viltimis, bet nieko to nepadarysi”, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, užbaigus likusius biurokratinius veiksmus jau bus galima pradėti projektuoti spalio viduryje užsibaigusio architektūrinio konkurso metu išrinktą verslo centrą. Būtent jis ir gyvenamųjų namų su komercinėmis patalpomis kavartaliukas bus pirmosios „Memelio miesto” kregždės.

Paklaustas, kada galima tikėtis teritorijoje išvysti pirmuosius statybinius kranus, N. Tilindis teigė, jog pačiu optimistiškiausiu atveju tai gali nutikti 2021-2022 metų sandūroje, o realesnis terminas yra 2022-ųjų pavasaris.

„Miesto pavaldumo institucijos padarys viską, kas jų galioje, o ir šiek tiek daugiau, kad visi derinimų, diskusijų, sprendimų priėmimų procesai
vyktų kiek įmanoma sklandžiau ir operatyviau. Tikiu, kad visa tai neužtruks ilgiau nei neišvengiama, kol ši uostamiesčio „vizitinė kortelė“ išskleis savosios vizijos sparnus visu grožiu“, – penktadienį savivaldybės išplatintame pranešime spaudai žada Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

ISTORIJA

2006 m. „Laivitės“ pastatus įsigijo bendrovė „Memelio miestas“, puoselėjusi ambicingus planus čia pastatyti naują kvartalą. 2008-ųjų birželį Vyriausybės nutarimu ši teritorija buvo išbraukta iš uosto ir tapo miesto dalimi.

Tačiau „Memelio miesto“ planai taip ir netapo realybe, po bankroto jos turtą už 33 mln. litų (9,55 mln. eurų) 2013 m. įsigijo Švedijos finansų grupei SEB priklausanti Lietuvos nekilnojamojo turto valdymo bendrovė „Litectus“ (nuomos teises į po pastatais esančią žemę „Memelio miestas“ jau anksčiau buvo perleidęs SEB bankui).

17 Comments

  1. Violeta

    Koks dar Memelis ???? Tūkstančius metų Klqipėda. Kelis metus Memelis ir užmemliavo. Ar kokie šalies išdavikai esat ?

    Reply
    • ELLI

      Tai prisitaikeliai kurie laizys bet kokia ranka kuri apgrauzta kaula atkis.

  2. Vytautas, klaipėdiškis

    Čia būtini archeologiniai tyrimai. Pradėjus statybas bus susidurta su archeologinių sluoksnių, kuriame bus ne tik XIX ir XX a. sluoksniai. Išliko keli istoriniai pastatai – ar jie ras savo vietą? Ar buvę pastatai ir pravažiavimo kaip nors bus jaučiami naujoje statyboje ir gatvių tinkle? Ar vyks aptarimas, svarstymas, dalyvaujant atstovams iš Lietuvos architektų sąjungos, miesto visuomenės?

    Reply
  3. Tomas

    Na nelabai čia suprantu tuos ditirambus gusiatinui.
    Ar čia jo draugeliai rašinėja :)))
    Visi postai labai panašūs.
    Kam ten bus gerai? Mieste jus yra pilna gražių vietų. Kodėl jomis nesidžiaugia te?
    Kuom ten dainai gyvent, kai už 100 m klasco trasas krauna? 🙂
    Tai ar tikrai čia atsiranda Klaipėdos grožis?

    Reply
    • Vik Vy

      Iki skausmo girdėta Gusiatino pavarde ar tai ne buvęs naftos terminalo vadovas jau ……

  4. Klaipėda

    Ačiū kompanijai ,,Stemma Grup” Gusiatinui už miesto grąžinimą. Nes iki vėmimo šlykšios tos Klasco palapinės ir visa apderkta juoda KLASCO teritorija!

    Reply
  5. Ops

    Uoste bus statomi daugiabučiai o pinigelius uždirbs lietuviai emigruodami. Durniu laivas

    Reply
  6. Bravo

    Tikekimes, kad projektas pajudes ir pralaus ledus merdincioje Klaipedoje

    Reply
  7. D

    Klaipėdai gyvybiškai reikia tokių ryžtingų ir retos kantrybės investuotojų, kaip Stemma Group, kad Klaipėda pagaliau padarytų šuolį į ateitį, būtų šiuolaikiškas pajūrio miestas.
    Kai visi – valdžia, verslas, gyventojai – palaikys šį projektą, visi džiaugsimės atsinaujinusiu Klaipėdos veidu.

    Reply
  8. plius minus

    ………… didžiausi sveikinimai Klaipėdos gyventojams , Padėka „ Stemma Group ” komandai už pasišventimą
    , Investuotojui ” Bepročiui ” tik gerąja prasme , už skiriamas lėšas , atveriant Miestiečiams prieigas į Marias . Sėkmės Jums ir Mums , nes kai kas manau supranta , kad tai daugiau Labdaros , o ne biznio projektas .

