Už akivaizdų manipuliavimą mirtimis turi atsistatydinti ne NVSC direktorius, bet sveikatos apsaugos ministras

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2021-01-09

Komentarų: 30

Kas vyksta Lietuvoje per Covid-19 epidemiją? Valdžia, kuri turi sprendimų priėmimo galias, aiškina, kad sergamumas ir mirštamumas yra didelis, bet ji esą padėtį kontroliuojanti. Piliečiai sako, kad sergamumas yra didelis ir jis turi būti tokios apimties, nes tai gripas, kuris iki Covid-19 irgi buvo epidemija, kuri taip pat kartais baigdavosi mirtimi. Covid-19 yra agresyvesnė gripo atmaina.

Kaip tada iki 2019 metų rudens, taip ir dabar didžioji dalis sergančių gydosi namuose. Tačiau yra labai daug skirtumų. Dabar, susilaužius kaulus, ar kraujagyslėms užsikimšus, ar kokį auglį užsiauginus, į ligoninę sunkiai gali patekti, o tapęs tuo laiminguoju ir priimtas į gydymo įstaigą, nesulauksi pagalbos, nes iš pradžių būsi paguldytas į taip vadinamą koronaviruso palatą. Tik tada, kai atliks testą, jei neigiamas, perves į kitą palatą ir pradės
gydymą.

Konstatuojama, kad tvarka ligoninėse yra pakeista. Ar tinkamai? Aišku, kad ne.

Jei ligoninėje nustatys teigiamą rezultatą ir pasirodys, jog sergi Covid-19 lengva forma, – išsiųs į namus, matyt, tam, kad apkrėstų savo artimuosius, t. y., kad gausintų sergančiųjų skaičių.

Mieloji valdžia, jei atradote galimybę suformuoti koronaviruso tikrinimo palatas, tai privalėjote kiekvienoje ligoninėje vieną skyrių paaukoti ligoniams su šalutiniais susirgimais ir tuo pačiu sergantiems lengva koronaviruso forma.

Piliečiams neleidžiama pasakyti valdžiai, jog ji dirba blogai. Atseit, žmonės neturi jokios moralinės teisės aiškinti tiems, kurie kasdien mato mirtį.

Kodėl? Ar ne todėl, jog galėtų išvaistyti koronaviruso gydymui skirtus pinigus, bet ne skirti ligoninėms, kurios tęsia gydymą, tiek sergančių kitomis ligomis, tiek – koronavirusu.

Valdžia, padedama žiniasklaidos, skleidžia gandus, kuriuos skambiai pavadina tyrimu. 15 min. žurnalistų: Daivos Bartkienės, Rasos Milerytės, Brigitos Sabaliauskaitės, Viktorijos Vitkauskaitės straipsnį „Perteklinių mirčių priežastys Lietuvos regionuose: išskirtinis tyrimas” kitaip pavadinti, kaip kvailinimo informacija, neįmanoma. Šių žurnalistų ir nepriklausomų tyrėjų grupės galimai pagrindinė užduotis buvo išsityčioti iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suformuotos Vyriausybės, kuri pagal žurnalistus iš 15 min., „labiau rūpinosi savo įvaizdžiu, o ne realiu COVID-19 pandemijos sukeltu ilgalaikiu poveikiu piliečių mirtingumui”.

„Laisvi ir nepriklausomi” žurnalistai bei tokie pat tyrėjai ėmėsi darbo Šilalės rajone. Pagal juos yra neatitikimas, kai lapkričio mėn. pranešė, jog Šilalės rajone mirė 8 žmonės (gaila, kad tyrėjai neparašė nuo kokios ligos, bet skaitytojui reikia pačiam suprasti, jog nuo koronaviruso). Vėliau tyrėjai ir grupė žurnalistų išsiaiškino, jog per lapkritį mirė 34 žmonės, o daugiausia praėjusiais metais – 24. Jei Šilalės rajone pandemija per lapkritį nusinešė 8 žmonių gyvybes, tai pridėkime vidurkį mirusių nuo kitų ligų ir gausis 32. Apie mirusiuosius gavo informaciją iš „Gedminos“, teikiančios šarvojimo ir laidojimo paslaugas, bei rajono savivaldybės, kuri informavo, kad mirė 45 žmonės, kai daugiausia Šilalės rajone per lapkričio mėn. mirę 35 žmonės.

