Miestų vizijos ir strategijos

Mums rašo

Romas Gailius, architektas
2021-01-08

Komentarų: 3

Nežinia ko mūsų miestelyje/valstybėje daugiau – kaimietiško nesuvokimo, provincialumo, korupcijos ar baimės? Tačiau faktas tas, kad mes baisiai bijome net pradėti svajoti.

Keletą dešimtmečių visaip burbuliavę ir galiausiai baikščiai, bet išdrįsome – gabalėlį uosto teritorijos – istorinį Žiemos uostą (Klasco nuomojama iš valstybės teritorija) su istoriniu Vitės kvartalu prijungti prie miesto senamiesčio zonos. Naujai rengiamame miesto BP (bendrasis planas) išdrįsome nors spalvą ant popieriaus pažymėti.

Žiemos uostas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tačiau, išgirdę galingųjų pramoninkų telefoninį skambutį, skubiai pakeitėme net minimaliausias svajones viešai suokdami apie privalomą prisitaikymą prie aukštesnio lygmens dokumento ir menamos Gerovės valstybės ekonomikos mistinių pamatų.

Mūsų ambicijų aukštumos liko miesto plėtros strategija turėti daug taršos matavimo stotelių ir galimybę už trijų metų prasiverti buto langus į mums brangų, Žalią ir pirmaujantį Baltijos pakrantėse uostą.

Beje, mūsų braliukai estai prieš 10 metį sumąstė ieškoti sprendimo taip pat. Tik siekdamas rasti išsamų ir ilgalaikį sprendimą, susieti miestą ir jo viešąsias erdves su uosto funkcijomis nutarė pertvarkyti uosto teritoriją į patrauklią ir lengvai praeinamą miesto erdvę transformuojant pramonines uosto teritorijas ir paverčiant jas viešomis erdvėmis miesto žmonėms, senamiesčio gyventojams ir naujam tvariam uosto verslui.

Talino uosto valdyba pati suorganizavo ir 2016-2017 m. finansavo miestui ir jo ateities kartoms idėjų konkursą. Jame numatoma išsaugoti miesto urbanistinę struktūrą, vaizdą į istorinius orientyrus ir į jūrą.

Idėjos visuomeninių zonų lankstumas leidžia gausiai derinti įvairius naudojimo būdus, įskaitant kultūrą, pramogas, paslaugas, prekybą ir viešbučius. Siekiant aptarnauti didėjantį metinių miesto lankytojų skaičių, koncepcijoje gausiai numatoma pėsčiųjų krantinių su terasomis, kurias aptarnaus naujos kavinės ir restoranai.

Planuojama, kad vien tik dėl to miestą aplankys 5 mln. turistų per metus, o tai mažiausiai 200-400 mln. pajamų smulkiam ir vidutiniam miesto verslui. Ir tai tik per metus ir tik iš turistų (Klaipėdos 2020 m. biudžetas apie 200 mln.). Dabar, kai pasaulyje pinigai nieko nekainuoja ir dar įvairiausi fondai primoka, kad tik imtum, ketina imtis rimtai realizuoti. Panašu, kad savo kapitalus norinčių saugiai investuoti bus gausu.

Taip iki 2050-ųjų metų siekiama neutralizuoti uosto daromą poveikį klimatui – pasauliniam šiltnamio efektui, miestui, senamiesčiui, – mažinant uosto įmonių ir laivų taršą.

3 Comments

  1. Kamara

    Ar perskaitėte apie ką rašo? Rašo,kad estų uostininkai finansavo miesto ateities projektus, istorinius orentyrus į uostą. Mieste uosto nėra, jis iškeltas iš miesto. Reikalaujame mokytis iš pažangesnės valstybės, kurios ekonominiai rezultatai žymiai geresni. Pavertę Klaipėdą ir Lietuvą į ubagų kraštą, lyginate Lietuva ne su Estija, bet su Moldavija. Moldavijos rodikliai teigia, kad Lietuva gyvena gerai.

    Reply
  2. 1-ui

    teisingai, jachtomis plaukios bomžai ir pašalpiniai

    Reply
  3. 1

    Vietoi to kad uoste butu švarus verslai kaip jachtu statyba statomi kotedziukaiburzujama – atchitektu svajone arba kraunama atvitu budu anglis. Durniu laivas . Durniams uosto nereikia. Uostas akupantu palikimas kuri reikia naikinti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdą 19-ą kartą pristato kruizinės laivybos parodoje

Šią savaitę Majamyje vyksta didžiausia pasaulyje kruizinei laivybai skirta paroda „Seatrade Cruise Global 2024“. Joje jau 19 kartą dalyvaujantis Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Į Klaipėdą atplauks 50 karo laivų

Birželio 4–7 d. Klaipėdoje vyks vienas iš didžiausių Baltijos regione renginių – tarptautinių pratybų „Baltijos operacija 2024“ atvykimo konferencija. Planuojama, ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pasirašytas tarptautinis memorandumas dėl žaliojo koridoriaus

Singapūro laivybos įmonės „X-Press Feeders“ ir šešių Europos uostų, tarp kurių ir Klaipėdos uostas, vadovai penktadienį Hamburge padėjo parašus bendrame ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This