Klaipėda geidžia koronaviruso vakcinos

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdoje skiepijimas nuo koronaviruso tik įsibėgėja, nes gaunama per mažai vakcinų. Todėl gyventojų eilė ateis dar negreitai – skiepijimo pradžios data net nėra žinoma.

Tokią informaciją apie vakcinacijos procesą uostamiestyje Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariams antradienį pateikė Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė.

Klaipėdoje pirmąją vakcinos doze nuo koronaviruso yra paskiepyta apie 2000 žmonų. Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr.

Anot jos, pirmąja vakcinos doze jau yra paskiepyti visi Klaipėdos ligoninių darbuotojai, kurie pageidavo vakcinuotis, bei greitosios medicinos pagalbos darbuotojai.

„Ligoninėse pirmąja vakcina paskiepyti visi norintieji – nuo ūkio darbuotojų iki vadovų. Sekmadienį jau prasidėjo vakcinavimas antra doze, reiškia, kad jau praėjo 21 diena ir galima skiepyti antrą kartą. Šią savaitę skiepijimas antra doze turi tęstis“, – teigė R. Perminienė.

Praėjusią savaitę Klaipėdos savivaldybę taip pat pasiekė 870 vakcinos dozių, skirtų antrajai prioritetinei grupei. Į ją patenka mobiliųjų punktų, karščiavimo klinikos darbuotojai, o taip pat – slaugos ligoninių pacientai ir darbuotojai, globos namų gyventojai ir darbuotojai, socialines paslaugas namuose teikiantys socialiniai darbuotojai.

„Mums gautų vakcinų užteko ir paskiepyti laboratorijų darbuotojus, kurie dirba su COVID-19 tyrimais, bei asmenis, kurie vyksta į židinius, pavyzdžiui, Visuomenės sveikatos centro darbuotojus. Šiandien turime pabaigti skiepyti šia vakcina, nes baigiasi jos galiojimo laikas“, – antradienį teigė R. Perminienė.

Ji informavo, kad jau prasidėjo ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų skiepijimas.

„Tačiau medikų bendruomenė Klaipėdoje yra labai didelė, o šiai grupei dar priskiriamos ir optikos, licencijas turintys grožio salonai. Tad aišku, jog gautų vakcinų neužteks ir laukiame kitos siuntos. Visi mūsų vakcinacijos centrai yra visiškai pasirengę dirbti, patalpos paruoštos, komandos sudėliotos. Laukiame darbo, o jo negalime tęsti, nes trūksta vakcinos“, – konstatavo R. Perminienė.

Ji dalyvavo pirmadienį vykusiame pasitarime su Sveikatos apsaugos ministerijos specialistais.

„Ministerija pripažino, kad nesugebėjo sukontroliuoti vakcinacijos proceso, todėl mažesnėse savivaldybėse, kuriose yra gerokai mažiau medikų, jau pradėti skiepyti ir gyventojai, nes reikėjo panaudoti gautas vakcinas. Dabar išgirdome pažadą, kad iš naujosios vakcinų siuntos daugiau dozių gaus didieji miestai, kad procesas būtų išlygintas. Tačiau dabar net neįmanoma prognozuoti, kada galėsime pradėti skiepyti pirmąją gyventojų grupę – vyresnius nei 65 metų žmones“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja.

Ji pasidžiaugė, jog Klaipėdoje pavyko išvengti skandalų dėl skiepijimo proceso spragų.

„Matome, kad Lietuvoje yra nelabai gražių atvejų, kad kažkas gudresnis, kažkas užlindo be eilės. Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sausio 12 dieną yra sudaryta komisija, kuri vykdo įstaigų ir darbuotojų sąrašų kontrolę. Komisija renkasi kiekvieną dieną, svarsto skiepijamų asmenų sąrašus, patvirtina ir perduoda vakcinuojančioms įstaigoms. Norėtųsi, kad ir toliau viskas vyktų sklandžiai“, – vylėsi R. Perminienė.

Jos duomenims, Klaipėdoje skiepytis atsisakė apie 10 proc. ligoninių darbuotojų. Tačiau priežastis yra ne baimė, bet tai, kad žmonės įvertino savo gretutines ligas, alergijas, o jų turint nerekomenduojama skiepytis.

„Tarybos narių ausis pasiekė argumentai, kad ligoninių žmonės atsisako skiepytis tik todėl, kad jų nesiųstų į vadinamąją karštąją zoną“,- teigė komiteto narė Alina Velykienė.

Tačiau R. Perminienė tvirtino, jog kai kurie medikai esą kaip tik labai nori skiepytis, kad būtų siunčiami dirbti į „kovidinius“ skyrius, nes už tokį darbą mokami didesni priedai.

Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja patikino, jog ir sergamumo koronaviruso rodikliai Klaipėdoje stabilizavosi.

„Situacija jau prieš Kalėdas pradėjo po truputį stabilizuotis, o sausį dar pagerėjo. Tai matome ir iš gyventojų, kurie patenka į ligonines, skaičiaus. Ligoninės dabar yra ramesnėje, stabilesnėje būsenoje, kai gali šiek tiek atsikvėpti. Lovų yra ir stacionare, ir Reanimacijos skyriuje, nebėra tos įtampos ir galvojimo, kas bus, jei lovų pritrūks. Tikimės ir norime, kad sergamumas dar labiau mažėtų“, – klabėjo R. Perminienė.

Nuo pandemijos pradžioje Klaipėdoje COVID-19 liga susirgo 10 403 klaipėdiečiai, iš kurių 5629 pasveiko, o dar apie 4,5 tūkst. šiuo metu serga. Koronavirusas Klaipėdoje nusinešė 82 gyvybes.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau mažiau nei 400 sergančiųjų COVID-19

Per savaitgalį Lietuvoje patvirtinti tik aštuoni nauji COVID-19 atvejai – vienas šeštadienį ir septyni sekmadienį, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Visi ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This