Iš šio tyrimo galima teigti, kad Šilalės rajone nuo koronaviruso mirė 10 žmonių, tačiau pateikė duomenis tik apie 8 mirusius, o 2 – prirašė prie kitų ligų. Kodėl mirčių neatitikimą, žurnalistai nusprendė pavadinti perteklinėmis mirtimis?

O toliau – dar gražiau. Šių dienų perliukai žiniasklaidoje – 2021-01-04 LRT televizija praneša, kad „neapskaityta daugiau kaip 400 mirčių dėl COVID-19″. Ir dar dažnas žurnalistas, kai rašo apie koronavirusą, savo straipsnius papildo, jog yra piliečių, kurie netiki, jog egzistuoja koronavirusas, nes nesusidūrė su ta liga. Siūlo eiti savanoriauti ir įsitikinti, jog Covid-19 egzistuoja.

Valdžios paleistą klišę, kaip maldą, atkartoja visokio kalibro politikai, visuomenės veikėjai ir apkvailinti piliečiai.

2021 m. sausio mėn. 3 d. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC)  direktorius Robertas Petraitis pakvietė žurnalistus į spaudos konferenciją. Jis pranešė, kad atsiradus informacijai apie galimas perteklines mirtis, atliko tyrimą ir 2020 m. gruodžio mėn. 18 d. nustatė 804 neatitikimus (galimai miršta nuo vienos ligos pagal ligoninės įrašą, o mirties liudijime užrašoma kita mirties priežastis).

NVSC spaudos konferencijoje, vykusioje sausio 3 d. nebuvo nei karto pasakyta apie neapskaitytas mirtis. Direktorius naudojo tik žodį neatitikimai.

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistė Palmira Martinkienė, komentuodama tai ką pasakė NVSC direktorius, pateikė ištrauką iš kito informacijos šaltinio. Pirminis šaltinis kalba apie 804 mirčių neatitikimus, o kitas, kuris galimai eina iš Sveikatos ministerijos, – 804 mirtys jau yra pavadintos neapskaitytomis. P. Martinkienės straipsniuką negalima pavadinti informaciją iš spaudos konferencijos, nes ji šalia prideda dar viena šaltinį. Tai gal Klaipėdos žurnalistė atliko tyrimą, nes informacija yra iš kelių šaltinių? Suvelta, kaip priimta mūsų žiniasklaidoje.

Miela žurnaliste, negali būti du visiškai skirtingi vertinimai tų pačių skaičių. Tai kuris šaltinis meluoja? Atsakymo nėra.

Valdžia ir žiniasklaida elgiasi šlykščiai, kai visuomeninkams aiškina, jog specialistai vos ne Dievai.

Šį kartą specialisto, NVSC direktoriaus R. Petraičio, informacija žurnalistams neįtinka. Jie vadovaujasi ekskontrolieriaus sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio raštu, kuriame rašoma apie neapskaitytas mirtis. Kodėl to, nebaigusio medicinos mokslus diletanto A. Dulkio raštą, reikia priimti kaip tiesą?

Neįmanoma žiniasklaidoje sustabdyti pseudoinformacijos, kai ji, kaip lavina, nušluoja tiesą.

Statistikos departamentas informuoja apie mirtis, kurių faktinė data yra ankstesnė. 2021 m. sausio 8 d. Statistikos departamento puslapyje rašoma: „Per praėjusią parą nuo Covid-19 mirusių asmenų skaičius: 28 (detalizuota žemiau). Per praėjusią parą registruota Covid-19 mirčių, kurių faktinė data yra ankstesnė: 16. Per praėjusią parą padaugėjo nuo Covid-19 mirusių (28+16): 44“

Nebuvo ir nėra neapskaitytų mirčių, nes mirčių skaičių nei sumažinti, nei padidinti neįmanoma, nes kai miršta žmogus, tai anuliuojasi to žmogaus asmens kodas ir vyresnio amžiaus žmonėms nebereikia mokėti pensijos.

Pagal R. Petraitį, yra mirčių neatitikimas. Todėl įrašas, kad „registruota Covid-19 mirčių, kurių faktinė data yra ankstesnė: 16“ – galimai melagingas, nes pagal Higienos instituto Sveikatos informacijos centro vadovo profesoriaus Romualdo Gurevičiaus pasisakymą „Lietuvos ryte”: „Visus mirties atvejus turėsime patikrinti, jei kils įtarimų, bus paprašyta gydytojo pataisyti mirties liudijimą. Juk negalime siųsti į Europos Sąjungą nesutvarkytų duomenų, todėl nėra svarbu, kokius duomenis rinko Nacionalinis visuomenės sveikatos centras savo lapeliuose”.

