Klaipėdos hospisas: situacija nepasikeitusi nuo pavasario, slaugomų ligonių skaičius – valstybės paslaptis

Svarbu, Sveikata

Pirmosios koronaviruso bangos metu Klaipėdos hospise (Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centre) kilusio skandalo atgarsiai atsirito į metų pabaigą, paaiškėjus, jog praėjus 8 mėnesiams slaugos įstaiga iki šio nėra tinkamai susitvarkiusi būtinų procedūrų – tebedirba turėdama tą patį vieną higienos pasą, suteikiantį teisę stacionarias paslaugas teikti tik vienam asmeniui.

Tuo metu hospiso vadovybės nurodymu informaciją visuomenei apie centro veiklą turintis teikti asmuo jame slaugomų ligonių skaičių prilygina kone valstybės paslapčiai, teigdamas, jog „nenori žmonės, kad būtų rašoma apie centro veiklą”.

Pareiškė įtarimus

Daugiau nei pusmetį Klaipėdos hospiso veiklą narpliojantys dviejų teisėsaugos institucijų – Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Klaipėdos padalinių pareigūnai, vadovaujami Klaipėdos apygardos prokuratūros, vienam asmeniui jau pareiškė įtarimus.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, piktnaudžiavimo ir neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla Klaipėdos hospise buvo pradėtas balandį, paaiškėjus, jog slaugą vyresnio amžiaus žmonėms teikianti įstaiga oficialiai stacionarines paslaugas gali teikti vos vienam ligoniui, mat higienos pasatą turi išsiėmusi tik vienai lovai, nors realiai čia slaugoma keliasdešimt žmonių.

Klaipėdos hospisas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dėl šio fakto bei dėl hospise tarp jo pacientų ir darbuotojų nevaldomai išplitusios COVID-19 infekcijos (liga vienu metu buvo diagnozuota 33 centro pacientams ir 12 darbuotojų) Klaipėdos meras balandžio pabaigoje kreipėsi į prokuratūrą, prašydamas pareigūnų ginti viešąjį interesą.

Tačiau prokuratūra nusprendė pradėti ne civilinį, o baudžiamąjį procesą, jį atlikti pavedusi STT ir FNTT.

Praėjus 8 mėnesiams nuo šio tyrimo pradžios, paaiškėjo, jog tyrimas vis dar tebetęsiamas, o įtarimai pagal minėtus straipsnius pareikšti vienam asmeniui.

Ar tas asmuo yra Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro direktorė Rasa Dagienė, nei prokuratūra, nei jos advokatas tiesiogiai nepatvirtino.

„Į kitus Jūsų klausimus šiuo metu atsakyti negalime, nes tai yra ikiteisminio tyrimo duomenys ir tik prokuroras gali nuspręsti, kokia apimtimi juos galima skelbti. Siekdami nepakenkti tyrimui, duomenų pateikti negalime”, – tokį atsakymą raštu atsiuntė Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Viktorija Raštutytė.

Į klausimus atsakinėjo klausimais

Tuo metu advokatas Henrikas Mackevičius, kuris kartu atlieka ir Klaipėdos hospiso atstovo spaudai funkcijas, neatsakė nė į vieną žurnalistės klausimą.

„Jūs neprivalote manęs klausinėti, o aš neprivalau jums atsakinėti”, – pasiteiravus, ar jis atstovauja centrui ir jo direktorei Rasai Dagienei, sakė jis.

Į klausimą, kiek šiuo metu Paliatyvios pagalbos centro stacionare yra slaugomų ligonių ir kelioms vietoms centre teikti paslaugai yra išduotas higienos pasas, H. Mackevičius atsakė klausimu „o kodėl jus tai domina?”

„Tai yra privati gydymo įstaiga ir ji neprivalo teikti duomenų visuomenei apart įstatymo nustatytų atvejų, kiek šiuo metu gydymo įstaigoje gydoma ligonių”, – sakė jis.

Advokato teigimu, „iš viso nenori žmonės, kad būtų rašoma apie centro veiklą”.

„Aš pats pasirinksiu, kam duoti interviu, o kam ne, kam suteikti išskirtinius duomenis, o kam ne”, – teigė Klaipėdos hospiso vadovybės atstovu spaudai pristatytas asmuo.

„Elgiasi pakankamai įžūliai”

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento vadovo Raimundo Grigaliūno teigimu, situacija Klaipėdos hospise nuo balandžio pasikeitusi nėra.

„Dar nėra susitvarkę [higienos paso], viskas taip, kaip buvo. Jie kreipėsi pas mus dėl konsultacijos, dėl patalpų pakeitimo projekto, kaip turi būti, dėl lifto įrengimo ir visų kitų dalykų, mes konsultavome, mūsų specialistai viską geranoriškai paaiškino, buvo ir projektuotojas atvykęs, ir Paliatyvios pagalbos centro atstovas, jie ten daro, judina kažką tai, bet daugiau kol kas nieko nepadaryta”, – sakė R. Grigaliūnas.

Jo teigimu, pagal veikiančius teisės aktus įstaiga iki šiol gali turėti tik vieną ligonį, nors jų turi „žymiai daugiau”.

„Kadangi dokumentai dėl teisinio įvertinimo yra atiduoti į prokuratūrą, todėl mes nei ten bausti kol kas negalim, nes neturim teisinio įvertinimo ir atsakymų, kokia ten situacija bus”, – komentavo NVSC Klaipėdos departamento vadovas, pridūręs, jog įstaiga „elgiasi pakankamai įžūliai”.

1 Comment

  1. .....

    Pažeidžia įstatymus ir dar tokie įžūlūs ? Kodėl galima tikrinti kitas privačias įmones ? Kodėl galima ” skaičiuoti” jų finansus ir ” lovas” ? Gal ir jie nenorėtų ? Kas per ” šventa karvė ” tas hospisas ? Fui….trūksta žodžių …

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Gautas pirmasis kasacinis skundas manekenės byloje

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pranešė, kad trečiadienį gavo manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byloje nuteistojo Ričardo Piniko gynėjo advokato Dariaus Kurpavičiaus kasacinį skundą. ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Manekenės žūties byloje bausmės lieka tokios pačios

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs apeliacinius skundus, ketvirtadienį paskelbė nuosprendį manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byloje. Kolegija, kurią sudarė teisėjai Kristina Kakurinė, Dalia ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

Sveikata

PMC mokymų padalinyje Klaipėdoje rengs slaugytojo padėjėjus ir individualios priežiūros darbuotojus

Profesijų meistrystės centras (PMS), bendradarbiaudamas su Klaipėdos hospisu, uostamiestyje atidaro mokymo klasę, kurioje nuo š. m. gruodžio mėnesio rengs kvalifikuotus ...
2023-12-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This