    Reply
  9. 14 METŲ

    Detaliojo plano patvirtinimas – džiugi žinia, vienop situacija valstybėje ir ypač mūsų miestelyje su naujomis verslo investicijomis apgailėtina. Begalė formalių procedūrinių biurokratinių trukdžių kai verslas bando ką nors kurti ir tuo pat metu jokių reikalavimų, ypač valstybinių ir visuomenininkų „kultūros vertybių saugotojų“ statant mieste, istorinio senojo miesto dalyje geležinkelius ir šlykščius sandėlius miesto centre ( Klasco, Baltijos laivų statykla, Bega, KN, VM) – čia „vertybių“ saugotojų ir gelbėtojų su žiburiu nerasi. Tuo tarpu čia, miesto centre konvertuojant taršią pramoninę teritoriją į miestiečiams skirtas patalpas ir erdves, kiekvienas biurokratas kelia savo reikalavimų kartelę į begalinio durnumo aukštumas ir tai iliustruoja, patvirtina straipsnyje pateikiama „teritorijos užstatymo schema“ . Joks teritorijų planavimo teisės aktas tokios schemos detaliojo plano lygmens dokumente nereikalauja, jis yra niekinis ir perteklinis, bet valdininkų nekompetencija ir menamos apsimestinės baimės „jeigu ką“ sukinėja verslui rankas reikalaudamos teritorijų planavimo dokumente jau subraižyti takelius, namelius, medelius. Teritorijų planavimo esmė suderinti valstybės, visuomenės ir verslo interesus ir iš principo, savo esmėje, tai buvo padaryta vyriausybei PERDUODANT, šią uosto teritoriją miestui. Bet, reikėjo dar 14 metų, kad būtų patvirtintas teritorijos detalusis planas iš esmės tik atveriantis kelią, pradžią realiam pastatų projektavimui. Būtų džiugu jei valstybė, ar net mūsų miesto taryba suvoktų šį absurdą ir įteisintų pvz. atlikus tokios teritorijos normalius visus reikiamus tyrimus ir paskelbus viešą architektūrinį konkursą, jį viešai aptarus su visuomene ir išrinkus geriausią sprendimą ši procedūra galėtų būti prilyginama „detaliajam planui“ ir miesto tarybos sprendimu atveriamas kelias normaliam projektavimui laikantis laimėtos įdėjos. Dabar tą patį ( projektavimus, viešus svarstymus) darome 2-3 kartus. Koks verslas pasaulyje 14metų skirs pasiruošimui biurokratiniams dokumentams juolab, kad miesto bendrasis planas taip pat tai numato. O tokių teritorijų mieste, jo centre begalė. Kaip ten bebuvę, didžiausi sveikinimai „Stemma Group”komandai, Nerijui Tilindžiui už ryžtą, kompanijos skiriamas lėšas, kantrybę atveriant miesto centrui prieigas ir marias ir už tai, kad dar yra mūsų mieste tokių, pačia geriausia prasme, „bepročių“ . Sėkmės Jums.

    Reply
    • matau

      jūsų nekompetenciją teisės aktų srityje. Gaila, kad ne visi investuotojai tokie kaip gerb. Gusiatinas, kuris laikosi teisės aktų, neieško juose spragų, nesiekia tikslo pigiausiomis priemonėmis, ne griauna, o stato. Todėl ir yra palaikomas tiek valstybinių, tiek visuomeninių organizacijų. Sekmės jam !

  10. Klaipėdietė

    Labai gerai žinia. Bus sutvarkyta dar viena apleista Klaipėdos dalis. Gerai, kad p. Gusiatinas nesėdi ant pinigų maišo, o stengiasi kažką gražaus ir gero miestui padaryti.

    Reply
    • D

      Super komentaras. Pagarba p. Gusiatinui ir jo šeimai.

    • ELLI

      Apie kokia Klaipėdą ponia snekat?Staipsnis apie naujas statybas Memelyje.Manau,greit vadinsitės ne klaipėdiete ,o memeliete.

  11. +

    Ilga istorija ir per skubėjimą būti pirmam , ne viskas aprašyta ir ne visos Laivitės įmonės įspūdingos įsigijimo sumos sukalkuliuotos ( čia visiems Lietuviams būtų labai įdomu ). Bet šis Detaliojo Plano patvirtinimas , tai tikrai Įvykis Klaipėdos vystymosi raidai , o kad būtų aiškiau , vien jau detalus planas , neskaitant visų architektūrinių konkursų urbanistinei koncepcijai parengti , buvo pradėtas 2016 metais … Gratuliacijos Ponui Martinui Gusiatinui ir jo Komandai , Savivaldybės Specialistams ir visiems Politikams , teigiamai nusiteikusiems tokiems Klaipėdos pokyčiams .

    Reply
    • Anonimas

      tas tiesa, svetimus pinigus skaičiuoti „visiems Lietuviams būtų labai įdomu” – tai svarbiausia.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This