Ar galima per vieną dieną perrašyti net 16 mirties liudijimų? Ar Statistikos departamentas pateiktais duomenimis apie mirties ankstesnę faktinę datą siekia mus apkvailinti? Ar jis galų gale siekia sutvarkyti sistemą, kuri nustato mirčių priežastis?

Facebooke savo paskyroje politinis veikėjas Kęstutis Skrebys rašo, kad „Nuo pirmadienio Lietuvoje pradėjo dėtis keisti dalykai. Nuo gruodžio mėn. piko mirčių nuo Covid skaičiui kritus penkis – keturis kartus (nuo 130 iki 25 ), valdžiukė sugalvojo keistą triuką… Tam, kad pateisinti valdžiukės iautėjimą, žmogaus teisių ir Konstitucijos mindymą, valdžiukei į pagalba ateina lavonai iš praeities, Walking Dead sezonas 2020…“

Už akivaizdų manipuliavimą mirtimis turi atsistatydinti ne NVSC direktorius, bet LR sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, nes būtent iš jo vadovaujamos ministerijos išėjo raštai apie neapskaičiuotas mirtis, o ne apie mirčių neatitikimą.

Šlykščiausia, kad ekskontrolierius nenori sutikti suklydęs dėl savo rašto apie neapskaitytas mirtis ir nenori pripažinti, kad Lietuvoje yra betvarkė registruojant mirties priežastis. Jis toliau kvailina žmones padedant žiniasklaidai, kuri kaip alkanas šuo lyg kaulą yra įsikandusi žodį „neapskaitytos mirtys”.

Tekto autorės nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija

30 Comments

  1. Arnas

    Ar straipsnya raso jog nera korono viruso? Ne raso lyga yra ,bet priemones suvaldyti lyga -blogos

    Reply
  2. Birutė

    Jei kliedesiai ir nesąmonė, tai kodėl tiek daug užsikrečiančių žmonių, dar nė vienais metais taip nesirgo?

    Reply
    • Anonimas

      O iš kur jūs Ponia Birute žinote kad iš tiesų tiek serga. Tie sergančiųjų nuo covid skaičiai tik žmonių bauginimas.. kaip matau jūs viena iš tų įbaugintu žmonių..

  3. Zoran

    Mano nuomonė sutampa su straipsnio autorių.

    Reply
  4. Senai sakiau

    Akivaizdu kad žmonės miršta nuo nesuteiktas pagalbos bet ne nuo kovid

    Reply
  5. Snieguole

    Labai gerai parašyta palaikau?

    Reply
  6. Anonimas

    Puikus straipsnis.. dar mąstantis žmogus?

    Reply
  7. Rima

    Labai viskas tiesiai šviesiai parašyta,ir tik kvailam būtu nesuprantama kas vyksta,šauniai parašėt,palaikau.

    Reply
  8. As

    Kai sergi ir į šeimos gydytoją kreipiesi su prašymu peršviesti plaučius, nes keli metai iš eilės sirgdavai staigiu virusiniu plaučių uždegimu, tai nukreipia pasidaryti Cov-19 tęstą. Tada klausi, ar bus galima juos peršviesti ir gauti laiku gydymą antibiotikais, tai atsakymas -ne, nes bijos tave priimti. Vadinasi, turi galimybę tik išsitirti nuo Cov-19, bet nustačius jį, lauk , kol pradėsi dusti. Bet tada gal plaučiai jau bus negrįžtamai pažeisti? Bent jau prieš metus, padarius rentgeno nuotrauką, neleido net namo grįžti. Paaiškino, kad be lašelinės , geriami vaistai jau nepadės. Nors nesu medikė, bet suprantu, kad šiuo metu tai baigtųsi mirtimi, nes bent tada buvo svarbus laikas. Dabar į tai nežiūrima.

    Reply
    • Anonimas

      Skambinate į greitąją ir sakote turiu temperatūros, kark8a plaučiai. Greitoji atvažiuos ir nuveš į infekcinės izoliatorių. Bent man taip buvo.

