Kristijoną Donelaitį pagerbs kitaip

Kultūra

Nors koronavirusas sustabdė daugelį įprastų renginių, klaipėdiečių tradicija kasmet sausio 1 d. paminėti Mažosios Lietuvos grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio gimimo metines nenutrūko.

Vienas iš nuolatinių sausio 1-osios tradicijų puoselėtojų – Mažosios Lietuvos metraštininkas, Klaipėdos garbės pilietis Bernardas Aleknavičius lapkritį irgi iškeliavo ten, kur ilsisi K. Donelaitis, o rašytojas Juozas Šikšnelis šiuo metu laikosi griežto karantino. Archyvinė Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiemet pagerbti poetą uostamiesčio kultūrininkai žmones ragina individualiai – sausio 1-ąją ateiti prie jo paminklo bet kuriuo dienos metu ar su gėle rankoje, ar ir be jos – tiesiog pastovėti.

„Specialiai neskelbėm valandos, kad nebūtų būriavimosi, bet kviečiame tuos, kam brangus Kristijono Donelaičio atminimas, ateiti trumpam po vieną bet kuriuo dienos metu, kaip kam patogu, prie poeto paminklo”, – sakė klaipėdietė rašytoja Nijolė Kepenienė.

Pirmą kartą K. Donelaičio gimtadienis jo vardo aikštėje buvo paminėtas 1989 metais, 275-ųjų poeto gimimo metinių proga.

Nuo to laiko ši tradicija nutrūkusi nebuvo, tad nuspręsta jos laikytis ir per karantiną, poetą šiemet pagerbiant kitaip.

„Pastebėjau, kad kasmet mano pačios jausena, savęs supratimas per didįjį poetą kinta. Donelaitis kaip ašis lieka toje pačioje vietoje, o štai periferija
karštligiškai keičiasi – visa dėl to nuolat kūliais besiverčiančio gyvenimo”, – sakė N. Kepenienė.

INFORMACIJA

Kristijonas Donelaitis gimė 1714 m. sausio 1 d. tuometinės Prūsijos karalystės Gumbinės apskrityje Lazdynėliuose (dabar – Kaliningrado sritis) laisvųjų valstiečių šeimoje. Karaliaučiaus universitete studijavo teologiją, nuo 1743 m. iki mirties 1780 m. buvo Tolminkiemio klebonas, ten ir palaidotas.

Laisvalaikiu rašė eiles lietuvių ir vokiečių kalba, kūrė muziką, dirbo barometrus, muzikos instrumentus, optinius prietaisus. 

Išlikusios 6 poeto pasakėčios: „Lapės ir gandro čėsnis“, „Rudikis jomarkininks“, „Šuo Didgalvis“, „Pasaka apie šūdvabalį“, „Vilks provininks“, „Aužuols gyrpelnys“.

Žymiausią K. Donelaičio veikalą – poemą „Metai”, sudarytą iš atskirų autoriaus kūrinių, juos sujungęs į vieną ir suredagavęs, jau po poeto mirties 1818 m. išleido kitas žymus Mažosios Lietuvos kultūros veikėjas Liudvikas Rėza.

„Metai“ išversti į vokiečių, anglų, švedų, čekų, vengrų, latvių, rusų, baltarusių, lenkų, gruzinų, ukrainiečių, armėnų kalbas.

Tolminkiemyje įkurtas K. Donelaičio memorialinis muziejus.

1 Comment

  1. Egidijus

    O Bernardo bičiuliai susirinko tradicinėje vietoje ir ne kitaip, o gyvai Sausio 1 d. lygiai 12,00 val. prie skulptūros Donelaičiui, per saugų nuotolį ir su kaukėmis gražiai palabino Metų autorių su gimtadieniu, bičiulius su metų pradžia, tylos minute pagerbėme idėjos pradininką a.a. Bernardą Aleknavičių ir kitus praėjusiais mus palikusius ir daugiau mūsų bendrystėje čia susirinkti negalėsiančius, ir trumpai pabendravę išsiskirstėme.
    Minima pasenusi informacija: K. Donelaičio Metai išversti dar ir į prancūzų kalbą „Les Saisons” (2019) ir ispanų ir italų kalbas kalbas.
    Su Naujaisiais metais „Metų” skaitytojai ir vertintojai ir klaipėdietiškos tradicijos puoselėtojai!!
    Egidijus B.Br.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje - Kovo 11-jai skirti renginiai

Kovo 7 d., ketvirtadienį, 17 val., Pilies muziejaus šiaurinėje kurtinoje (Priešpilio g. 2) atidaroma Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus tapytojų ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Donelaičio gimtadienis - su mintimis apie vienybę ir viltį

Sausio 1-osios vidurdienį Kristijono Donelaičio aikštėje kelios dešimtys klaipėdiečių tradiciškai susirinko paminėti šio išskirtinio lietuvių poeto gimtadienio. Martyno Vainoriaus nuotr. ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This