  9. Žemaitė

    Kokia ta tvarka -o gal veikiau betvarkė-ligoninėse padaryta:sergi-teigiamas testas-eini namo!,jei nėra blogiausia.Reiškia,pagalba čia?
    Džiaugiuosi už autorės drąsią,pilietišką nuomonę apie tai,kas vyksta mūsuose.
    Reikia įvardyti-iki absurdo.Ir nebėgti nuo tiesos,kokia ji bebūtų.

    Reply
    • Mama

      Kai nežinai kaip ten yra drąsu kledėti? Autorė taip pat matosi nežino kaip ten vyksta viskas ir bando paloti kaip šuo ir nesvarbu kaip iš tikro yra.

    • Mamai

      Pati nekliediek. Gulėjau ligoninėje ir mačiau betvarkę KUL. Šioje ligoninėje nesupranta, kad personalas turi būti susikirstęs į atskiras autonomines pamainas , nesusitikti ir nesikaitalioti sudėtimi, visas skyrius sausakimšai renkasi į kavagerius ir pan.

  10. Trys

    Ačiū už akivaizdžią tiesą. Dar yra normaliai mąstančių.

    Reply
  11. Olegas

    Sutinku … fake pandemija

    Reply
  12. S

    Sutinku su straipsnio autore. NVSC valdžios puolama perdėtai , o žurnalistai tampa pasiuntinukais pitbuliais. Kiek teko kreiptis kitais jų darbo reikalais (pvz. dėl akustinio triukšmo ir pan.) matyti, kad NVSC veikla praktiškai yra paralyžuota, nes visos pajėgos mestos Covid reikalu, o visi kiti atidedami iki baigsis karantinas (greičiausiai pati epidemija). Kelios statistikos klaideles arba apsirikimas išsiunčiant patikrinimų sms žinutės, o triukšmas lyg būtų įvykdytos kokios žmogžudystės. Tuo tarpu niekam neįdomu kiek medikų į ligoninės atneša covido ir kiek mirė galimai jų apkrėstų ligonių dėl Covid sukeltų komplikacijų, nesiaiškinama dėl užkrėtimų slaugos įstaigose, neanalizuojamos kokios buvo padarytos su tuo susijusios organizacinio pobūdžio klaidos ir t.t.

    Reply
  13. Artūras

    Kokia to straipsnio esmė ? Nieko iš esmės nekeičia- kaip tiksliai yra traktuojamas sąvokos apie mirtis. Faktas,kad sistemoje buvo neapskaičiuojamos kovidinės mirtys ir jos nepatekdavo į oficialią statistiką. Kuo čia dėtas Dulkys? Ne jis tuo metu ministru buvo. Atsakyti turi apsileidėliai , kurie nesugebėjo normaliai dirbti savo darbo. Paprasta juk.

    Reply
    • S

      Labai didelė tragedija? Pasikeitė bendroji mirčių faktų statistika? Kiek pamenu NVSC dar vasarą skalambijo, kad jiems siaubingai trūksta pajėgų. Ar kas pasidomėjo kiek buvusi ir esama valdžia tuo pasirūpino? Atpirkimo ožio ieškojimas yra lengviausia išeitis. Tik populistų asilų valdžia epidemijos pike gali svarstyti apie esamos struktūros griovimą ir naujos kūrimą perimant NVSC funkcijas.

    • Olegas Šurajevas

      Klausymelis, kam toks manipuliavimas skaiciais? atsiranda abejones 🙂 manau dirbtinai didinamas mirciu skaicius

    • Vaclovas

      Aš jau dabar nebesuprantu tai pri ko dabar valstiečiai???

    • Vaidas

      Pritariu.

  14. RIČARDAS

    Pirštu i akį

    Reply
  15. Teddy

    Duokite man masinės informacijos priemones ir aš iš bet kokią tautą paversiu kiaulių banda…

    Reply
  16. Anonimas

    ” Covid-19 yra agresyvesnė gripo atmaina. ”
    Aš irgi turiu nuomonę. Mano nuomone 1 + 1 + 1 = 1, nes sutarkavus 3 bulves gaunasi viena košė. Tuo atsiūsiu pilną tekstą ir tik pamėginkit neišspausdinti mano nuomones

    Reply
  17. Los

    Eiliniai kliedesiai, kaip matau tampa norma tik nuomonės pavidalu.

    Reply
    • Olegas

      Kliedesius pats rasai … turbut pats is vakseriu

  18. Gerhard

    Daug gramatinių klaidų

    Reply
    • Direktorius

      Reikėjo pabraukti raudonai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This